СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані

СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані

4 Травня 2023
3116
4 Травня 2023
16:19

СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані

3116
Арешт накладений на компанію Оксани Марченко ПП «Омега-TV». З власних джерел «Детектору медіа» відомо і про арешт майнових прав інших компаній.
СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані
СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані

Служба безпеки України повідомляє, що арешт накладений на компанію Оксани Марченко ПП «Омега-TV». Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа» начальника управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Артема Дехтяренка.

За його словами, арештовано 100% майнових прав Марченко в цій компанії.

У лютому, як повідомила Служба безпеки України, суд арештував майно Оксани Марченко на загальну суму понад 5,6 млрд грн. Зокрема, активи Марченко у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Однак у цьому повідомленні не уточнювалось, про які саме компанії йде мова. «Детектор медіа» звернувся  до СБУ з  такими запитаннями:  Частки Марченко  у яких телекомунікаційних підприємствах арештовані? Оксана Марченко мала частку у структурі власності «1+1» через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"». Що з цією часткою? Вона арештована чи передана іншим особам?

Нагадаємо, у структурі власності  «1+1» від 14 квітня 2021 року замість компанії Bolvik Ventures LTD, контролерами якої були Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %), з’явилася кіпрська компанія Charlane limited. 33,3% цієї компанії через Kirena holdings Ltd та через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» належать Оксані Марченко. Дружина українського політика Віктора Медведчука є бенефіціаром ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"». У грудні 2021 року у пресслужбі «1+1 медіа» заявили, що у частках власності фізичних осіб не відбулось жодних змін, безпосередні та кінцеві власники також не змінились. Після цього канал не відповідав на  запити щодо присутності у власності дружини Віктора Медведчука («Детектор медіа» звертався з таким запитом до каналу).

Управління СБУ розказало лише про арешт  ПП «Омега-TV». Ця компанія входить до групи власності Віктора Медведчука та пов’язаних із ним осіб. Вона має розмір статутного капіталу 1 млн грн, займається  виробництвом  кіно- та відеофільмів і телевізійних програм. Цю компанію Оксана Марченко заснувала ще у 2000 році, коли вела в ефірі державного каналу «УТ-1» соціально-розважальне шоу «Моя професія» та політичне ток-шоу «Час». Ця ж компанія виробляла документальний цикл «Імена» («серія програм про відомих осіб, чиї долі переплелися з історією України» — це були історії про Хрущова, Баскова, Малініна, Гурченко). Програми виходили в ефір на «УТ-1», з 2005 року — на «Інтері».

Щодо решти питань, а саме щодо  ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», яка має стосунок до власності «1+1», у відповіді СБУ йдеться: «Наразі триває досудове розслідування у згаданому кримінальному провадженні. Положенням ст. 222 КПК України передбачено, що відомості  досудового розслідування можна розголошувати з письмового дозволу слідчого  або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Про результати розслідування та подальші кроки у межах цього кримінального провадження громадськість обов’язково буде проінформовано».

  

Втім, як вдалося з’ясувати «Детектору медіа» з власних джерел, у межах кримінального провадження (№222023090000000042) арештовано 100% майнових прав ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», власницею якої є Оксана Марченко. Арешт наклав своєю ухвалою суддя Івано-Франківського міського суду на початку року. Саме провадження розслідує управління СБУ в Івано-Франківській області.

Членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан  у коментарі «Детектору медіа» розказала, що у випадку арешту корпоративних прав на роботу каналу  та його управління це не вплине. «Слід враховувати, що Віктор Медведчук та Оксана Марченко перебувають під санкціями. Тому з часом Міністерство юстиції може подати до них позов про стягнення цих та інших активів, якими вони володіють напряму. Тому я не виключаю і такої історії в майбутньому»,  — сказала вона.

Також, за її словами, арештовані частки могли бути передані в управління Агентства з розшуку менеджменту та активів (АРМА). «Це передається або одразу під час арешту, або окремим рішенням суду», — додала Щербан. Саме таким чином передавались права юридичних осіб 4-го каналу, який належав колаборанту Олексію Ковальову.

У пресслужбі самого АРМА «Детектору медіа» розказали, що в його управління ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» не надходило. Однак це може статися згодом у межах розслідування кримінального провадження, як і розказувала Олена Щербан.

Про власність Оксани Марченко в одному з найбільших каналів «1+1» стало відомо у 2020 році з декларації Віктора Медведчука, який тоді був народним депутатом від «Опозиційної платформи «За – життя». Тоді ця новина «здивувала» і сам канал, і його бенефіціара Ігоря Коломойського, і колишнього очільника медіагрупи, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

У лютому 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перевірила канали групи «1+1» щодо наявності у структурі власності дружини Медведчука та не знайшла порушень. Тоді регулятор аргументував свою позицію тим, що частка Оксани Марченко становить 8% і не є істотною участю. «Відповідно частка володіння статутним капіталом кожної з фізичних осіб становить по 8%, що не є істотною участю і не відображається у структурі власності, — сказав член Нацради Юрій Зіневич. — Тому, враховуючи подану структуру власності та пояснення компанії, перевірка не встановила порушень».

Після цього «1+1» подав оновлену структуру власності від 14 квітня 2021 року, і в ній замість компанії Bolvik Ventures LTD, контролерами якої були Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %), з’явилась кіпрська компанія Charlane limited. 33,3% цієї компанії через Kirena holdings Ltd та через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» належали безпосередньо Оксані Марченко. Тоді ці зміни пресслужба каналу прокоментувала так: «Безпосередні та кінцеві власники ТОВ "ТРК "Студія 1+1" не змінились. Також не відбулося жодних змін у частках власності фізичних осіб». Тобто,  частка Марченко становила, як і раніше, 8%, що, на думку регулятора, не впливає на управління каналу.

«Детектор медіа»  також звернувся у пресслужбу «1+1» з проханням прокоментувати інформацію джерел про арешт майнових прав ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», яка входить у власність медіа, і те, чи вплине цей арешт на управління каналу.

Скриншот відео: Оксана Марченко/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду