Парламентський комітет пропонує підпорядкувати «Довженко-Центр» Мінкульту

Парламентський комітет пропонує підпорядкувати «Довженко-Центр» Мінкульту

16 Серпня 2023
883
16 Серпня 2023
12:38

Парламентський комітет пропонує підпорядкувати «Довженко-Центр» Мінкульту

883
У комітеті планують підготувати та розглянути це рішення на наступних засіданнях.
Парламентський комітет пропонує підпорядкувати «Довженко-Центр» Мінкульту
Парламентський комітет пропонує підпорядкувати «Довженко-Центр» Мінкульту

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики хоче запропонувати Міністерству культури та інформаційної політики взяти у підпорядкування Національний центр Олександра Довженка. З такою пропозицією 16 серпня під час засідання комітету виступив народний депутат Микола Княжицький.

Голова комітету Микита Потураєв підтримав її та запропонував до наступного засідання сформувати рішення.

«Архів — це не склад, це організація, що промотує культуру заходами, на яких можна заробляти гроші. Я би пропонував рішення звернутись до уряду щодо фінансування. Підпорядкувати Мінкульту і надати статус архіву. Це вирішило б всі питання», — сказав Микола Княжицький.

Також комітет має намір звернутись до уряду щодо фінансування «Довженко-Центру».

Його керівниця Олена Гончарук зазначила, що зараз питання фінансування для центру критичне. Вона надіслала депутатам фінансовий план: «Ці кошти нам необхідні для забезпечення стабільної роботи інституції. Тому що державні кошти йдуть лише на зарплати». Микита Потураєв запевнив, що комітет надішле відповідні листи уряду.

Також він висловив пропозицію прибрати з роботи центру заробляння коштів та  зробити його повністю державною установою.

Виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв зазначив, що, на його думку, логічно, що «Довженко-Центр» підпорядковується Держкіно. Тоді Микола Княжицький запропонував і Держкіно підпорядкувати міністерству.

«Усі проблеми почались після виведення з підпорядкування Держкіно з-під міністерства культури», — сказав член комітету Володимир В'ятрович.

А Олена Гончарук додала, що для «Довженко-Центру» природньо повернутись у підпорядкування до Міністерства культури та інформаційної політики.: «Центр займається культурою в широкому сенсі. Це частина культурної та інформаційної політики».

Як повідомляв «Детектор медіа», у жовтні 2022 Національний центр Олександра Довженка подав до суду на Державне агентство України з питань кіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію «Довженко-Центру».

Перед тим, 13 липня 2022 року, «Довженко-Центр» офіційно передали у пряме підпорядкування Держкіно України. У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.

У Міністерстві культури та інформаційної політики наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. 

Культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає громадська рада при Держкіно, Коаліція РПРмедіаспільнота.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру» зібрала понад 25 000 голосів. Кабмін у своїй відповіді на це звернення наголосив, що правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків «Довженко-Центру» буде «Українська анімаційна студія».

«Довженко-Центр» — найбільший міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тис. найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

За останні роки він став відомою сучасною сінематекою, яка не просто зберігає фільми, а й займається їх популяризацією та реставрацією (зокрема, одним із показових проєктів є відреставрована версія фільму Олександра Довженка «Земля» у супроводі гурту «Даха Браха» та інші проєкти).

На конкурсі на посаду керівника «Довженко-Центру» двічі поспіль перемогла Олена Гончарук. Проте Держкіно досі так і не уклало з нею контракту. Гончарук подала позов проти Держкіно, вона вимагає, щоб контракт із нею було підписано.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Читайте також
23.07.2024 09:00
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
1 711
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
388 дн. тому
Зараз треба думати куди переносити цей архів, який спільними стараннями мінкульту і держкіно опинився ВСЕРЕДИНІ житлово-розважального комплексу. Може в комітеті ВР підкажуть мені хоч один світовий прецедент, коли фільмова архівно-виробнича установа розміщувалася в оточенні впритул з житлово-торгівельними хмарочосами, як спостерігається у випадку "ДОВЖЕНКО-ЦЕНТРУ"? В 2015 році керівництво установи почало використовувати цю назву "Довженко-центр" замість офіційної "Національний центр Олександра Довженка", або фактичної статусної назви "Держфільмофонд України", щоб приховати та "розмити" його статутне призначення з метою отримувати та списувати кошти будь на що!
Сергій
388 дн. тому
Насправді проблеми Центру почалися не тоді, коли його вивели з підпорядкування мінкульту, а тоді, коли той самий мінкульт разом з держкіно почали сплавляти його територію (напевно, абсолютно безкорисно) всіляким забудовникам та сумнівним орендарям, а також використовувати його для розбазарювання державних коштів. Почалося це десь років 10 тому. До цього Центр взагалі був самоокупним підприємством і зовсім не витрачав бюджетні кошти не лише на зарплатню своїх працівників, а навіть на такий-сякий свій розвиток! І дійсно держархів це не склад-- то ж логічним було б зараз підпорядкувати його зовсім не мінкульту (який у управлінні архівами розбирається ще гірше, ніж в кіновиробництві), а ДЕРЖКОМІТЕТУ З АРХІВІВ УКРАЇНИ! Бажання керівництва Центру повернутися під крило мінкульту -- це бажання відновити старі корупційні зв'язки. Пані Гончарук бідкається, що їй дають держгроші лише на зарплату, а на що має воююча держава ще витрачати там кошти? На всілякі сумнівні "прожекти", з допомогою яких керівництво Центру (не рядові працівники) дуже не погано жили в "мирні" часи (після 2014 року)?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду