Для «1+1» та ICTV створили дублерів

Для «1+1» та ICTV створили дублерів

15 Грудня 2022
7830
15 Грудня 2022
15:00

Для «1+1» та ICTV створили дублерів

7830
На ICTV2 і «1+1 Україна» переведуть контент, який канали-флагмани StarLight Media і «1+1 media» не можуть показувати, бо беруть участь у спільному телемарафоні.
Для «1+1» та ICTV створили дублерів
Для «1+1» та ICTV створили дублерів

Медіагрупи «1+1 media» і StarLight Media створили канали-дублери для своїх флагманських телеканалів — «1+1» і ICTV. У такий спосіб медіагрупи, задіяні у виробництві й трансляції телемарафону «Єдині новини», зможуть заробляти на рекламі та показувати розважальний контент. 15 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензії каналам «1+1 International» і ICTV Ukraine. Тепер вони називаються «1+1 Україна» і ICTV2. Програмні концепції цих каналів змінились, але конкретні зміни не оголошували. Переоформили також концепції каналів ТЕТ («1+1 media») і «Оце» (SLM).

Телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. Спершу його показували практично всі загальнонаціональні телеканали, за винятком Нового каналу, якому виділили функцію «сімейно-дитячого». Виробниками марафону тоді стали чотири комерційні медіагрупи — «1+1 media», StarLight Media, «Інтер» і «Україна» — а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Згодом «Україна» випала з пулу виробників через закриття медіабізнесу Ріната Ахметова, а в листопаді вакантне місце зайняла команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».

Об’єднання медіагруп для виробництва й трансляції марафону було добровільним, однак у кінці березня Рада національної безпеки і оборони зобов’язала всі канали з концепцією інформаційних транслювати саме «Єдині новини». Натомість низку каналів — зокрема СТБ, «Оце», М1, М2, «2+2», «Плюс плюс», «Бігуді», НТН, К1, Zoom, «Мега», Ентер-фільм, К2 і «Піксель» — «відпустили», дозволивши транслювати замість марафону власний контент (але, що принципово, без новин). Канали-флагмани — себто ті, що мали найбільше покриття й найбільші рейтингові показники до 24 лютого, — далі транслювали марафон і, відповідно, не могли заробляти на рекламі. В ефірі марафону реклама неможлива і з моральних, і з суто технічних причин. Для StarLight Media, у якого різниця між часткою ICTV, СТБ й Нового не така велика, це було не такою великою проблемою; натомість «1+1» та «Інтер» мусили переносити свої брендові шоу й серіали з каналів-флагманів на ТЕТ, НТН та інші «другорядні» канали. Тим часом Новий зосередився на кінопоказі, а СТБ зумів зміцнити свій бренд, адаптувавши свою концепцію до умов війни й раніше за інших повернувшись до показу прем’єрного розважального й пізнавального контенту.

У медійній спільноті вже не перший місяць говорять про необхідність якщо не припинити, то переформатувати спільний телемарафон. Втім міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не раз казав, що «Єдині новини» працюватимуть «до перемоги», й медіагрупи не робили жодних різких кроків, аби вийти з пулу виробників і ретрансляторів марафону. Генеральний директор «1+1 media» Ярослав Пахольчук у жовтні на National Media Talk 2022 казав, що марафон повинен тривати: «Поки воно працює, нехай працює. Змінювати будемо після перемоги». Зрештою, в бюджеті на 2023 рік передбачили фінансування для виробників марафону — майже два мільярди гривень; це важлива підтримка в часи, коли на рекламі заробити важко, а власники медіагруп багато втратили через війну й, імовірно, менш охоче дотуватимуть свій меідіабізнес.

Втім комерційні медіагрупи не припиняли пошуку шляхів до відновлення ринку, продажів реклами, можливостей заробляти на своєму контенті й водночас зберегти свої бренди, які зараз розмиває спільна робота в межах марафону. Успіх Нового каналу (принаймні, згідно з альтернативними дослідженнями телеперегляду) свідчить про запит на неновинний контент, який є у глядачів. Наступного року  має почати роботу оновлена телевізійна панель, яка дозволить відновити продажі реклами за рейтингами, а не за спотами (тобто з оплатою за кількість виходів без урахування кількості контактів із глядачами). І ось вихід знайшли: створити канали-дублери.

Медіагрупам потрібна була згода Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Поки тривали переговори, затримувалися й угоди медіагруп із провайдерами платного телебачення. Восени дистрибуційний відділ Starlight Media анонсував партнерам на 2023 рік передплату на новий канал ICTV2. Однак ліцензії він ще немав.

ICTV Ukraine та «1+1 International», із яких роблять дублерів ICTV і «1+1», — колишні міжнародні версії цих каналів. Після кодування на супутнику та скандалу довкола нього вони мали транслюватись у вільному доступі й забезпечувати всіх охочих доступом до українських каналів. На відміну від українських каналів-флагманів, ICTV Ukraine та «1+1 International» не показували топовий контент із обмеженими територією України авторськими правами. Тепер вони, навпаки, працюватимуть для української аудиторії.

На ICTV2 виходитиме контент, який виходив на ICTV до 24 лютого: художні фільми, серіали, шоу. Пресслужба каналу підтвердила цю інформацію. Також, як розказали в іншій медіагрупі, програмна сітка телеканалу «1+1 Україна» складатиметься із телевізійних продуктів групи: «Сніданок з 1+1», ЖВЛ, різножанрова серіали (українські та турецькі), світові кінохіти від мейджорських студій тощо. Після переведення контенту ICTV і «1+1» медіагрупи зможуть відновити програмування інших своїх каналів.

Окрім супутникового мовлення, ICTV2 і «1+1 Україна» потраплять у пакети кабельних і ОТТ-провайдерів, а також супутникового провайдера Viasat, який залишився єдиним платним супутниковим провайдером на українському ринку після закриття Xtra TV Ахметова. Відкритим залишається питання цифрового ефірного мовлення Т2; втім зараз у мультиплекси можна потрапити й без ліцензії. Можна припустити, що медіагрупи підуть шляхом, який нещодавно успішно пройшов канал «Ми – Україна». Оскільки через війну регулятор не мав змоги проводити конкурси, була впроваджена процедура видачі дозволів на вільних каналах (вони залишились після закриття каналів Медведчука і медіагрупи «Україна»). Такі дозволи на тимчасове мовлення на вільних частотах у 13 областях України отримали кілька десятків місцевих компаній. Зараз у мультиплексах «Зеонбуду», за словами члена Нацради Максима Онопрієнка, залишилося ще одне місце у МХ-3 та два місця у МХ-5. Можна припустити, що саме на них претендуватимуть ICTV2 і «1+1 Україна».

Фото: Starlight Media / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7830
Читайте також
12.01.2023 14:01
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 603
30.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
23 256
16.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 578
07.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду