Як дивились телебачення в інтернеті у 2022 і на новий 2023 рік

Як дивились телебачення в інтернеті у 2022 і на новий 2023 рік

21 Січня 2023
6985
21 Січня 2023
10:00

Як дивились телебачення в інтернеті у 2022 і на новий 2023 рік

6985
Яким каналам і фільмам надавали перевагу користувачі Megogo, Sweet.tv, Volia, «Київстар-ТБ» та інших сервісів онлайн-телебачення.
Як дивились телебачення в інтернеті у 2022 і на новий 2023 рік
Як дивились телебачення в інтернеті у 2022 і на новий 2023 рік

Із початком великої війни онлайн-телебачення почало відігравати нову важливу функцію. За відсутності даних вимірювання телеаудиторії, які припинили поширювати з кінця березня за рішенням Індустріального телевізійного комітету, легко вимірювані показники перегляду телебачення онлайн — ОТТ та IPTV — стали чи не єдиним джерелом знань про глядацьку поведінку й уподобання українських споживачів телеконтенту. Звісно, ці дані не можна екстраполювати на всіх телеглядачів України, адже більшість із них користується іншими типами прийому телесигналу. Але знати хоча би щось про телеперегляд — краще, ніж не знати нічого.

Глядацьку поведінку своїх абонентів вимірюють самі сервіси ОТТ (потокового відео онлайн, доступного через звичайний інтернет) і IPTV (на відміну від ОТТ, має свою окрему мережу на зразок кабельного телебачення). Є й окремий вимірювач — компанія Big Data UA, яка збирає дані від різних ОТТ- і IPTV-сервісів, щоправда, не охоплюючи деяких важливих гравців ринку — Megogo, Sweet.tv тощо. Дані цих досліджень поки що не претендують на роль «єдиної валюти» на ринку продажів телереклами, але на них зважають. Ринок інтернет-телебачення зростає — дедалі більше глядачів обирають саме цей спосіб прийому, — тому знати тенденції онлайн-телеперегляду цікаво і гравцям телевізійного ринку, і рекламним компаніям, і рекламодавцям.

На прохання «Детектора медіа» дані про найпопулярніші канали своїх платформ у 2022 році надали Megogo, Sweet.tv та Volia; ми також використали інформацію з пресрелізу «Київстар ТБ» і аналітику Big Data UA.

За даними Big Data UA, телеперегляд у 2022 році в порівнянні з 2021 роком скоротився на 17 %. Найнижчий був у березні й грудні, піковий — у січні й лютому.

Найпопулярнішим каналом був «1+1», який із 25 лютого до кінця року транслював спільний телемарафон «Єдині новини». На другому місці Новий канал, який майже з початку роботи спільного телемарафону виконував роль «сімейно-дитячого» каналу для тих, кому треба заспокоїтись і відволіктись від новин. На третьому місці ICTV, який транслював марафон із 25 лютого до кінця року; на четвертому — СТБ, який транслював марафон із лютого по квітень, а потім почав власне програмування. На п’ятому — «Україна», яка закрилася в липні.

Далі йдуть ТЕТ і «2+2», що входять у холдинг «1+1», й кіноканали TV1000 East та TV1000 Action East із групи Viasat, яка представляє на ринку одинадцять мовників (TV1000, TV1000 Action, TV1000 World Kino, ViP Premiere, ViP Comedy та ViP Megahit, Viasat Explore, Viasat History та Viasat Nature тощо). Нагадаємо, восени 2022 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оновила перелік іноземних каналів, які мають право транслювати провайдери в Україні; у цей список канали Viasat не потрапили, бо у структуру власності компанії входить фірма з Росії. В Нацраді пообіцяли розглянути питання ще раз, коли Viasat дерусифікує свою структуру власності, однак поки що не розглядали.

У топдвадцятці рейтингу Big Data шість кіноканалів — TV1000 East, TV1000 Action East, Viasat Vip Comedy, Vip Megahit, TV1000 World kino і Hollywood. Частка перегляду кіноканалів зросла майже вдвічі в порівнянні з 2021 роком. «Проте вже з середини осені помітне зниження частки телеперегляду каналів кінопоказу й зростання групи розважальних каналів, серед яких — канали українських медіагруп, що припинили транслювати спільний телемарафон. Також зросли частки перегляду груп пізнавальних і серіальних телеканалів», — ідеться у звіті Big Data.

Цікаво, що «Інтер» навіть не втрапив у десятку.

Топ «Київстар ТБ» — спільного проєкту медіагрупи «1+1 media» і мобільного оператора «Київстар» — подає топ, дуже подібний до Big Data (власне, в цифрах Big Data показники оператора теж враховані). «Київстар-ТБ» — єдиний ОТТ-сервіс, пов’язаний із медіагрупою, чиї канали є у рейтингу. Решта холдингів своїх провайдерів не мають («Україна» мала, але Oll.tv закрився разом із холдингом). Тепер «1+1» опинився в неоднозначній ситуації. 2022 року виникло непорозуміння з показниками Нового каналу, який був найпопулярнішим в ОТТ, аж раптом на початку вересня його показники різко впали, а на лідерську позицію вийшов «1+1». Керівник Big Data UA Сергій Бойко в інтерв’ю «Детектору медіа» висловив думку, що різке падіння рейтингів Нового каналу пов’язане з технічними проблемами. Тоді компанія перевіряла дані, отримані від «Київстар ТБ».

 

В інших ОТТ-сервісів топи інші. Користувачі Sweet.tv у 2022 році найчастіше дивились Новий канал і СТБ, далі — «1+1» і ICTV, які більшу частину року показували марафон; далі ТЕТ і «2+2» (канали, які також у квітні припинили транслювати марафон і почали транслювати розважальні й пізнавальні проєкти, зокрема ті, що були раніше на «1+1»), TV 1000 Action, TV 1000, ViP Megahit і дитячий канал «Плюсплюс». Топп’ятірка каналів від Volia дуже подібний до Sweet.tv, тільки його очолює не Новий канал, а СТБ.

У топ Megogo потрапили не тільки «1+1» і ICTV, а й суспільний Перший канал, який транслював марафон. До топп’ятірки каналів сервісу увійшов його власник канал «Megogo Футбол», де виходять матчі УЄФА.

У грудні холдинги «1+1 media» і StarLight Media створили канали-дублери «1+1» і ICTV, на яких можуть транслювати свій найпопулярніший розважальний контент, поки канали-флагмани транслюють марафон, і заробляти на рекламі. Ліцензії переоформили 15 грудня, а вже наприкінці місяця в ефір вийшли «1+1 Україна» та ICTV2. За даними Big Data, «1+1 Україна» встиг стати лідером телеперегляду в новорічну ніч (у довоєнному житті «1+1» був лідером новорічної ночі кілька років). У трійці також власне «1+1», який транслює марафон, і ТЕТ.

 

 

 

Серед найпопулярнішого контенту онлайн-телебачення в новорічну ніч — промова президента й кіно. Користувачі «Київстар-ТБ» також добре дивились «Вечірній квартал». Користувачів Sweet.tv найбільше захопили два фільми «Сам удома» з новим українським дубляжем, який сервіс зробив у межах проєкту «Hollywood українською».

На Megogo в новорічну ніч найбільше переглядів мав власний музичний канал Megogo live, де транслювався різдвяний музичний фільм «Колядки на Кудрявці». За інформацією пресслужби, за рік аудиторія каналу зросла вдвічі. Крім «Сам удома» й Megogo live, користувачі дивились «Дизель шоу», тревел-блог Ігоря Захаренка, «Cocomelon: Пісні для дітей», «Санта та компанія», блог «Ебаут», «Піраньї» і «УкрЮтюбПроєкт».

Сумарний показник трансляції телемарафону на «1+1», ICTV, «Інтері», Першому, «Раді», К2 та Zoom, за даними «Київстар ТБ», становив 22,4 % від усіх 300 телеканалів на платформі. Пресслужба «Київстар ТБ» наголошує, що особливо багато дивились марафон у дні масованих ракетних обстрілів. За даними Sweet.tv, в перші дні вторгнення люди дивились на платформі переважно марафон. Big Data зафіксувала високі показники й інших новинних каналів, які мали власний ефір, однак у квітні увага до них почала знижуватись.

Альтернативою новинам для глядачів онлайн-телебачення стали художні фільми з бібліотек онлайн-кінотеатрів. Користувачі Volia найчастіше переглядали контент Disney, DreamWorks та Illumination. Найпопулярніші фільми — «Круелла», «Круїз у джунглях», «Смертні машини», «Бладшот», «Праведник 2» та мультики «Бебйбі бос», «Ґрінч», «Крижане серце», «Посіпаки» й «Секрети домашніх тварин». Найпопулярнішим фільмом 2022 року на Sweet.tv стала стрічка «Де гроші?» від Dzidzio film, розміщена на платформі ексклюзивно. Також у топдесятку потрапили українські фільми «Зірки за обміном» та короткометражка блогера Дмитра Варварука «Чарівний глечик». Крім українських, до рейтингу найпопулярніших фільмів 2022 року увійшли «Гнів людський», «Бладшот», «Людина-павук: повернення додому», «Джуманджі: Наступний рівень», «Круїз у джунглях», «Хенкок», «Людина-павук: Ворог у тіні», «Людина-павук: Далеко від дому», «Веном» і «Люди в чорному 2». Але сервіс зазначає, що популярність українського й українськомовного контенту росте.

Зростання уваги до українських фільмів у п’ять разів за 2022 рік констатує Megogo. Це спонукало компанію взятись за українізацію свого контенту. Студія Megogo Voice самостійно озвучує фільми, серіали та мультфільми українською мовою. Рейтинг найпопулярніших фільмів очолила українська воєнна драма «Снайпер: Білий ворон». «Хоча премʼєра відбулася лише восени, фільм побив рекорди за переглядами за рік», — повідомила пресслужба Megogo. А в топдесятку фільмів також увійшли «Сам удома», «Топ Ґан: Меверік», «Найманець», «Флешбек», «Гаррі Поттер та філософський камінь», «Месники: Завершення», «Кодекс кілера», «Сам удома 2: Загублений у Нью Йорку», «Ціна правди». Лідером серед серіалів став «Доктор Хаус», також користувачі сервісу дивилися «Друзів» та «Секс і місто», «Дім Дракона» та «Гру престолів». Поповнили рейтинг і українські серіали «Моя улюблена Страшко», «Плут» і документальний серіал «“Спадок” — Україна 2.0.22», який розповідає про українську культуру й історію.

Скриншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6985
Читайте також
15.01.2023 10:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 915
05.01.2023 10:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 476
15.12.2022 15:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду