Віталій Сперкач, Starlight Media: Для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції

Віталій Сперкач, Starlight Media: Для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції

6 Січня 2023
4231
6 Січня 2023
15:00

Віталій Сперкач, Starlight Media: Для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції

4231
Скільки коштуватимуть канали медіагрупи для провайдерів, навіщо запустили ICTV2, чи з’являться нові канали в дистрибуційному портфоліо StarLight Media і чи хоче група співпрацювати з Netflix.
Віталій Сперкач, Starlight Media: Для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції
Віталій Сперкач, Starlight Media: Для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції

На 2023 рік медіагрупа Starlight Media підготувала нові умови співпраці з провайдерами й оновила своє портфоліо. Компанія пропонує різні знижки на вартість своїх каналів для партнерів із регіонів від суми контракту за минулий рік. Мінімальна — 20%. Медіагрупа припинила дистрибуцію Setanta Sports, але натомість запустила  новий канал ICTV2, який став дублером основного каналу на час марафону. Про те, як тепер продаються канали Starlight Media, в інтерв’ю «Детектору медіа» розказав новопризначений керівник та операційний директор підрозділу Pay TV Віталій Сперкач.

— Віталію, нещодавно ви очолили  підрозділ Pay TV Starlight Media. Які основні завдання стоять перед вами?

— На цьому ринку я працюю з 2012 року, у Starlight Media — з 2017 року. За ці роки пройшов шлях від менеджера відділу продажів до директора підрозділу. Останнім часом я відповідав за ретрансляцію каналів групи Starlight Media, і після розмежування підрозділів (Starlight Media виокремила підрозділи диджитал та Pay TV) далі відповідаю за збір доходів із ринку платного телебачення та за технічне покриття наших каналів.

— Як ви оцінюєте обсяги платного ринку в умовах великої війни і якою є перспектива його зростання?

— Вже п’ять років медіагрупи беруть плату за ретрансляцію своїх каналів. За цей час нам багато що вдалося зробити для ринку. Ми закодували канали, провайдери змогли встановити ціну на послуги телебачення понад 100 гривень, перевели свої канали в HD. А цього року в нас із провайдерами спільна мета: виживання ринку. Маємо втриматись на плаву, а після завершення бойових дій відновити ринок. Зараз не зовсім коректно оперувати цифрами. Бо насправді можна мати точну інформацію лише щодо абонентів ОТТ-провайдерів. У цьому сегменті падіння: на початку війни воно було до 20%, а зараз іде поступове відновлення. Кінець року — це період, коли сервіси набирають абонентів. І я сподіваюсь, що в першому півріччі наступного року ринок вийде на довоєнні показники.

— Згідно з установчим дослідженням, найбільше падіння мало кабельне телебачення на противагу зростанню Т2 та ОТТ.

— Не можу навести цифри, бо технологія аналогового кабелю не дуже контрольована. Але аналоговому кабелю важко конкурувати з іншими технологіями, і увага до нього з боку абонентів зменшувалася з кожним роком. У попередні роки, зі слів наших партнерів, щорічне падіння становило близько 10%. Під час великої війни ця цифра могла стати більшою. Абоненти переміщаються по країні, і багато хто продовжив користуватися телебаченням, але вже в інших містах. У західних регіонах навіть було зростання абонентської бази. Навесні ми були у відрядженні й бачили, що в деяких провайдерів навіть були кількатижневі черги на підключення послуги телебачення.

— Чи великі втрати через окупацію Харківщини, Херсонщини, Маріуполя та інших?

— У цьому році в нас не  було показового зменшення партнерів. Але слід зважати, що в Луганській і Донецькій областях для наших партнерів ми робимо майже 100%-ву знижку. Зараз не з усіма є зв’язок. Із деким ми підтримуємо зв’язок, а з кимось не можемо зв’язатись, але наші договори чинні. У Херсоні зараз триває відновлення. Один із наших провідних партнерів у місті — «Воля» — шукає можливості відновити роботу. Повернення провайдерів на ці території залежатиме від інтенсивності обстрілів і того, наскільки постраждала їхня мережа. Наприклад, коли росіяни пішли з Київської області, в деяких містах і селах руйнувань не було, а от у Бучі майже повністю знищена мережа, у провайдерів потрощене все обладнання. Ми розробили план відновлення, і лише на кінець року вийшли з ними на якісь платежі. Певно, так само буде з Херсоном. Бо зараз навіть самі провайдери не розуміють, що з їхніми мережами та обладнанням.

— Чи вже почалась ваша передплатна кампанія?

— Так. Вона дещо відрізняється від минулорічних. Торік ми почали пропонувати партнерам можливість укладати дворічні договори, і таких партнерів більшість. Договори з ними автоматично пролонгуються. А ведемо перемовини з тими, з ким ми мали однорічні договори. Тому ця передплатна кампанія пройде скорше.

— Як змінились умови в договорах?

— Одразу після початку великої війни ми прийняли рішення зробити майже 100%-ву знижку для всіх партнерів на березень. З квітня ми  визначили різні знижки майже для всіх партнерів. Мінімальна становила 20%. Таку знижку отримують провайдери у західних регіонах, бо ми розуміємо, що ситуація в усіх складна.

— До того ж, канали транслюють марафон.

— Так, але й у людей менше можливостей платити за телебачення. Ми розуміємо, що кожен партнер намагався допомагати армії. По інших регіонах також маємо плаваючу систему для кожного регіону і для кожного партнера. Бо треба зважати на стан мережі, обстріли тощо.

Для більшості кабельних провайдерів ми зафіксували ціни грудня. З провайдерами, які сильно постраждали через війну, в нас є поступовий план із відновлення.

— Чи можна зараз умовно визначити ціну ваших каналів із розрахунку на одного абонента?

— У нас ніколи не було ціни за абонента. Бо ціна формується з кількох чинників: територія, населення тощо. Зараз ми відштовхувались від цін по контрактах, вони закріплені ще на початку 2022 року. До неї ми докладаємо знижки. На наступний рік для більшості кабельних провайдерів ми не плануємо інфляції.

— Були випадки, коли провайдери відмовлялись від каналів медіагруп через завелике роялті (наприклад, така історія була з «1+1» та провайдерами «Сана+» і «Чорне море» з Одеси, «Еверест» у Хмельницькій області). Чи були подібні випадки з вашими каналами?

— У нас такий випадок був тільки один. У вересні ми припинили дію договору з провайдером з однієї із західних областей, який просто вимагав 100% знижки на наші канали без жодної мотивації. Його мережа ніяким чином не постраждала. При цьому ми дізналися про черги на їх підключення. Після кількамісячних перемовин наш партнер написав листа з наміром розірвати договір. Ми цю пропозицію прийняли. Але це був одиничний випадок. Одразу скажу, що навіть якщо ми припиняємо співпрацю з провайдерами, ми завжди готові надати дозвіл на трансляцію на безоплатній основі в його мережі каналу ICTV, який показує марафон.

— А що ви робите із заборгованістю провайдерів, які не сплатили за перші місяці року?

— Наша дорожня карта з партнерами складена таким чином, щоб вони могли поступово віддавати борги. І в нас немає проблем. Зараз іще менше можливостей не домовитися з партнерами, ніж було до війни. Зараз критична ситуація й наші відносини з провайдерами набагато простіші.

— Відключення електроенергії впливає на ринок?

— Не думаю, що це має суттєвий вплив. Наприклад, я теж є абонентом кількох провайдерів. І коли зникає світло, я розумію, що це не забаганка мого сервісу. І я, як абонент, через це не звертався щодо перерахунку послуги. Можливо, хтось з абонентів звертається. Але не думаю, що це масове явище.

— Яка зараз ситуація з платним супутником? Чи лишились абоненти в цієї технології після закриття «Екстра ТВ»?

— Viasat продовжує працювати. Їхня абонентська база не просідає і не росте, лишається сталою. Передумов, що ця технологія піде з ринку, поки що я не бачу. DTH працює й надає послуги. За останні місяці простежується зростання бази абонентів, якщо все буде гаразд, то, може, в перші місяці наступного року вони вийдуть на той рівень, що був до війни.

— У групі StarLightMedia з’явився новий канал ICTV2 після переоформлення ICTV Ukraine. Розкажіть, що це за канал і навіщо вирішили його запускати?

— Влітку багато каналів пішли з ринку. Наприклад, закрилась медіагрупа «Україна». Також стало менше адаптованих іноземних каналів. Для провайдерів це досить складна ситуація, бо пропозиція для абонентів погіршилась, тому ми бачили запити, що контенту не вистачає. Спільний телемарафон — це наша соціальна місія, й ми продовжуємо її виконувати з  розумінням відповідальності перед країною. Тому ми вирішили запустити ICTV2.  На ньому в тому числі виходитиме той контент, який виходив на ICTV до війни: художні фільми, серіали і шоу. Провайдери цю ідею сприйняли дуже позитивно. Ми надаватимемо канал без додаткової вартості. Усі затрати на створення та формування каналу беремо на себе, розуміючи потреби ринку в додатковому контеті.

— Скільки грошей ви витратили на запуск? Чи канал не потребував значного фінансування, бо на ньому виходитимуть проєкти з вашої бібліотеки?

— У нас є велика бібліотека, але, звісно, нові проєкти створюються.  Ми сподіваємося, що ICTV2 стане флагманом нашої групи.

— До речі, на ринку в перші місяці великої війни були чутки про можливе закриття одного з каналів групи. Чи обговорювались такі сценарії?

— Ні, навіть передумов до цього не було. У нас є три флагманські канали, які закривали всі потреби ринку і глядачів. Тому жодних планів щодо зменшення кількості каналів у нас не було. Ми з вірою дивимось у майбутнє і плануємо нарощувати свої можливості, якщо ситуація у країні дозволятиме. Усі провайдери позитивно відреагували на ICTV2, вони розуміють, що попит на нього буде.

— Цього року змінилось і ваше дистрибуційне портфоліо: від вас пішла Setanta Sports. Чому?

— Я дуже радий, що компанія довго з нами співпрацювала. Ми були першим і єдиним дистрибутором Setanta Sports в Україні. Ми вийшли на хороші показники і бренд був задоволений співпрацею з нами. Дистрибуція була настільки вдалою, що через вісім місяців був запущений іще один канал Setanta Sports+. Хоча в інших країнах, де працює Setanta, другий канал запускався лише за рік-два після виходу першого. Це показник нашої роботи. Думаю, що за рахунок нашої вдалої співпраці вони прийняли рішення, що виходять на ринок самостійно зі своєю командою. Тобто вони не змінили дистрибутора, а створили свою команду й вирішили самостійно продавати права на свої канали з партнерами. Ми бажаємо їм успіху.

— У вашому портфоліо можуть з’явитись нові канали?

— Ми завжди відкриті до співпраці з партнерами. І в нас є певні критерії їх добору. А в нашому портфоліо ще залишається Travel&Adventure, і ми відкриті до переговорів. Коли ми плануємо брати канали на дистрибуцію, то розглядаємо, чи можуть вони додати вартості ринку платного телебачення. Тобто чи буде контент важливим для наших партнерів і чи зможуть вони підвищити свою привабливість для абонентів. Це не наша самоціль — просто взяти на дистрибуцію додаткові канали.

— Travel&Adventure ви пропонуєте в пакеті з вашими каналами чи окремо?

— Ми  завжди  продаємо сторонні канали окремою пропозицією. Ми ніколи не робили пакетні продажі, і це була родзинка StarLight Media. У нас є стандартний план для всіх каналів, які ми беремо на дистрибуцію. Так само було і з Setanta Sports. З нашого боку немає маніпуляцій «беріть усе або нічого». Провайдери можуть брати на ретрансляцію як канали медіагрупи Starlight Media, так і окремо дистрибуційні. Були випадки, коли провайдер не ретранслював канали медіагрупи, але ми працювали щодо Setanta Sports та Travel&Adventure.

— Чи шукаєте ви нові канали? Наприклад, фільмові.

— Ми моніторимо різні можливості. Фільмові канали, звісно, мають популярність. Але подивимось, що буде з каналами Viasat і яким буде остаточний список адаптованих. Якщо частина каналів у нього не потрапить, то ніша буде вільна і, можливо, ми в цьому напрямку працюватимемо. Я вважаю, що наші канали Starlight Media настільки самодостатні, що їм не потрібне ніяке підсилення. Але якщо з’явиться цікавий проєкт, який відповідатиме нашим критеріям, то ми завжди раді.

— Чи є у вас міжнародна дистрибуція? Адже за даними установчого дослідження 23% глядачів переїхали за кордон.

— У нас є пул міжнародних партнерів, яким ми продаємо права на наші окремі проєкти. Права на показ наших каналів продаємо ми. Проте ми працюємо з Megogo і Sweet.tv, які надають послугу телебачення не тільки на територію України.

— Як війна вплинула на присутність на ринку міжнародні сервісів?

— Знаєте, я не думаю, що Netflix зараз є конкурентом наших сервісів. Адже в українців є звичка дивитися лінійне телебачення, і це ключова перевага наших сервісів. Міжнародні сервіси — це лише додаткова друга передплата. Поки в них не буде в пропозиції лінійного телебачення, вони не становлять загрози для українських гравців.

— Ви ще не пропонували свої канали тому ж Netflix?

— Ще з ними про це не говорили. Але Netflix зараз відкрив офіс у Польщі. І ми завжди відкриті до перемовин; все можливо. Втім це залежить і від плану розвитку самого сервісу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4231
Читайте також
05.01.2023 10:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 613
15.12.2022 15:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 938
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду