Ще чотири нові телеканали під час війни: чиї, коли стартують, у якому форматі

Ще чотири нові телеканали під час війни: чиї, коли стартують, у якому форматі

23 Листопада 2022
11065
23 Листопада 2022
09:00

Ще чотири нові телеканали під час війни: чиї, коли стартують, у якому форматі

11065
На ринок виходять «Суспільне. Новини», фільмовий ICTV2, канал Володимира Петрова «Медичний» і Viva Latino.
Ще чотири нові телеканали під час війни: чиї, коли стартують, у якому форматі
Ще чотири нові телеканали під час війни: чиї, коли стартують, у якому форматі

«Детектор медіа» писав про запуск нових телеканалів в Україні на початку осені. Один із анонсованих тоді каналів — «Ми — Україна» команди Юрія Сугака — запустився і блискавично пройшов шлях від старту до залучення до виробництва спільного телемарафону «Єдині новини». Проте на ринок виходять інші мовники — перебрендовані чи зовсім нові. Зараз мовники укладають угоди з провайдерами платного телебачення на 2023 рік, і власники поспішають отримати нові ліцензії чи переоформити ті, які в них уже є. Такі плани мають щонайменше чотири медіагрупи.

«Суспільне. Новини». Національна суспільна телерадіокомпанія України виводить на телевізійний ринок свій інформаційний бренд. Минулого тижня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення фактично дала добро на запуск нового супутникового каналу «Суспільне. Новини». Це сталося після переоформлення ліцензії телеканалу «Суспільне Донбас». Цей канал був у структурі Суспільного із 2017 року — він працював на базі державних компаній, які частково виїхали з окупованих Донецька й Луганська до Краматорська й Сєвєродонецька. Канал називався «UA: Донбас» (із травня 2022 року — «Суспільне Донбас») і мав супутникову ліцензію.

Після переоформлення ліцензії минулого тижня канал змінив формат на інформаційно-аналітичний. Із його концепції зник кінопоказ, дитячі програми та музика. Натомість зросла частка інформаційно-аналітичного контенту та власного виробництва.

У коментарі «Детектору медіа» голова правління Суспільного Микола Чернотицький розказав, що канал «Суспільне. Новини» розпочав мовлення в оновленому форматі 21 листопада. «Суспільне запустило новинний телеканал, який транслюється через супутникове мовлення та диджитал-платформи. Поки що тут виходитимуть щоденний дванадцятигодинний прямоефірний проєкт “Суспільне. Спротив” та марафон “Єдині новини”. У майбутньому ми транслюватимемо новини 24/7». За його словами, регіональні філії зараз роблять 12 годин прямоефірного проєкту «Суспільне. Спротив», який компанія вирішила уніфікувати, бо вважає, що таким чином ефективніше використовуватиме супутникову ліцензію.

«Ми б хотіли, щоб українці мали безперебійний доступ до якісних новин, які відповідають журналістським стандартам. Над ефірним наповненням працюватиме вся команда Суспільного. Зокрема, до виробництва задіяна команда “Суспільне Донбас”, чиї матеріали тут можна буде побачити», — уточнив Микола Чернотицький. Канал мовитиме на українську аудиторію в Україні та за кордоном. Поки що планується, що канал буде на супутнику відкритим (без кодування). Щодо планів поширювати канал за кордоном Микола зазначив: «Спершу ми хочемо навести лад із дистрибуцією каналу всередині країни, а далі будемо думати про закордон». Супутниковий канал не входить в універсальну програмну послугу, як ефірні мовники Суспільного, тому не є обов’язковим для всіх провайдерів. Тож НСТУ розпочинає переговори з кабельниками та сервісами ОТТ.

ICTV2

Після закриття медіагрупи «Україна» деякі джерела розповідали «Детектору медіа» про можливе закриття каналів у групі StarLightMedia. Називали і Новий, і навіть ICTV, який був лідером ринку і зараз транслює спільний телемарафон. Однак, схоже, у групи все не так погано. Зараз дистрибуційний відділ пропонує провайдерам та партнерам на 2023-й підписку на новий канал ICTV2. Він показуватиме кіно, й туди зайдуть усі фільми, які зараз не має змоги показувати сам ICTV. Раніше роль фільмового каналу групи виконував Новий, який перейшов на такий формат після початку великої війни. Однак нещодавно це викликало невдоволення регулятора. На останньому засіданні член Національної ради Максим Онопрієнко повідомив про недотримання вимог щодо частки національного продукту в ефірі Нового. За його словами, в ефірі під час першого моніторингу було зафіксовано лише 24% національного продукту, тоді як необхідно 50%. Після зауваження від Онопрієнка частка українських програм в ефірі Нового каналу зросла до 43%. «Колеги, закон є закон. Не варто посилатись на умови воєнного стану, а варто дотримуватись законодавчих вимог так, як це робить більшість ліцензіатів», — сказав Онопрієнко. Після такої заяви регулятора Новому доведеться балансувати; до того ж нещодавно канал оголосив про вихід в ефір нових власних прем’єр. Наприклад, у жовтні стартував серіал «Полкан».

Фільмові канали найбільш запитані у провайдерів, бо саме кіно найбільше хочуть дивитися глядачі. Група має достатнього пакетів із таким контентом, який вони не мають змоги показувати повною мірою через трансляцію телемарафону на ICTV. За інформацією джерел «Детектора медіа», ICTV2 планують запустити, щоби підтримувати бренд ICTV і продавати рекламу. Цього тижня планують розпочати переговори із провайдерами щодо розміщення майбутнього мовника.

Втім видачу ліцензії ICTV2 Нацрада ще не обговорювала. Ліцензія на супутникове мовлення видається без конкурсу. «Детектор медіа» звернувся із запитаннями  до Нацради та попросив групу StarLightMedia розповісти про плани на ICTV2.

Новий канал Петрова

Політтехнолог Володимир Петров уже має три канали: «Ісландія», «Закон ТВ» і «Масон ТВ». «Ісландія» отримала ліцензію на мовлення 2019 року, «Закон ТВ» і «Масон ТВ» — навесні 2021 року.

Ще влітку Петров подав документи в Нацраду, щоб отримати ліцензію на кабельне мовлення за технологією ОТТ. Саме за такою технологією мовлять «Закон ТВ» і «Масон ТВ». Йдеться про медичний канал. Його ідея з’явилася ще торік, коли у фокусі уваги всього світу була пандемія коронавірусної хвороби. Регулятор розглянув заявку на засіданні та прийняв рішення про видачу ліцензії в листопаді цього року. Директор каналу Павло Нимирук сказав, що «Закон ТВ» та «Масон ТВ» популярні серед провайдерів і мають уже 70 контрактів, тому з’явилося рішення запустити ще й медичний канал. Його планують монетизувати за рахунок співпраці з провайдерами, які платять роялті за трансляцію. Компанія співпрацює з дистрибутором «Контент ТВ».

Лікарка-дієтологиня Марта Лісевич, яка є головною редакторкою, звернула увагу на те, що в Україні немає медичного каналу. На каналі «Медичний» планують показувати програми про доказову медицину, розвінчувати міфи про народну медицину тощо.

Ольга Герасим’юк висловила сподівання, що новий канал не транслюватиме, як одеський канал «Здоров’я», політичні шоу Медведчука.

Ще один музичний канал від Рудольфа Кірноса

Також на останньому засіданні Нацрада фіналізувала список дозволених для трансляції в Україні іноземних каналів — 17 листопада до нього увійшли ще 16 телеканалів. Серед них і Viva Latino. Як ідеться в повідомленні регулятора, це музичний канал із ліцензією США. У коментарі «Детектору медіа» Рудольф Кірнос підтвердив, що це його новий мовник. За форматом він транслюватиме латиноамериканську танцювальну музику. У пакеті медіаменеджера вже є низка музичних каналів: 4ever Music, EU Music; дитячі та підліткові канали NIKI Kids та NIKI Junior, кіноканал 4ever Cinema і театральний 4ever Theater.

Ілюстративне фото: Dramatify Photostream/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11065
Читайте також
16.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 577
15.12.2022 15:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду