Ми стоїмо на позиції сталості, ніяких крутих розворотів – виконавчий директор УКФ

Ми стоїмо на позиції сталості, ніяких крутих розворотів – виконавчий директор УКФ

15 Липня 2021
1893
15 Липня 2021
14:40

Ми стоїмо на позиції сталості, ніяких крутих розворотів – виконавчий директор УКФ

1893
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув питання про функціонування Українського культурного фонду.
Ми стоїмо на позиції сталості, ніяких крутих розворотів – виконавчий директор УКФ
Ми стоїмо на позиції сталості, ніяких крутих розворотів – виконавчий директор УКФ

Виконавчий директор УКФ Владислав Берковський запевнив народних депутатів, що регіональні проекти будуть й надалі підтримуватися Фондом.

«Ці напрями не будуть скасовані, бо це нонсенс. Давайте, не будемо відділяти регіональні від загальнодержавних. Регіональний невеликий проект іноді може зробити набагато більше для країни, ніж мегавеликий. Тому я і мій колектив ставимо основну межу, по якій будемо оцінювати проекти – це професійність того, що подається. Тобто наскільки якісно подана заявка, виписана ідея, наскільки якісно буде представлено проект і його виконання. Можу гарантувати: ми стоїмо на позиції сталості. Ніяких крутих розворотів. Моя позиція: сталість, інституційна підтримка, і рух у напрямку розвитку стратегічних цілей. Зараз дискутуємо з колективом, де знайти золоту середину між загальним і малим», – сказав він, відповідаючи на запитання членів комітету.

За його словами, Фонд намагається повернутися до того рівня комунікації, який був раніше, щоб усі процеси були прозоріші. Реагуючи на звернення суспільства і культурного сектору, колектив УКФ зараз розробляє нові вимоги, щоб зменшити об’єм проектних заявок і кількість паперів, які потрібно зібрати.

Владислав Берковський також зауважив, що не завжди експерт, який має великі титули і звання, може працювати експертом в УКФ. За словами виконавчого директора, Фонд починає готувати драфт стратегії 2022-2030.

Владислав Берковський розповів присутнім про роботу Фонду. Зокрема на сьогодні Фондом підтримано 1500 проєктів із усієї України. Цьогоріч надійшло майже 4 тисячі заявок, із них буде профінансовано орієнтовно 600. Оцінюють проєкти понад 500 експертів. «Навантаження на співробітників, на 76 осіб, щороку зростає і буде зростати ще більше. Це одна з базових причин плинності кадрів, про яку зараз активно говорять в мережі», — сказав виконавчий директор.

«Наші запитання ґрунтуються на тих зверненнях, які ми — як народні депутати — отримали від колег, а не лише від громадськості, тому я наголосив би лише на тому, що ми б дуже просили не тримати людей у стані, так би мовити, непоінформованості. Якщо ви відхиляєте якісь заявки, то люди мають своєчасно отримати цю інформацію», — зазначив голова комітету Микита Потураєв.

Питання функціонування Українського культурного фонду обговорили 14 липня  на черговому засіданні комітету гуманітарної та інформаційної політики разом з членами Наглядової ради інституції Юрієм Артеменком, Олександром Сусленським та ін.

Зокрема пан Артеменко сказав, що сподівається, що складний період в УКФ пройшов. Подякував, що комітет не втручався в суперечку щодо УКФ. За його словами, це було обговорення стратегічного напряму УКФ. Раніше фонд мав великі гроші і підтримував багато маленьких проектів, а великі ні. «Тепер прийшов новий керівник, державний менеджер, який робить фокус на великі потужні проекти, які б прославляли Україну. Ситуація стабілізується. Треба зміни до закону про УКФ (щодо дублювання функцій, заробітних плат). В кінці літа закінчується перевірка ДАСУ, і є вже інформація про нецільове використання коштів», – сказав Юрій Артеменко, подякувавши Павлу Сушку за його ініціативу запустити у Фонді конкурс розвитку кінопроектів.

Заступниця голови комітету Ірина Констанкевич подякувала УКФ за підтримку саме регіональних ініціатив. За її словами, від цього активізувалося мистецьке життя в регіонах. Вона висловила занепокоєність можливою переорієнтацією Фонду на великі проекти. Її підтримали заступниця голови комітету Євгенія Кравчук, яку цікавила підтримка регіональних туристичних проектів, і членкиня комітету Софія Федина. «Культурний фонд має працювати не тільки на ті проекти, які й так вже підтримуються державою, а й на ті, які треба витягнути з глибинки, ті перлинки, діаманти, які є в українській культурі», – сказала пані Федина.

Нагадаємо, 31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

7 червня голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва. Рішення Мудрак та Чуєва ухвалили на тлі закликів експертів та культурних інституцій до уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

8 червня міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що стурбований конфліктом навколо Українського культурного фонду. На його думку, необхідно розробити механізм відкликання членів наглядової ради УКФ.

11 червня 2021 року члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші зареєстрували законопроєкт №5591-1 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд» щодо удосконалення діяльності Українського культурного фонду. Метою цього проєкту є не лише підвищення ефективності діяльності Українського культурного фонду, а й удосконалення процедури формування складу наглядової ради УКФ.

11 червня також міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко призначив Владислава Берковського на посаду виконавчого директора Українського культурного фонду. Він приступив до виконання своїх обов'язків 14 червня і того ж дня заявив, що не бачить юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради, проти яких виступали експерти УКФ та культурні інституції.

15 червня 2021 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко запропонував наглядовій раді Українського культурного фонду переглянути ухвалені нею рішення.

Фото: УКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Читайте також
12.06.2021 09:55
Детектор медіа
«Детектор медіа»
3 107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду