Голова Наглядової ради УКФ допустила самовідвід через «глибоку кризу» в інституції

Голова Наглядової ради УКФ допустила самовідвід через «глибоку кризу» в інституції

2 Червня 2021
2571
2 Червня 2021
13:45

Голова Наглядової ради УКФ допустила самовідвід через «глибоку кризу» в інституції

2571
Лариса Мудрак: Якщо ми не здолаємо цю кризу у двотижневий термін, я візьму самовідвід й пропоную такі ж кроки членам Наглядової Ради.
Голова Наглядової ради УКФ допустила самовідвід через «глибоку кризу» в інституції
Голова Наглядової ради УКФ допустила самовідвід через «глибоку кризу» в інституції

Голова Наглядової ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак у відкритому зверненні до членів Наглядової ради та дирекції УКФ допустила свій самовідвід на тлі закликів експертів та культурних інституцій до Уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

У відповідному зверненні до членів Наглядової ради та дирекції УКФ Мудрак прокоментувала закиди щодо відмови у фінансуванні та заявила, що «криза довкола інституції щодня поглиблюється».

«Криза всіх рівнів в УКФ й довкола інституції щодня поглиблюється. Я пропонувала й пропоную діалог відкритості й щирості для порятунку цінної й молодої інституції УКФ. Наглядова Рада працює на громадських засадах, тому зобов’язана чути голос громадськості. Ми отримали звернення від заявників, яким вже надійшла відмова фонду, звернення від цієї частини культурної громадськості надійшли і до Президента України, прем’єр-міністра, міністра культури та інформаційної політики. Ми маємо відреагувати якомога швидше.

Прошу підтримати та зберегти колектив УКФ, який зараз також зазнає репутаційних втрат, зважаючи на критику та ситуацію, що склалася. Розпочавши діалог, ми можемо його втратити, як і довіру до роботи інституції. Про втрату довіри вже почала говорити частина молодої культурної спільноти й в першу чергу заявники фонду, чиї проекти були відхилені. Публічна комунікація вже перейшла на рівень, коли сторони не чують одна одну й колектив фонду не витримує навантаження.

Обмін листами й зверненнями може бути незкінченним й не вирішує ситуацію. Слова не допомагають. Потрібні дії, тому що зупинка процесу загрожує головній діяльності — грантовому конкурсу, який вже затримано на місяць. Потрібне перезавантаження як самої інституції, так і Наглядової Ради після закінчення конкурсного відбору та проходження аудиту. На засіданнях Наглядової Ради за участі дирекції починають переважати емоції.

Я закликаю до чіткого дотримання діяльності в правовому полі, дотримання норм закону, положення та регламенту, а також етики та професійності, уникати оціночних суджень, сексистських висловів, висловів ненависті, зневаги та емоцій різного характеру. Інакше УКФ не зможе перейти до наступного етапу своєї діяльності — створення нової стратегії та на її основі перезавантаження системи для рівного доступу до грантових можливостей всіх учасників культурного сектору.

Якщо ми не здолаємо цю кризу у двотижневий термін, я візьму самовідвід й пропоную такі ж кроки членам Наглядової Ради».

31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру Наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

Серед підписантів письменник Андрій Любка, колишній генпродюсер ОМКФ Юлія Сінькевич, директор «Дикого театру» Ярослава Кравченко.

Перед цим близько півсотні культурних інституцій написали відкритого листа керівництву держави з вимогою розпустити Наглядову раду УКФ. Підписанти листа стверджують, що Наглядова рада УКФ відмовила їм у фінансуванні раніше затверджених проєктів.

Лист підписали Довженко-Центр, Мистецький арсенал, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі, ГО Культурна платформа та інші.

28 травня керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук заявила, що Наглядова рада УКФ відхилила заявку на фінансування Фестивалю німого кіно та сучасної музики Німі ночі. За словами Гончарук, відхилення заявок пов’язане з переспрямуванням коштів на святкування Дня Незалежності України.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2571
Читайте також
12.06.2021 09:55
Детектор медіа
«Детектор медіа»
3 111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду