Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн

Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн

1 Листопада 2021
1610
1 Листопада 2021
16:34

Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн

1610
Цього року УКФ отримав 3739 заявок, з яких 546 отримали державну фінансову підтримку.
Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн
Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн

Український культурний фонд у 2021 році надав 546 грантів на 503 млн грн (однак сума може змінитися після реалізації всіх проєктів). Про це розповів під час презентації грантового сезону виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський.

«Якщо дивитись на 2022-й рік, то він складється з двох частин: перша частина – це ті грантові заявки, які надійшли для виконання конкретних проєктів (мистецьких, мистецько-культурних), а також сюди увійшла інституційна підтримка. Тобто підтримка тих установ, організацій, закладів культури, які постраждали через коронавірус та епідемію.

Якщо говорити в цілому, проєктних заявок надійшло близько 2800, це якщо ми говоримо про 2020 рік, а якщо подивимось на 2021-й, то побачимо 3739. З 2018 по 2021 рік ми бачимо постійне, стале зростання попиту на отримання фінансової підтримки зі сторони УКФ. І так само постійне зростання можливостей для підтримки», – сказав він.

Найбільш затребуваними серед отримувачів грантів були програми «Інноваційний культурний продукт» (984 заявки, 89 проєктів підтримано), «Аудіовізуальне мистецтво» (525 заявок, 64 підтримано), «Культура. Туризм. Регіони» (509 заявок, 68 підтримано).

Якщо аналізувати ці програми на рівні лотів, то найбільш запитуваними були лот «Відео та контент для медіаплатформ» (програма «Аудіовізуальне мистецтво») – 385 заявок, лот «Культурна спадщина» (програма «Інноваційний культурний продукт») – 299 заявок, лот «Розвиток кінопроєкту» (у 2021-му так називалась окрема програма, у 2022-му це буде лот в рамках іншої програми) – 296 заявок, лот «Локальні фестивалі» («Культура. Туризм. Регіони») – 187 заявок.

Найменш запитуваний лот – «Участь України в знакових міжнародних подіях» – 9 заявок.

За географією учасників перше місце утримує Київ – 243 реалізованих проєктів, на другому і третьому – Львів та Харків. Наприкінці цього рейтингу знаходиться Кіровоградщина – 1 проєкт реалізовано, Луганщина – 2 проєкти, Житомирщина – 3 проєкти. Вони також подали найменше заявок.

Нагадаємо, на початку 2021 року було оголошено новий склад Наглядової ради УКФ. Почалася підготовка до конкурсу на посаду виконавчого директора і водночас на тодішню очільницю фонду Юлію Федів. Директор клубу Stereoplaza Максим Шульженко й нардеп від партії «Голос» Ярослав Железняк звинуватили Юлію в нецільовому витрачанні грошей та написали заяву в Національне антикорупційне бюро України. До звинувачень долучилося МКІП, яке звинуватило фонд у брехні. Федів зняла свою кандидатуру з конкурсу.

Конкурс на посаду виконавчого директора УКФ довелось проводити двічі. Проведенню повторного конкурсу передувало призначення нової голови Наглядової ради УКФ, ексзаступниці голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Лариси Мудрак. 27 квітня конкурс відбувся, переміг Владислав Берковський, директор Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Пшеничного. Проте контракт із ним міністр Ткаченко не підписував до 14 червня, коли грантовий сезон був затриманий настільки, що ризикував не відбутися.

У вересні стало відомо, що Державна аудиторська служба України виявила порушення у роботі фонду, коли його очолювала Федів, на 58 мільйонів гривень, а прокуратура відкрила кримінальне провадження.

18 жовтня в Українському кризовому медіацентрі відбувся брифінг діячів гуманітарної сфери, які стали на захист Юлії Федів.

Фото: creativity.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1610
Читайте також
06.12.2021 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду