Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до Зеленського: вимагають врятувати культурні інституції

Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до Зеленського: вимагають врятувати культурні інституції

1 Квітня 2021
1842

Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до Зеленського: вимагають врятувати культурні інституції

1842
Зокрема йдеться про ситуацію з УКФ, Довженко-центром і Держкіно.
Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до Зеленського: вимагають врятувати культурні інституції
Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до Зеленського: вимагають врятувати культурні інституції

Понад 200 культурних діячів та організацій звернулись до президента України Володимира Зеленського із видкритим листом на захист культурних інституцій. Повний текст листа розміщено на сайті Українського ПЕН.

Серед підписантів листа — правозахисник Мирослав Маринович, письменники Андрій Курков, Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Ірена Карпа, Оксана Забужко, режисер Олег Сенцов, художник Олександр Ройтбурд, голова правління ПАТ НСТУ Зураб Аласанія, Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, ГО «Українер», Рух «ЧЕСНО», Українська гільдія режисерів та інші.

У своєму листі до президента вони висловили стурбованість долею українських культурних інституцій, що постали або вийшли на новий рівень завдяки Революції Гідності: це Український культурний фонд, Український інститут, Довженко-Центр, Український інститут книги, Державне агентство України з питань кіно, Мистецький Арсенал. Вони є успішними провідниками державної культурної політики навіть у надскладні часи війни і пандемії, зазначається у зверненні.

«Ми обурені згортанням підтримки та наступом на деякі з культурних інституцій у вигляді прямого й непрямого тиску, обмеження фінансування, повернення практики ручного управління і “телефонного права”, залякування перевірками та перспективами рейдерського захоплення. Ми обурені перетворенням конкурсів на заміщення посад керівників на імітацію прямих, чесних і відкритих виборів, де мав би перемогти найдостойніший, а “перемагає” попередньо узгоджений. Ми знаємо, що може трапитися далі, а це — нехтування європейськими цінностями, саботаж реформ, замикання України в “пострадянському” просторі», — йдеться у листі.

Зокрема йдеться про конкурс на посаду голови Держкіно минулого року та про проведений цьогоріч із порушеннями конкурс на визначення складу Ради з державної підтримки кінематографії, сформованої з учасників телеринку, наближених до влади.

Окрім того, упродовж 2020 року чинився також тиск на Довженко-Центр, що ледве не призвело до колапсу інституції. Нині ж під загрозою «перетворення на порожній фасад» опинився Український культурний фонд.

«Ми стаємо в обороні цих культурних інституцій та цінностей нової України і вимагаємо негайно припинити тиск і нападки, повернути фінансову підтримку їхньої діяльності, а також забезпечити прозорі та чесні конкурси на посади нових керівників. Такі інституції, побудовані за кілька років з нуля, слід захищати і берегти. Ми не дозволимо, щоб у середовищі культурної спільноти поширювалися апатія чи розчарування, зростав відтік культурних та інтелектуальних сил за межі України. Ми готові публічно відстоювати європейські цінності, як-от право на відкритість, демократичність, професійність і прозорість, які сповідуємо разом із новими пост-Майданними культурними інституціями», — зазначають автори документа.

Повний перелік підписантів — тут.

Додати свій підпис можна тут.

Нагадаємо, 24 березня Наглядова рада Українського культурного фонду не змогла проголосувати за нового виконавчого директора інституції під час першого конкурсу.

Жоден претендент на посаду не набрав більшості голосів. За результатами закритого голосування найбільше голосів – 4 – набрала Анастасія Рагімова, ще 2 – Олег Соснов, по 1 голосу – Станіслав Которобай та Юлія Савостіна. Один член Налядової ради проголосував проти всіх кандидатів.

Через те, що голосування не рейтингове і переможець мав набрати більше половини всіх голосів, конкурс визнано таким, що не відбувся.

Виконуюча обов'язки директора Українського Культурного Фонду Юлія Федів не брала участі в конкурсі на посаду виконавчого директора.

10 березня 2021 року Спілка концертних індустрій України звинуватила УКФ у непрозорому використанні коштів. Причому саме в той час, коли тривав прийом документів на конкурс виконавчого директора УКФ.

На думку УКФ, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що «поділяють занепокоєння спільноти можливими порушеннями при розподілі коштів», та звинуватили УКФ у недостовірній інформації.

Наглядова рада УКФ оголосила другий конкурс на посаду виконавчого директора.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1842
Читайте також
03.03.2021 13:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду