Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів

Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів

19 Серпня 2021
1559
19 Серпня 2021
08:24

Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів

1559
Тепер отримувачі зможуть не сплачувати податки з грантів.
Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів
Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів

Кабінет міністрів додав Український культурний фонд до переліку надавачів державних грантів. Про це повідомила у Facebook пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України 18 серпня.

«Український культурний фонд додали до переліку надавачів державних грантів. Сьогодні Уряд прийняв відповідну постанову. Таке рішення дасть можливість отримувачам грантів УКФ не сплачувати податки з грантів та податок з доходу фізичної особи – підприємця та особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Заощаджені кошти вони зможуть використати в рамках проєктів, на які отримали грант від держави», – йдеться в повідомленні.

Станом на липень 2021-го Фондом було підтримано 1500 проєктів із усієї України. Цьогоріч надійшло майже 4 тисячі заявок, із них буде профінансовано орієнтовно 600. Оцінюють проєкти понад 500 експертів. 

Нагадаємо, 31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

7 червня голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва. Рішення Мудрак та Чуєва ухвалили на тлі закликів експертів та культурних інституцій до уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

8 червня міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що необхідно розробити механізм відкликання членів наглядової ради УКФ.

11 червня 2021 року члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші зареєстрували законопроєкт №5591-1 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд» щодо удосконалення діяльності Українського культурного фонду. Метою цього проєкту є не лише підвищення ефективності діяльності Українського культурного фонду, а й удосконалення процедури формування складу наглядової ради УКФ.

11 червня Ткаченко призначив Владислава Берковського на посаду виконавчого директора Українського культурного фонду. Він приступив до виконання своїх обов'язків 14 червня і того ж дня заявив, що не бачить юридичних підстав для скасування рішень наглядової ради, проти яких виступали експерти УКФ та культурні інституції.

15 червня 2021 року Ткаченко запропонував наглядовій раді Українського культурного фонду переглянути ухвалені нею рішення.

22 липня виконувачем обов’язків голови Наглядової ради Українського культурного фонду обрали колишнього голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, віцепрезидента групи компаній Star Media по Україні Юрія Артеменка.

Фото: ucf.in.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Читайте також
06.12.2021 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 875
12.06.2021 09:55
Детектор медіа
«Детектор медіа»
3 110
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду