Ткаченко про ситуацію навколо УКФ: Це біль і неприємність

Ткаченко про ситуацію навколо УКФ: Це біль і неприємність

8 Червня 2021
2429
8 Червня 2021
16:39

Ткаченко про ситуацію навколо УКФ: Це біль і неприємність

2429
Олександр Ткаченко: Необхідно розробити механізм відкликання членів Наглядової ради УКФ.
Ткаченко про ситуацію навколо УКФ: Це біль і неприємність
Ткаченко про ситуацію навколо УКФ: Це біль і неприємність

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко стурбований конфліктом навколо Українського культурного фонду і планує у четвер, 10 червня, обговорити з членами Наглядової ради УКФ ситуацію, яка склалася в організації.

Про це Ткаченко повідомив під час прес-конференції, присвяченій року його роботи на посаді.

«Для мене те, що почало відбуватись навколо УКФ це біль і неприємність, бо я завжди за сталість інституцій, щоб вони могли продовжувати свою роботу і підтримувати сферу культури…На жаль, ті двоє людей, на яких я покладав серйозні надії, пані Мудрак і пані Чуєва, з огляду на те, що нічого не відбувається з точки зору діяльності інших членів наглядової ради, вирішили взяти самовідвід. І очевидно, що тепер процес зажадає більш глибокого занурення, яке буде полягати не тільки в тому, щоб з'ясувати формат роботи Наглядової ради», – сказав Ткаченко.

Міністр повідомив, що вже запросив членів Наглядової ради до себе у четвер для того, щоб проговорити ситуацію навколо інституції і можливі зміни до закону про УКФ. За словами Ткаченка, необхідно розробити механізм відкликання членів Наглядової ради УКФ.

«Хоча насправді УКФ працює. Він встиг закрити конкурси, які були проведені на загальну суму в 475 млн гривень», – додав Ткаченко.

7 червня голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині Наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва.  

Рішення Мудрак та Чуєва ухвалили на тлі закликів експертів та культурних інституцій до Уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру Наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

Серед підписантів письменник Андрій Любка, колишній генпродюсер ОМКФ Юлія Сінькевич, директор «Дикого театру» Ярослава Кравченко.

Перед цим близько півсотні культурних інституцій написали відкритого листа керівництву держави з вимогою розпустити Наглядову раду УКФ. Підписанти листа стверджують, що Наглядова рада УКФ відмовила їм у фінансуванні раніше затверджених проєктів.

Лист підписали Довженко-Центр, Мистецький арсенал, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі, ГО Культурна платформа та інші.

28 травня керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук заявила, що Наглядова рада УКФ відхилила заявку на фінансування Фестивалю німого кіно та сучасної музики Німі ночі. За словами Гончарук, відхилення заявок пов’язане з переспрямуванням коштів на святкування Дня Незалежності України.

Скріншот відео: Міністерство культури та інформаційної політики/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2429
Читайте також
12.06.2021 09:55
Детектор медіа
«Детектор медіа»
3 114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду