Народні депутати хочуть удосконалити процедуру формування складу наглядової ради УКФ

Народні депутати хочуть удосконалити процедуру формування складу наглядової ради УКФ

14 Червня 2021
1649
14 Червня 2021
13:25

Народні депутати хочуть удосконалити процедуру формування складу наглядової ради УКФ

1649
У парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт.
Народні депутати хочуть удосконалити процедуру формування складу наглядової ради УКФ
Народні депутати хочуть удосконалити процедуру формування складу наглядової ради УКФ

Члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та інші зареєстрували законопроєкт №5591-1 про внесення змін до закону України «Про Український культурний фонд» щодо удосконалення діяльності Українського культурного фонду. Це альтернативний проєкт до законопроєкту №5591 про внесення змін до cтатті 8 закону України «Про Український культурний фонд» (щодо KPI виконавчого директора Українського культурного фонду), який зареєстрували народні депутати Лариса Білозір, Василь Петьовка та інші.

Проєкт №5591 пропонує доповнити ч.3 ст. 8 закону положенням про забезпечення ефективної діяльності виконавчого директора Українського культурного фонду та фонду як інституції: «У контракті визначаються цільові показники діяльності Українського культурного фонду, досягнення яких повинна  забезпечити особа, яка обрана Виконавчим директором Фонду, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для досягнення таких цільових показників».

Метою ж проєкту №5591-1 є не лише підвищення ефективності діяльності Українського культурного фонду, а й удосконалення процедури формування складу наглядової ради УКФ.

Зокрема, пропонується запровадити додаткові критерії до громадських об’єднань у сфері культури, які можуть пропонувати кандидатів для участі у рейтинговому інтернет-голосуванні з обрання відповідної частини складу наглядової ради Українського культурного фонду. А саме: розширити ч.2 ст.6 закону словами: «Кандидатури на обрання до складу Наглядової ради Фонду подають заклади культури, а також громадські об’єднання, які станом на дату оголошення про початок процедури обрання відповідної частини складу Наглядової ради Фонду зареєстровані в установленому порядку не менше п’яти років та провадять активну діяльність на території України упродовж останніх трьох років: організовують періодично, не рідше двох разів на рік громадські заходи щодо існуючих проблем культурної діяльності, ініціюють публічні обговорення актуальних питань, публічні дискусії у професійній сфері тощо (далі – громадські об’єднання)».

Пропонується доповнити перелік підстав дострокового припинення повноважень членами наглядової ради УКФ – представниками закладів культури та громадських об’єднань (ч.5 ст.6). Зокрема, такою підставою може стати: «звернення про відкликання представника закладів культури, підписаного не менш як п’ятдесятьма закладами культури, які відповідають вимогам до закладів культури, визначеним абзацом другим частини другої статті 6 цього Закону; звернення про відкликання представника громадських об’єднань, підписаного не менш як п’ятдесятьма громадськими об’єднаннями у сфері культури, які відповідають вимогам до громадських об’єднань, визначеним абзацом другим частини другої статті 6 цього Закону. У випадках, визначених абзацами десятим-одинадцятим цієї частини, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв перевіряє відповідність закладів культури та громадських об’єднань вимогам, визначеним абзацом другим частини другої статті 6 цього Закону».

Також цей проєкт пропонує запровадити встановлення цільових показників діяльності Українського культурного фонду, досягнення яких повинен забезпечити виконавчий директор УКФ (ч.3 ст.8).

Нагадаємо, 31 травня низка експертів УКФ надіслали відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, прем'єру Денису Шмигалю та очільнику Мінкульту Олександру Ткаченку, в якому вони висловили недовіру Наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її.

На думку авторів листа, «нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою», що засвідчує «відхилення низки проєктів без належної аргументації».

7 червня голова Наглядової Ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині Наглядової Ради УКФ подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва.  

Рішення Мудрак та Чуєва ухвалили на тлі закликів експертів та культурних інституцій до уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які «відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів».

8 червня міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що стурбований конфліктом навколо Українського культурного фонду. На його думку, необхідно розробити механізм відкликання членів наглядової ради УКФ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
12.06.2021 09:55
Детектор медіа
«Детектор медіа»
3 090
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду