Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог

Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог

15 Лютого 2020
8708
15 Лютого 2020
13:00

Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог

8708
Засновник «Ланет» – про причини загострення конфлікту з NewsOne та майбутнє в стосунках зі «112 Україна».
Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог
Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог

Зранку 14 лютого медіа спалахнули новинами: біля будинку співвласника групи компаній «Ромсат» і засновника «Ланет» Віктора Мазура стався вибух, який вибив вікна, а уламки зіпсували стіни фасаду. Бізнесмен каже, що це була бойова граната. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Натомість пан Мазур вважає, що напад може бути пов'язаний з бізнес-конфліктом «Ланет» із телеканалом NewsOne, трансляцію якого провайдер припинив на початку 2019 року, після чого сторони судилися, а рік потому«Ланет» повторно відключив NewsOne.

Ми зустрілися з Віктором Мазуром в офісі фестивалю «Молодість», щодо якого він представляється фундатором та розповідає, як допоміг фестивалю в найскладніші 2014–2015 роки. Також він розповідає, що під час Революції гідності допомагав протестувальникам, а після її закінчення – військовим та волонтерам. А ще – як допомагав технікою одному інформаційному телеканалу стати на ноги просто під час Майдану.

Нашу розмову перериває телефонний дзвінок від керівника одного з телеканалів, який вибачається, що не зможе надіслати знімальну групу, щоб записати сюжет про напад на будинок Мазура. «Я не цього від тебе чекав», – відповідає Віктор Мазур і кладе слухавку. За десять хвилин знімальна група знаходиться. Двічі колишній член Національної комісії з питань регулювання зв’язку, пан Мазур раніше не виступав у медіа. Але наразі вважає, що публічність – найкращий захист для нього.

– Вікторе, гранату вам кинули 4 лютого. Але винести це в публічну площину ви вирішили саме сьогодні. Чому?

– Є менеджмент компанії, є рідні люди, є знайомі, які розбираються в цих справах. Ми радилися з ними, обговорювали ситуацію. Стати публічним я вирішив буквально два дні тому. Це рішення я ухвалив разом зі своїм адвокатом і з партнерами. Я вважаю, що це неординарна ситуація, якої просто не може бути. У 2017 році ми на півроку відключали всю Inter Media Group – і такого не було. Щороку «Ланет» відключає до десятка каналів, перетасовує пакети – такого ніколи не було. У нас колись два роки не було «1+1», не було певний час телеканалів «Футбол». Так, можуть траплятися якісь тертя з медіагрупами по ціні, умовах, але не було такого тиску і, тим більше, судових процесів.

Було рішення Верховної Ради, щоб Нацрада забрала ліцензію в «112 Україна» і NewsOne. У цих каналів змінилася тональність, особливо у NewsOne. І маркетологи компанії «Ланет» у 2018 році ухвалили рішення його виключити, тому що він не вписувався в наше позиціонування на ринку: ми позиціонуємо себе як компанія, яка дуже серйозно стоїть на позиціях українства і патріотизму. Свого часу саме вона першою виключила всі російські канали і доступ до російських соціальних мереж.

У нас існувало два контракти з NewsOne: на розповсюдження (був дійсний до кінця 2019 року) і на авторські права (закінчувався в кінці 2018 року). І наші юристи порахували, що цього достатньо (закінчення терміну одного з двох контрактів. – Авт.), щоб розірвати стосунки.

Ми ще його не виключили, але NewsOne уже в грудні 2018 року почав антирекламу проти нашої компанії і крутив її весь 2019 рік, чим порушував антимонопольне законодавство. Він рекламував наших конкурентів і закликав переходити від «Ланета».

У якийсь момент мені подзвонив Тарас Козак (офіційний власник «112 Україна», NewsOne і ZIK. – Авт.), але я припинив із ним розмовляти, коли почув від нього щось на кшталт того, що «життя довге, ви ж дивіться».

Десь у лютому минулого року відбулася провокація: була зроблена реклама «Ланета» без Криму, до нас прийшли якісь протестувальники, і все це знімали журналісти NewsOne.

Після того як вони виграли суд у 2019 році, ми їх включили, але до кінця року вони йшли з антирекламою (причому останні півроку канал навіть не платив провайдеру. – Авт.). Ми мали втрати. Всі, хто хотів бачити NewsOne, від нас переключилися. Закінчився рік, і ми виключили NewsOne і заодно і ZIK, тому що він теж почав робити антиукраїнські передачі (у ZIK теж закінчився контракт із «Ланетом». – Авт.).

– А чому ви трактуєте, що телеканал порушував антимонопольне законодавство, коли давав рекламу проти вас?

– Тому що він ставив нас у неконкурентні умови з іншими. Він повинен був би або всіх рекламувати, або нікого, якщо, звичайно, за це не заплачено окремо грошей від тих провайдерів, яких він просував. Але я впевнений, що йому ніхто не платив: кабельники, як правило, не рекламуються на телебаченні і не витрачають на це гроші.

NewsOne називав у своїх роликах когось конкретного? Закликав підключатися до «Волі», наприклад?

– Так. У Києві – до «Тріолану», в Івано-Франківську – до «Діскавері».

Почався 2020 рік. Мені став телефонувати Ярослав Латко (співробітник NewsOne. – Авт.) з наполегливою пропозицією зустрітися, «бо буде пізно». Домовилися про зустріч 4 лютого. А наступного дня на ZIK виходить стаття проти мене та мій бізнес, абсолютно тенденційна.

Я одразу зрозумів, звідки дме вітер у цій статті. Подзвонив Ярославу і сказав, що 4 лютого ми не будемо зустрічатися. І 4 лютого була кинута граната.

– Чому NewsOne аж так болить, що його відключив один-єдиний кабельний оператор?

– Можливо, вони бояться прецеденту: що люди почнуть їх відключати через розуміння того, що не може бути в ефірі таких явно антиукраїнськихпередач.

Але час іде і ти щось згадуєш. Насправді, непорозуміння між менеджментом «Ланету» і NewsOne почалося з того, що у відповідь на продиктоване суто маркетингом оголошення про намір відключити телеканал мовник несподівано відповів: «До вас зателефонують із Адміністрації президента, нагнуть вас і ви нас включите». Після Революції гідності це звучить дико.

І дійсно, між першим і другим туром президентських виборів мені дзвонили з Адміністрації президента і просили включити NewsOne. Коли я розказав про цю ситуацію з судами й погрозами, людина, яка мені дзвонила, відповіла: «Вікторе, ми тебе розуміємо, чини як вважаєш за правильне».

– Ви можете назвати людину, яка вам телефонувала з Адміністрації президента?

– Я не хотів би називати, це мій добрий знайомий. Його попросили мені зателефонувати, оскільки знали, що я з ним у доброму контакті.

– Просто це ж могло бути не побажання Адміністрації президента: якась конкретна людина, яка там працює, вирішила зробити послугу в приватному порядку.

– Ні. Я був держслужбовцем і знаю, як рухається інформація.

– Зараз президент змінився. Нова команда намагалася спілкуватися з вами?

– Ні.

– Чи правильно я зрозуміла, що початкове рішення припинити показувати NewsOne ухвалив ваш менеджмент? Ви не мали стосунку?

– Так, я навіть не знав про це. Більше того, менеджмент «Ланету» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог. Прибрати його пропонували тільки з аналогу. Але мовник навідріз відмовився. Всі ж борються за аналог, тому що це найдоступніший і найрозповсюдженіший канал доставки. Але аналог має обмеження: 75 каналів.

– Чи маєте ви наміри згодом відключити і «112 Україна»? У вас іще триває контракт із цим телеканалом?

– Так, у нас ще триває контракт. І «112 Україна» все-таки трошки відрізняється (за контентом. – Авт.). Там гірша ситуація: вони заплатили за три роки наперед.

Чи будемо ми відключати «112 Україна», я не готовий зараз сказати. Подивимося, як розвиватиметься ця ситуація.

***

Редакція «Детектора медіа» готова надати слово всім бажаючим висловитися з цієї теми, в тому числі й сторонам конфлікту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8708
Читайте також
28.02.2019 13:09
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 296
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду