detector.media
Галина Петренко
15.02.2020 13:00
Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог
Віктор Мазур: «Ланет» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог
Засновник «Ланет» – про причини загострення конфлікту з NewsOne та майбутнє в стосунках зі «112 Україна».

Зранку 14 лютого медіа спалахнули новинами: біля будинку співвласника групи компаній «Ромсат» і засновника «Ланет» Віктора Мазура стався вибух, який вибив вікна, а уламки зіпсували стіни фасаду. Бізнесмен каже, що це була бойова граната. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Натомість пан Мазур вважає, що напад може бути пов'язаний з бізнес-конфліктом «Ланет» із телеканалом NewsOne, трансляцію якого провайдер припинив на початку 2019 року, після чого сторони судилися, а рік потому«Ланет» повторно відключив NewsOne.

Ми зустрілися з Віктором Мазуром в офісі фестивалю «Молодість», щодо якого він представляється фундатором та розповідає, як допоміг фестивалю в найскладніші 2014–2015 роки. Також він розповідає, що під час Революції гідності допомагав протестувальникам, а після її закінчення – військовим та волонтерам. А ще – як допомагав технікою одному інформаційному телеканалу стати на ноги просто під час Майдану.

Нашу розмову перериває телефонний дзвінок від керівника одного з телеканалів, який вибачається, що не зможе надіслати знімальну групу, щоб записати сюжет про напад на будинок Мазура. «Я не цього від тебе чекав», – відповідає Віктор Мазур і кладе слухавку. За десять хвилин знімальна група знаходиться. Двічі колишній член Національної комісії з питань регулювання зв’язку, пан Мазур раніше не виступав у медіа. Але наразі вважає, що публічність – найкращий захист для нього.

– Вікторе, гранату вам кинули 4 лютого. Але винести це в публічну площину ви вирішили саме сьогодні. Чому?

– Є менеджмент компанії, є рідні люди, є знайомі, які розбираються в цих справах. Ми радилися з ними, обговорювали ситуацію. Стати публічним я вирішив буквально два дні тому. Це рішення я ухвалив разом зі своїм адвокатом і з партнерами. Я вважаю, що це неординарна ситуація, якої просто не може бути. У 2017 році ми на півроку відключали всю Inter Media Group – і такого не було. Щороку «Ланет» відключає до десятка каналів, перетасовує пакети – такого ніколи не було. У нас колись два роки не було «1+1», не було певний час телеканалів «Футбол». Так, можуть траплятися якісь тертя з медіагрупами по ціні, умовах, але не було такого тиску і, тим більше, судових процесів.

Було рішення Верховної Ради, щоб Нацрада забрала ліцензію в «112 Україна» і NewsOne. У цих каналів змінилася тональність, особливо у NewsOne. І маркетологи компанії «Ланет» у 2018 році ухвалили рішення його виключити, тому що він не вписувався в наше позиціонування на ринку: ми позиціонуємо себе як компанія, яка дуже серйозно стоїть на позиціях українства і патріотизму. Свого часу саме вона першою виключила всі російські канали і доступ до російських соціальних мереж.

У нас існувало два контракти з NewsOne: на розповсюдження (був дійсний до кінця 2019 року) і на авторські права (закінчувався в кінці 2018 року). І наші юристи порахували, що цього достатньо (закінчення терміну одного з двох контрактів. – Авт.), щоб розірвати стосунки.

Ми ще його не виключили, але NewsOne уже в грудні 2018 року почав антирекламу проти нашої компанії і крутив її весь 2019 рік, чим порушував антимонопольне законодавство. Він рекламував наших конкурентів і закликав переходити від «Ланета».

У якийсь момент мені подзвонив Тарас Козак (офіційний власник «112 Україна», NewsOne і ZIK. – Авт.), але я припинив із ним розмовляти, коли почув від нього щось на кшталт того, що «життя довге, ви ж дивіться».

Десь у лютому минулого року відбулася провокація: була зроблена реклама «Ланета» без Криму, до нас прийшли якісь протестувальники, і все це знімали журналісти NewsOne.

Після того як вони виграли суд у 2019 році, ми їх включили, але до кінця року вони йшли з антирекламою (причому останні півроку канал навіть не платив провайдеру. – Авт.). Ми мали втрати. Всі, хто хотів бачити NewsOne, від нас переключилися. Закінчився рік, і ми виключили NewsOne і заодно і ZIK, тому що він теж почав робити антиукраїнські передачі (у ZIK теж закінчився контракт із «Ланетом». – Авт.).

– А чому ви трактуєте, що телеканал порушував антимонопольне законодавство, коли давав рекламу проти вас?

– Тому що він ставив нас у неконкурентні умови з іншими. Він повинен був би або всіх рекламувати, або нікого, якщо, звичайно, за це не заплачено окремо грошей від тих провайдерів, яких він просував. Але я впевнений, що йому ніхто не платив: кабельники, як правило, не рекламуються на телебаченні і не витрачають на це гроші.

NewsOne називав у своїх роликах когось конкретного? Закликав підключатися до «Волі», наприклад?

– Так. У Києві – до «Тріолану», в Івано-Франківську – до «Діскавері».

Почався 2020 рік. Мені став телефонувати Ярослав Латко (співробітник NewsOne. – Авт.) з наполегливою пропозицією зустрітися, «бо буде пізно». Домовилися про зустріч 4 лютого. А наступного дня на ZIK виходить стаття проти мене та мій бізнес, абсолютно тенденційна.

Я одразу зрозумів, звідки дме вітер у цій статті. Подзвонив Ярославу і сказав, що 4 лютого ми не будемо зустрічатися. І 4 лютого була кинута граната.

– Чому NewsOne аж так болить, що його відключив один-єдиний кабельний оператор?

– Можливо, вони бояться прецеденту: що люди почнуть їх відключати через розуміння того, що не може бути в ефірі таких явно антиукраїнськихпередач.

Але час іде і ти щось згадуєш. Насправді, непорозуміння між менеджментом «Ланету» і NewsOne почалося з того, що у відповідь на продиктоване суто маркетингом оголошення про намір відключити телеканал мовник несподівано відповів: «До вас зателефонують із Адміністрації президента, нагнуть вас і ви нас включите». Після Революції гідності це звучить дико.

І дійсно, між першим і другим туром президентських виборів мені дзвонили з Адміністрації президента і просили включити NewsOne. Коли я розказав про цю ситуацію з судами й погрозами, людина, яка мені дзвонила, відповіла: «Вікторе, ми тебе розуміємо, чини як вважаєш за правильне».

– Ви можете назвати людину, яка вам телефонувала з Адміністрації президента?

– Я не хотів би називати, це мій добрий знайомий. Його попросили мені зателефонувати, оскільки знали, що я з ним у доброму контакті.

– Просто це ж могло бути не побажання Адміністрації президента: якась конкретна людина, яка там працює, вирішила зробити послугу в приватному порядку.

– Ні. Я був держслужбовцем і знаю, як рухається інформація.

– Зараз президент змінився. Нова команда намагалася спілкуватися з вами?

– Ні.

– Чи правильно я зрозуміла, що початкове рішення припинити показувати NewsOne ухвалив ваш менеджмент? Ви не мали стосунку?

– Так, я навіть не знав про це. Більше того, менеджмент «Ланету» пропонував залишити NewsOne у цифрі, і після того міг би бути діалог. Прибрати його пропонували тільки з аналогу. Але мовник навідріз відмовився. Всі ж борються за аналог, тому що це найдоступніший і найрозповсюдженіший канал доставки. Але аналог має обмеження: 75 каналів.

– Чи маєте ви наміри згодом відключити і «112 Україна»? У вас іще триває контракт із цим телеканалом?

– Так, у нас ще триває контракт. І «112 Україна» все-таки трошки відрізняється (за контентом. – Авт.). Там гірша ситуація: вони заплатили за три роки наперед.

Чи будемо ми відключати «112 Україна», я не готовий зараз сказати. Подивимося, як розвиватиметься ця ситуація.

***

Редакція «Детектора медіа» готова надати слово всім бажаючим висловитися з цієї теми, в тому числі й сторонам конфлікту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY