Закарпатський телеканал «21 Ужгород» під час війни: новини регіону і трохи піару

Закарпатський телеканал «21 Ужгород» під час війни: новини регіону і трохи піару

10 Серпня 2023
3590

Закарпатський телеканал «21 Ужгород» під час війни: новини регіону і трохи піару

3590
Нинішній огляд є продовженням попереднього, де йшлося про угорську редакцію телеканалу «21 Ужгород» — «TV21 Ungvár». Українська редакція ЗМІ у новинах не так активно розповідає про допомогу Угорщини, але іноді трапляються сюжети з ознаками комерційного піару.
Закарпатський телеканал «21 Ужгород» під час війни: новини регіону і трохи піару
Закарпатський телеканал «21 Ужгород» під час війни: новини регіону і трохи піару

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Дві редакції одного медіа

Після публікації огляду «TV21 Ungvár» до нас звернувся представник медіа Олексій Гунько. Він відзначив, що в тексті розповідається лише про контент угорської редакції телеканалу, тоді як про українську не йдеться. Тож нинішній моніторинг буде продовженням попереднього, адже йдеться про два майданчики одного медіа.

Про походження «21 Ужгород» ви вже читали раніше. Додамо, що українська редакція телеканалу має сторінку у фейсбуку (35 тисяч читачів), інстаграм-акаунт (120 підписників) і ютуб-канал (майже 7 тисяч глядачів). На ньому і зупинімося. Він був створений у червні 2014 року. Нині основний контент, що тут публікують, — сюжети новин із програми «Деталі 21», а також супутні проєкти. Для моніторингу переглянуто їх, а також 30 матеріалів, що вийшли з 21 по 28 липня.

Угорщини значно менше

Якщо в матеріалах колег із «TV21 Ungvár» червоною лінією проходила допомога, яку Україні та Закарпаттю надає сусідня Угорщина, то в новинах «21 Ужгород» такого засилля «проугорських» сюжетів немає. Місцеві журналісти розповідають про різні аспекти життя регіону: роботу митників і прикордонників, надзвичайні ситуації та житлово-комунальні проблеми. Є також спортивні сюжети та навіть не притаманний місцевим мовникам у часи великої війни прогноз погоди.

Середньостатистичний сюжет української редакції мовника (як і угорської) важко критикувати. Тут немає нескінченних синхронів посадовців «для годиться»: представники ОВА та місцевих рад зазвичай з’являються там, де і мають бути. Немає запитань і до балансу думок: якщо в сюжеті, наприклад, ідеться про проблеми з ремонтом площі Петефі в Ужгороді, то коментарі журналісти беруть як у незадоволених містян, так і у представників міської ради.

Якщо відео стороннє, глядачеві неважко буде дізнатися, хто передав медійникам матеріал: про походження сповіщає тематична плашка в кутку екрана. Немає й іншої «хвороби» регіональних медійників — фемінітиви місцеві журналісти використовують вправно.

Зовсім трохи немаркованого піару

Єдине, що впало в око під час моніторингу новин телеканалу «21 Ужгород», — це сюжети з ознаками комерційного та політичного піару. Перший опублікували 24 липня. У ньому йшлося про те, що місцевий відпочинковий комплекс Verkhovyna Resort отримав 5 зірок. У сюжеті було все: детальна розповідь про готель, пряма мова керівництва, шефкухаря, завгоспа, схвальні відгуки гостей. Але не було жодного рекламного маркування (принаймні, на ютубі).

А 26 липня оприлюднили матеріал про підготовку до сезону місцевого жіночого гандбольного клубу «Карпати», який очолює Олександр Ледида. До слова, пряма мова гравчині та президента цього клубу були й у сюжетах угорської редакції «21 Ужгород». Відео було доволі змістовним і до його побудови запитань не виникає. Але варто нагадати, що пан Ледида — батько власниці телеканалу Олександри Ледиди-Павлюк, депутат Закарпатської обласної ради, який має у ЗМІ майданчик для регулярного піару.

Але й тема вдячності угорцям у матеріалах журналістів «21 Ужгород» іноді спливає. У моніторинговий період був один сюжет такого типу: 25 липня йшлося про гуманітарну допомогу від Угорщини, представники якої передали українцям вітаміни. У відео була пряма мова заступника генконсула країни в Ужгороді, волонтерів і заступника голови Закарпатської ОВА Василя Іванчо. Втім, тут такого контенту значно менше, ніж на «братньому» «TV21 Ungvár». Та й прямих ознак піару у відео немає.

Хорошого більше

Втім, хороших сюжетів у випусках «Деталей 21» від ужгородського мовника було більше. Журналісти ґрунтовно висвітлювали різні події в житті обласного центру та регіону загалом.

Наприклад, у сюжеті від 21 липня про те, що Ужгороду бракує зелених насаджень, автори опитали містянок, доречно почавши з їхніх життєвих історій, а тоді дали слово директору парку «Під замком». А у відео від 27 липня, про роботу Закарпатської станції переливання крові, журналісти розпочали з історії донора, а далі подали пряму мову працівників закладу, де ті розповідали деталі.

Детально висвітлювали медійники й проблемні питання із життя Закарпаття. Наприклад, обвал мосту на Тячівщині. 25 липня вийшов ґрунтовний сюжет про подробиці інциденту, а наступного дня опублікували відео про те, що в районі встановили тимчасову переправу.

Що на часі

Окрім новин, у моніторинговий період виходили й інші проєкти від «21 Ужгород». Наприклад, програма «Деталі. На часі» — інтерв’ю з гостями, з якими ведучі спілкувалися на актуальні теми.

21 липня гостем програми став старший водолаз місцевого управління ДСНС Омелян Курта, який розповів правила поводження на воді, статистику нещасних випадків тощо. 26 липня в етері була заступниця директора обласного центру зайнятості Беатриса Білецька. Вона говорила про те, які професії нині користуються попитом у регіоні, скільки зараз на Закарпатті безробітних, на які компенсації можуть розраховувати ці люди.

А 28 липня у проєкт «Деталі. На часі» прийшов згадуваний вище заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. Посадовець розповідав про розвиток економіки регіону, релокацію сюди бізнесу, підготовку до опалювального сезону, ремонт місцевих доріг тощо. Було помітно, що ведуча програми спілкується з гостем доволі компліментарно. А посадовець, маючи час і натхнення, принагідно хвалив очільника ОВА Віктора Микиту.

Зрештою, особливих претензій ані до контенту «TV21 Ungvár», ані до матеріалів «21 Ужгород» не виникає. Але маркувати піар-матеріали все ж варто так, щоб це було помітно як в етері, так і на ютубі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3590
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду