РАІ (Івано-Франківськ). Прогулянки з господарниками

РАІ (Івано-Франківськ). Прогулянки з господарниками

17 Червня 2023
1716

РАІ (Івано-Франківськ). Прогулянки з господарниками

Наталія Болховська
Медіа-експерт, голова Вінницького прес-клубу
1716
Журналісти кладуть «паркет», мер Івано-Франківська перевіряє бруківку.
РАІ (Івано-Франківськ). Прогулянки з господарниками
РАІ (Івано-Франківськ). Прогулянки з господарниками

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками й поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, що постраждали від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

RAI Media group сьогодні це телебачення, радіо й інформаційний портал. Медійним холдингом керує засновник і генеральний директор ТзОВ «Телерадіокомпанія РАІ» Андрій Русиняк. На сайті опубліковано дані стосовно структури власності станом на 31 липня 2021 року. Згідно з ними, 70% статутного капіталу у ПП «Телекомпанія “РАІ”» належить саме засновнику Андрію Івановичу Русиняку. Решта 30% — Володимиру Івановичу Русиняку. Ці дані підтверджуються ресурсом YouControl. Слід зазначити, що на регіональній медійній мапі України досить мало подібних незалежних медіаструктур, засновниками яких на початку 1990-х стали саме журналісти. І які впродовж 30 років не лише утрималися економічно, не продали свої капітали, не перейшли в політику,  а розширили медіавласність.

Для моніторингу було обрано період із 30 травня до 8 червня. За цей час на ютуб-каналі каналу було розміщено 62 відеосюжети, 58 із яких новинні. Три інтерв’ю в рамках авторської програми «Новий погляд» власника каналу Андрія Русиняка та програма «Герої тилу», присвячена релокованим підприємствам.

Новинний контент і «паркет»

На ютуб-каналі «РАІ» (19,4 тис. підписників) протягом 10 днів виклали 58 новинних сюжетів, які охоплюють життя всіх шести районів Івано-Франківщини.

Дозволимо собі припустити, що в кожного з районів є власний кореспондент, на це вказує якість зйомки та звуковий ряд. Усі новини — це власний контент. Журналісти в закадровому тексті або в синхронах героїв пояснюють глядачеві, чому важлива та чи інша подія. Також присутні сюжети про громадські ініціативи жителів Івано-Франківщини та представників міжнародних організацій щодо допомоги жителям України чи релокованим підприємствам та організаціям.

Тривалість кожного сюжету — від 1,5 до 3 хвилин, що цілком відповідає вимогам новинного жанру. Майже всі сюжети титрують героїв, а також на початку зазначають авторів, наприкінці їх згадують у закадровому тексті. Журналісти намагаються дотримуватися стандартів, щоправда, є зауваження до балансу думок. 

Моніторинговий період збігався із Днем захисту дитини, закінченням навчального року у школах. Більшість сюжетів була присвячена дитячій тематиці, але головними героями в них виступили дорослі. Так, у сюжеті «У Коломиї нагородили понад 200 обдарованих школярів» діти слугують фоном, а коментує досягнення учнів лише виконувачка обов’язків начальника міського відділу освіти Коломиї Вікторія Гриджук. У матеріалі «До дня захисту дітей у Коломиї організували концерт» коментаторами виступають одразу три чиновники, які вітають малечу: Ігор Івахнюк, голова Коломийської територіальної громади, Олеся Грицко, завідувачка сектору з питань опіки служби у справах дітей Коломийської міськради, Мирослава Воротняк, директорка Палацу культури та мистецтв «Народний дім», яка дякує спонсорам.

«У Калуші провели легкоатлетичні змагання з бігу до Дня міста» за 5 червня. Цей сюжет є своєрідним «паркетним чемпіоном». За 1 хв 47 секунд так і не можна дізнатися, хто посів перше місце. Натомість спортивну подію коментують одразу чотири чиновники: голова Калуської територіальної громади Андрій Найда, депутат Івано-Франківської обласної ради Ігор Очкур, депутат Калуської міської ради Роман Бондарчук, заступниця міського голови Калуша Надія Гуш (останні двоє брали участь у пробігу, потрібно зазначити). Переможців  забігу показали здалеку, на п’єдесталі, «накривом», у кінці сюжету. Можливо, в цьому був  задум, бо в синхроні міського голови Андрія Найди на початку сюжету йдеться: «Дай Бог, щоб перемогли найсильніші [...] Там така дошка є, де кожного року вписують переможця даної стадії». Мовляв, кому цікаво — приїдьте, почитайте.

Два сюжети присвячені інспекції укриттів. «Чи всі укриття в Івано-Франківську у належному стані» та «В Івано-Франківську перевіряли укриття» — у сюжетах чиновники звітують про підготовку укриттів. І в обох скаржаться на людей, які є власниками і захаращують підвали. Про це, зокрема, говорить заступник управлінської компанії «Комфортний дім» Ярослав Баб’як. Можливо, варто було б запитати у самих жителів про проблеми, а не робити звіт із рейду?

Мер Марцінків: «Вежа» vs «РАІ»

З 28 квітня до 8 травня «Детектор медіа» моніторив комунальний телеканал Івано-Франківська «Вежа», на якому міський голова Руслан Марцінків фігурував у 6 із 30 сюжетів. Тоді автор моніторингу Олександр Крумін зробив висновок: «Міський голова: регулярно, але по ділу».

За ті ж 10 днів у їхніх конкурентів «РАІ» вийшло 58 новинних сюжетів, у яких міський голова Івано-Франківська з’являвся 11 разів. Тобто фактично кожен п'ятий сюжет — за участю мера. Цікаво, що кілька сюжетів із міським головою не мають вказаних авторів. Кваліфікувати подібні матеріали такими, що мають «ознаки замовності», не завжди коректно. Бо й «актуальність» є, і не завжди вони «просувають інтереси однієї сторони», «компетенція» ніби на місці. Втім, чим займається міський голова у сюжетах «РАІ»?

Тему впорядкування прибудинкових територій і тротуарів порушували у двох сюжетах. У сюжеті «Протягом 2023 року в Івано-Франківську планують оновити близько пів сотні дворів» за 7 червня Руслан Марцінків разом із депутатом Михайлом Яцківим інспектують укладання плитки. Компетентність останнього в оцінці ремонту тротуарів журналісти не уточнили, й чому саме Яцківу довірили таку місію — незрозуміло.

Ще раніше, в сюжеті за 5 червня «На вулиці Бельведерській в Івано-Франківську оновлюють бруківку», знову інспекцію проводить міський голова. А журналістка в закадровому тексті сюжету попереджає: «Нагадаємо, цьогоріч у планах міської ради відремонтувати в громаді пів сотні тротуарів». В іванофранківців попереду ще не менше 48 таких сюжетів?

«Традиційно інспектували місто: які доручення дав міський голова»  (сюжет за 7 червня) — традиційно на велосипедах міський голова Руслан Марцінків разом із представниками комунальних підприємств об’їжджає райони міста й дає доручення. Але мера цікавлять не лише комунальні проєкти, побував він і «У дендрологічному парку "Дружба", де проведуть літню школу». Мер Руслан Марцінків тут з ініціативою про літню школу для дітей. Напевно, його надихнули свята 1 червня, адже в сюжеті «В Івано-Франківську на Вічевому майдані організували творчий простір для дітей» міський голова коментує святкове дійство. Загалом Руслан Марцінків став героєм-коментатором ще у двох сюжетах про дітей: інспектування дитячої лікарні та погашення марки до Дня захисту дітей. На жаль, на сайті «РАІ» не викладають зверстані щоденні випуски новин, тому складно зрозуміти послідовність сюжетів і доцільність появи в них міського голови.

Щодо появи інших чиновників у сюжетах новин. Очільниця Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук з’являлася тричі. Один сюжет був пов’язаний зі знищенням росіянами каховської дамби, чиновниця виступила із заявою. З’явилася пані Світлана й у сюжеті про відкриття в Угринівській громаді шкільного спортзалу, куди приїхала разом зі своїм однопартійцем, народним депутатом від «Слуги народу» Василем Вірастюком. Фактично монолог від очільниці області був у сюжеті, присвяченому 1 червня.

Проте журналісти «РАІ» доводять, що цілком можуть обходитися і без «паркету». Так, у сюжеті «Прикарпатська спортсменка Ганна Шевчук привезла срібло з чемпіонату Європи зі спортивної ходьби» використовують лише два синхрони: Ганни Шевчук та Ореста Охлієвича, начальника управління спорту та молодіжної політики ОВА. А жінка, яка вітає спортсменку та схожа на очільницю ОВА Світлану Онищук, залишається без коментарів. До речі, пані Онищук залишилася без коментарів і в аналогічному сюжеті «Вежі», хоча в кадр потрапила.

Таке невимушене ігнорування очільниці ОВА в ефірах муніципального та начебто незалежного телебачення наштовхує на думку про певну редакційну політику каналів. Хоча це лише припущення, голова обласної ради Івано-Франківщини Олександр Сич узагалі не потрапив в об’єктив новин за 10 днів.

Андрій Русиняк — «сірий кардинал» інформпростору Івано-Франківщини

Впродовж моніторингового періоду в ефірі тричі була авторська програма власника телеканалу «РАІ» Андрія Русиняка «Новий погляд». У нього в гостях побував, наприклад, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Основні теми розмови: комунальне господарство, допомога фронту, гуманітарна допомога, заходи до Дня захисту дітей і допомога дітям під час канікул, ПЦУ. Під час прямого ефіру на телеканалі практикують формат «прямої лінії» та «дзвінків у студію». Вони стосувалися вже описаних раніше бордюрів і комунальних проблем. Такий собі діалог із жителями.

Не менш цікавою була в «Погляді» розмова Андрія Русиняка з колишньою міською головою Бурштина Роксоланою Джурою. Співрозмовники одразу ж домовилися перейти на «ти», адже давно знайомі. Обидва родом із Бурштина, починали свою кар’єру в цьому енергетично важливому для України місті. Бурштинська ТЕС була виокремлена з об'єднаної енергосистеми України та працювала у складі «Бурштинського острова» з 2002 року паралельно з об'єднаною енергетичною системою європейських країн. Розмова велася езоповою мовою. Очевидним було незадоволення чинною владою Бурштина, хоча прізвищ місцевих чиновників не згадувати. Критика була образною й переконливою, як під час виборчих кампаній. Варто зазначити, що Роксолана Джура на початку ефіру сказала, що нікуди балотуватися не планує.

Місто Бурштин, до речі, виникало в сюжеті «РАІ» в моніторинговий період. Це єдиний «конфліктний сюжет» за десять днів: «Чи оброблятимуть поля у Бурштинській громаді рідкими органічними добривами» про конфлікт між селянами та представниками аграрної компанії. До розлючених місцевих жителів вийшов представник міжнародної компанії  «Гудвеллі Україна» Стефан Ранч, який спілкувався з людьми з допомогою перекладача. Сили були нерівні. Міжнародні інвестори, за плечима яких підтримка ЄБРР, відступили. Але до чого? У таких сюжетах варто було би для «балансу думок» брати коментарі третьої сторони. Наприклад, влади, тим паче саме цього дня, 31 травня, відбувся брифінг директорки департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОВА Алли Хамчич, сюжет про який потрапив в ефір «РАІ».

Ще одним гостем у «Погляді» став голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович. Тут уже була пряма критика обласної ради (голову обласної ради згадали вперше за десять днів). Зіновій Андрійович був підготовлений до ефіру, аргументами та фактами доводив нібито неправомірність рішень влади. Відчувався наявний в області конфлікт між «Слугою народу», народним депутатом від якої був до обрання в Надвірній пан Зіновій, та «Свободою», яка має більшість в обласній раді. Потрібно віддати належне журналістові Андрію Русиняку, наприкінці ефіру він пообіцяв запросити всіх опонентів Андрійовича у студію.

Загалом новини й інтерв’ю на «РАІ» цікаві, виникає відчуття, що «четверта влада» існує. І журналісти можуть робити якісний продукт без сторонніх інвесторів, критикувати «по ділу» та хвалити. Звісно, «паркет» дещо налакований. Але будемо сподіватися, що це можна виправити.

Скриншот відео: ТРК «РАІ» / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду