Івано-франківський телеканал «Вежа» під час війни:  комунальне медіа, яке змогло

Івано-франківський телеканал «Вежа» під час війни: комунальне медіа, яке змогло

14 Травня 2023
3617

Івано-франківський телеканал «Вежа» під час війни: комунальне медіа, яке змогло

3617
Багато прямої мови міського голови та компліментарні сюжети про голову ОВА. Але загалом різноманітний та динамічний медіапродукт.
Івано-франківський телеканал «Вежа» під час війни:  комунальне медіа, яке змогло
Івано-франківський телеканал «Вежа» під час війни:  комунальне медіа, яке змогло

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина), «Перший Подільський», TV7+ та 33 канал (Хмельницький), «Акцент» (Шостка, Сумщина). Далі в огляді говоримо про івано-франківську «Вежу».

Ще одне комунальне медіа

За даними ресурсу YouControl, комунальне підприємство ТРК «Вежа» зареєстроване у травні 2000 року. Генеральним директором медіа є Тарас Зень. За даними сайта Нацради з питань телебачення та радіомовлення, колектив «Вежі» розпочав з FM-радіомовлення (у 2001 році), до якого згодом додалося ефірне (2006 року).

Контент івано-франківської ТРК вже потрапляв до оглядів «Детектора медіа». Наприклад, у 2017 році наші оглядачі поставили «Вежі» 3,81 бала із 6 можливих. Відзначивши, що в телевізійників були проблеми з оперативністю виходу матеріалів, повнотою сюжетів, а також маркуванням відео з ознаками піару.

Зараз телерадіокомпанія має власний сайт і сторінку у фейсбуку (11 тис. підписників), але основна увага нашого моніторингу традиційно прикута до ютуб-каналу. Він створений у грудні 2009 року й нині має трохи більше 9 тисяч підписників. На ресурсі франківські медійники публікують окремі новинні сюжети, а також інші проєкти. Для моніторингу переглянуто 30 новинних відео, що завантажені у період з 28 квітня по 8 травня, а також телепрограми, що вийшли впродовж квітня-травня.

Міський голова: регулярно, але по ділу

Новинні відео на ютуб-каналі  «Вежі» виходять у будні окремо, а не випусками. Зрозуміти, хто робив сюжет, нескладно: на початку матеріалу є титри із зазначенням членів знімальних груп, наприкінці автори представляються в закадровому тексті.

Враховуючи, що КП ТРК «Вежа» належить Івано-Франківській міськраді, від новинного контенту відразу очікуєш регулярної появи представників місцевої влади. Очікування справдилися: очільник Івано-Франківська Руслан Марцінків фігурував у шести із 30 оглянутих сюжетів. Ще кілька разів з’являлися його заступники або очільники структурних підрозділів міськради. А також депутати міськради Мар’ян Вагилевич та   Ярослав Дубас, які, як і Марцінків, є висуванцями ВО «Свобода» і входять до фракції політсили.

Щоправда, на відміну від інших регіональних комунальних медіа, телевізійники «Вежі» не беруть пряму мову керівників міста «аби було». Руслан Марцінків здебільшого коментує події, у яких брав участь, а не говорив «за все хороше». У моніторинговий період міський голова інспектував Івано-Франківськ, взяв участь у відкритті меморіальних дошок загиблих героїв у с. Черніїв, розповів деталі цьогорічного вибору проєктів у межах «Бюджету участі» та став гостем відкриття освітнього простору в Університеті Короля Данила.

До речі, цей сюжет, опублікований 5 травня, а також матеріал про те, що у згаданому виші відкрили нову спеціальність «Сценічне мистецтво» (2 травня), вийшли в рубриці «Окрема тема» і з позначкою «На правах реклами». Колеги з інших регіональних медіа, беріть цей приклад на озброєння.

Ще одна посадова особа, за участі якої в етері «Вежі» з’являлися компліментарні відео, — очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. Вона фігурувала в чотирьох із 30 новинних матеріалів моніторингового періоду, незмінно в позитивному контексті. Наприклад, про те, як ОВА передає гуманітарну допомогу для воїнів місцевої бригади або як Онищук із робочим візитом відвідала Коломийщину.

 

 Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук

За винятком паркету, сварити телевізійників «Вежі» майже немає за що. Хіба що, як і колеги з інших регіонів, тутешні журналісти все ще несміливо вживають фемінітиви.

В іншому телевізійний контент івано-франківського мовника заслуговує на компліменти. Медійники багато розповідають як про героїв, котрі нині боронять Україну або перебувають у полоні, так і про вшанування загиблих захисників. Говорять про переселенців, важливі житлово-комунальні, культурні та освітні події, підіймають медичні теми. Не забувають робити і відео про успіхи місцевих спортсменів.

Виокремити один хороший матеріал справді важко: майже кожне відео з випуску новин — динамічне, з лаконічними синхронами спікерів, які говорять по темі, а не «ллють воду», щоб розтягнути хронометраж. Усе це супроводжується вправним закадровим текстом та візуально приємними титрами. Стороннє відео (наприклад, надане поліцейськими), тут також відповідно маркують.

Що крім новин?

Історії захисників України на ТРК «Вежа» виходять і в інших проєктах, крім новин. Наприклад, під назвою «Незвичайні герої», де розповідають про долі воїнів з Івано-Франківщини, які загинули, обороняючи Україну від Росії. Відео виходять приблизно двічі на тиждень і тривають близько 15 хвилин. За цей час про полеглих згадують їхні рідні, друзі, побратими. Такий контент заслуговує тільки позитивних відгуків.

У дитячому проєкті «Зіроньки» зовсім юна ведуча Ніна Копаниця спілкується з відомими у місті однолітками. Наприклад, футболісткою чи сестрами-дизайнерками і блогерками. При цьому відео має ще й англомовні субтитри. Проєкти такого штибу рідко зустрінеш у місцевих медіа, тому враження від перегляду — схвальні.

 

Як на радіо, так і на телеканалі «Вежа» виходить програма «Європейський вектор». На сайті медіа йдеться, що у проєкті «піднімаємо завісу, розвиваємо усвідомлення нашої приналежності до Європи, звіряємо вектор руху нашої країни». Гостем випуску від 14 квітня став директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар, який розповів про роботу закладу та пов’язані з ним мистецькі та наукові акції. У програмі від 18 квітня професор Володимир Боцюрко мовив про історію свого рідного села Маріямпіль, що в Галицькому районі Івано-Франківщини. Обидва переглянуті епізоди тривали трохи більше 30 хвилин.

З нагоди дня міста, яке івано-франківці відзначають 7 травня, на ютубі «Вежі» з’явилося кілька живих трансляцій із виїзної студії, облаштованої на території місцевої ратуші. Гостями медійників того дня стали, зокрема, військова Оксана Рубаняк на позивний «Ксена», учасниця національного відбору на цьогорічне «Євробачення» Fiinka, актор театру і кіно Роман Луцький та інші відомі особистості.

Загалом, представникам «Вежі» можна побажати менше компліментарних сюжетів про очільників міста та області. До решти контенту запитань немає. Франківці демонструють: навіть комунальне медіа може робити якісний контент. Якщо, звісно, захоче.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду