Закарпатський телеканал «TV21 Ungvár» під час війни: Угорщина всім допоможе

Закарпатський телеканал «TV21 Ungvár» під час війни: Угорщина всім допоможе

1 Серпня 2023
14135

Закарпатський телеканал «TV21 Ungvár» під час війни: Угорщина всім допоможе

14135
На телеканалі не порушують стандартів, допускаючи хіба що дрібні технічні помилки. Зате просто-таки оспівують співпрацю регіону з Угорщиною, присвячуючи партнерським відносинам ледь не мініфільми.
Закарпатський телеканал «TV21 Ungvár» під час війни: Угорщина всім допоможе
Закарпатський телеканал «TV21 Ungvár» під час війни: Угорщина всім допоможе

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Канал колишнього голови ОДА й угорської громади Закарпаття

На сайті «TV21 Ungvár» розділ «Про нас» порожній. Однак про історію появи цього телеканалу «Детектор медіа» розповідав ще 2018 року, цю розповідь та інтерв’ю одного з керівників можна прочитати тут. 21 Ungvár — це лише назва каналу, юридична ж особа зветься «Приватне мале підприємство “Телерадіокомпанія Даніо”». Згідно з даними на сайті Youcontrol, ПМП «ТРК Даніо» зареєстровано ще 12.06.1991, власники — Ледида-Павлюк Олександра Олександрівна та громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття». Внесок обох учасників — по 50 відсотків. Олександр Ледида — це чинний депутат Закарпатської облради, обирався від партії «За майбутнє», раніше представляв «Опозиційний блок», а у 2010–2014 роках очолював ОДА. Уповноваженими особами значаться Єршова Леся Василівна та Кулін Золтан Золтанович. На сайті профільної Нацради зазначено, що канал переоформив ліцензію 2018 року, мовить 24 години на добу (з них програм власного виробництва — 9 годин на добу, 37,50%) не лише в Ужгороді, а і в Мукачеві, Рахові, Сваляві, Хусті та прилеглих районах цих міст.

Інстаграм-сторінка мовника (2,8 тисячі підписників) оновлюється періодично, але в «шапці» профілю порожньо. А з фейсбук-акаунтом (55 тисяч читачів) іще гірше: журналісти навіть публікували заяву щодо того, що віднедавна втратили доступ до сторінки, де нині з’являється винятково сторонній розважальний контент. Медійники повідомили, що завели новий акаунт у фейсбуку, проте пошук за новою назвою не видає нічого.

Ви вже могли здогадатися, що і на ютуб-каналі закарпатського мовника інформації про медіа — нуль. Він створений у жовтні 2018 року й нині має 4,66 тисячі підписників.

По буднях тут публікують як окремі сюжети в новинах, так і проєкти мовника. Для моніторингу переглянуто 31 сюжет, опублікований у проміжку з 13 по 20 липня, а також програми, що вийшли в цей період та раніше.

Дрібні помилки та «важливі» люди

Критикувати закарпатських медійників із телеканалу «TV21 Ungvár» важко: вони не порушують журналістських стандартів, беруть пряму мову посадовців тільки з доречних причин, розповідають історії простих людей, завжди послуговуються фемінітивами. Ну, майже завжди.

Помилки, що їх припускаються місцеві журналісти, — несуттєві. Наприклад, у сюжеті від 20 липня про те, як в Ужгороді провели театральну майстерню для підлітків, одна з промовиць говорила аж півтори хвилини, хоча оптимальний синхрон — 20–30 секунд. А у відео, опублікованому напередодні, де йшлося про те, як закарпатські рятувальники беруть участь у розмінуванні українських земель, місцеве управління підписали як «ДСНСН». Хоча зрозуміло, що це — технічна помилка.

Подекуди в новинах «TV21 Ungvár» без відповідного маркування (принаймні, на ютубі) виходять сюжети з ознаками комерційного піару. Наприклад, 14 липня оприлюднено відео про вручення дипломів бакалаврам філологічного факультету Ужгородського національного університету. У сюжеті мовлять декан факультету, його заступник, а ще — студенти-філологи. 17 липня знову згадували УжНУ та подали пряму мову проректора вишу: в матеріалі йшлося про облаштування пандусів і ремонт приміщень у гуртожитках університету, де згодом мають поселити переселенців з інвалідністю. Хоча в цьому випадку радше можна говорити про суспільну важливість проєкту, аніж про піар вишу.

Ще 20 липня був оприлюднений надрозлогий сюжет про 60-річчя місцевого політика та мецената Василя Пригари. Впродовж майже восьми хвилин журналіст всіляко вихваляв ювіляра, перераховуючи його нескінченні чесноти. А крім прямих мов самого героя, в сюжеті подали синхрони головного тренера волейбольного клубу вищезгаданого Ужгородського національного університету (Василь Пригара працює тут менеджером) і начальника команди, а також дружини, сина та друга ювіляра. Яка цінність вказаної інформації для глядачів телеканалу, а не лише для самолюбства пана Пригари, залишається загадкою.

Угорщина назавжди

Цікавою особливістю матеріалів, оприлюднених на ресурсах цього мовника, є геополітичне спрямування великої частини з них. А саме те, що журналісти фактично оспівують допомогу, яку регіону та Україні загалом надають представники Угорщини. І це в той час, коли прем’єр-міністр сусідньої країни Віктор Орбан, як і певна частина його колег, давно заслужили звання друзів Росії, котрі всіляко намагаються зупинити підтримку України у війні проти загарбників.

Якщо ж дивитися тільки новини «TV21 Ungvár», можна дійти висновку, що більше за Угорщину Україні мало хто допомагає. У моніторинговий період сусідній країні були присвячені сім сюжетів із 31. Зокрема, було про те, як у Перечині спільно з угорцями провели крафтовий ярмарок (13 липня), «угорський» відпочинок дітей патрульних поліцейських (14 липня), поїздки до Угорщини дітей переселенців (17 липня).

Найбільш комплементарним став сюжет від 20 липня про «незламну угорську підтримку України». У ньому йшлося про те, що «згуртованість угорського народу» в допомозі нашій країні «сягла небачених раніше обсягів». Як приклад навели відпочинок дітей у країні-сусідці, а також допомогу угорців на відновлення постраждалої від окупантів Бучі на Київщині.

А 14 липня на ресурсі «TV21 Ungvár» вийшов фактично мініфільм (тривалістю трохи менше 12 хвилин) про візит до Закарпаття радників міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини. Нагадаємо, цю посаду обіймає Петер Сіярто, який відзначився доволі сумнівними заявами про російсько-українську війну. Зокрема, в лютому цього року міністр припускав, що про умови досягнення миру можуть поговорити президент США Байден і російський диктатор Путін навіть без залучення України.

Проте радники посадовця, приїхавши до українського регіону, були максимально ввічливими. У сюжеті йшлося про те, як уряд Угорщини підтримує розвиток спорту на Закарпатті. Крім прямої мови гостей, автори навели синхрони президента обласної федерації водних видів спорту, тренера місцевої дитячо-юнацької спортивної школи, гандболістки. Всі промови були спрямовані на те, що угорські партнери активно підтримують спорт у регіоні.

Ці сюжети не можна критикувати, адже журналісти не порушили стандартів, а майже в кожному відео промовці були доречними. Ми лише відзначимо помітну любов закарпатських медійників до угорських гостей. Тимчасом як на рівні міждержавної взаємодії Угорщина час від часу робить заяви та вчинки, що відверто грають на руку Росії.

Зрештою, більшість новинних сюжетів «TV21 Ungvár», як уже згадувалося вище, — досить якісні та збалансовані. Журналісти детально та професійно висвітлюють різноманітні події: від роботи місцевих рятувальників до зустрічей молодих письменників в ужгородській книгарні. За що їм можна тільки подякувати.

Ще трохи про Угорщину й не тільки

Щоб закріпити у глядачів позитивне враження про сусідню країну, на ресурсах мовника виходить окремий проєкт «Угорщина допомагає». У його межах публікують відео тривалістю до 30 секунд з аналогічним титром українською та угорською. У кожному новому епізоді — про черговий вияв підтримки від угорців.

Ще є проєкт «Докладно», назва якого говорить сама за себе: журналісти детально висвітлюють певну подію із життя Закарпаття. Наприклад, 10 липня йшлося про те, як у селі Довге відкрили барельєф до 90-річчя професора Василя Німчука, 12 липня вийшло інтерв’ю очільниці ГО «Зелений Варош» Анни Сабадош про екологічні змагання в тій-таки Угорщині, де взяли участь закарпатські старшокласники. 21 липня був розлогий матеріал про «екопікнік» на березі так званого Закарпатського моря, в межах якого активісти прибирали береги водойми від сміття.

Ще один промовистий проєкт «TV21 Ungvár» — «Актуальне інтерв’ю». 30 червня на ютуб-каналі мовника вийшла розмова з керівницею «Карітас-школи» Марією Симкович, де гостя розповіла про особливості роботи освітнього закладу, місцеву шкільну валюту та відмінність від інших навчальних установ. 10 липня гостем був представник офісу U-LEAD Микола Сюсько, який говорив про розвиток місцевих громад Закарпаття, європейську допомогу самоврядуванню тощо. 14 липня опублікували розширену версію інтерв’ю очільниці ГО «Зелений Варош» Анни Сабадош, яке раніше вийшло у проєкті «Докладно».

Не забувають місцеві журналісти і про життя внутрішньо переміщених осіб. Про це регулярно розповідають як у новинах, так і в програмах. Наприклад, у проєктах «Дослівно» або «Обпалені війною», де переселенці з гарячих точок розповідают, як опинилися на Закарпатті, та діляться переживаннями через зруйноване окупантами життя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14135
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антон
268 дн. тому
Автор зазначив що у телеканалу немає активної сторінки на фейсбуці, але вона таки є. Можна знайти за назвою TV21 Ungvár _Hu
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду