Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: одного промовця вистачить

Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: одного промовця вистачить

24 Липня 2023
2509

Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: одного промовця вистачить

2509
Журналісти телеканалу часто дають слово місцевим посадовцям, котрі подекуди є єдиними промовцями в сюжеті. Також медіа час від часу піарить ініціативи місцевого підприємця Сергія Андрійченка, якого із власницею «Капрі» Іриною Андрійченко пов’язує щонайменше політична діяльність.
Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: одного промовця вистачить
Телеканал «Капрі» з Донеччини під час війни: одного промовця вистачить

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Працюють попри війну

ТОВ «Телебачення "Капрі"» зареєстроване у грудні 2004 року в Покровську на Донеччині. Керівницею медіа є Юлія Хорольська, а власницею — місцева підприємиця Ірина Андрійченко. Першу ліцензію на мовлення телеканал отримав у січні 2005-го.

Контент «Капрі» потрапляв у поле зору «Детектора медіа». Наприклад, у 2019 році в етері мовника вийшов сюжет про Новогродівську лікарню, в якому, за висновками ініціативи «МедіаЧек», було порушено стандарти збалансованості, достовірності та повноти. Того ж року знімальна група покровського медіа заявила про напад на них політтехнолога, який співпрацював із тодішнім очільником міста Русланом Трєбушкіним. Унаслідок сутички оператор «Капрі» дістав струс мозку. Натомість у червні 2022 року журналістка телеканалу Альона Соболенко, яка була учасницею згаданого конфлікту, отримала відзнаку Нацради з питань телебачення та радіомовлення як представниця медіа, яке продовжило працювати навіть під час великої війни.

Нині ТОВ «Телебачення "Капрі"» має власний сайт (який варто відзначити за відкритість: там є інформація і про структуру власності, і про редакційний статут), а також сторінки у фейсбуку (33 тисячі читачів), інстаграмі (20,6 тисячі підписників), телеграм-канал (майже 11,5 тисячі читачів), акаунт у твітері (12 підписників). Усі майданчики, крім твітера, мають доволі високі показники підписок як для регіонального медіа.

Ми ж найретельніше придивляємося до ютуб-каналу «Капрі», за допомогою якого і проведемо черговий моніторинг. Канал створений у грудні 2017 року й нині має трохи менш ніж 20 тисяч підписників. Основний контент станом на зараз — випуски новин «Капрі news», які публікують щобудня, та окремо — сюжети з них. Також є різноманітні проєкти. Для огляду відібрано 7 випусків новин за 10–18 липня, а також проєкти, оприлюднені в цей період і раніше.

Всеукраїнські новини й місцеві посадовці

Випуски «Капрі news» тривають близько пів години та зроблені традиційно: у студії є ведуча, яка підводить до сюжетів. Також на початку програми є анонс ключових тем, висвітлених у випуску. Впродовж програми в кутку екрана висить титр з адресою сайта покровського мовника.

Теми, що їх висвітлюють місцеві журналісти, дуже різноманітні. Починаючи від щоденних зведень про обстріли регіону російськими терористами та волонтерську роботу й закінчуючи новинами спорту та прогнозом погоди на наступний день.

Родзинкою новин «Капрі» є всеукраїнські новини, які найчастіше виходять у вигляді коротких дикторських повідомлень. Подекуди вони справді важливі, на кшталт слів про заборону електричних пристроїв для паління чи непідвищення тарифів на газ. А іноді й такі, які можна було не брати в регіональні новини. Наприклад, коли дикторка каже про відкриття автошкіл для людей з інвалідністю, при цьому вказуючи, що такі осередки запрацювали в інших регіонах України, а на Донеччині подібних закладів ще немає.

Ще одна «фірмова» риса покровських журналістів, помічена в оглядовий період, — «сюжети одного спікера». Регулярно, йдучи на певну подію, автори сюжетів беруть коментарі тільки в однієї особи (найчастіше — у посадовців), чию пряму мову потім ставлять у сюжет. Подекуди цього досить, як-от у відео від 14 липня про нові правила вступу у спадщину, де вичерпні коментарі надала директорка агентства нерухомості.

Але частіше в сюжетах такого типу додаткових промовців якраз бракує. Наприклад, у матеріалі від 10 липня про роботу амбулаторій Покровської громади єдиною спікеркою була директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги: у відео вмістилося аж п’ять її синхронів. 12 липня вийшов схожий за виконанням сюжет про підтримку переселенців у Новогродівській громаді. Єдиною людиною, чия пряма мова пішла у відео, була керівниця управління соцзахисту населення міської ради. До слова, в титрі посадовиця була підписана як «начальниця УСЗН…», хоча будь-які абревіатури краще розшифровувати, аби надмірно не напружувати глядача.

Про Новогродівську громаду в «Капрі news» розповідають регулярно. І в кожному матеріалі є прямі мови посадовців. Зазвичай вони доречні, але й тут журналісти часто обмежуються тільки посадовими особами, забуваючи спитати простих людей. Наприклад, у сюжеті від 11 липня про облаштування у громаді укриттів спікерами були начальник міської військової адміністрації Олександр Шевченко та його заступник Олег Жужман. А хотілося б почути і містян, які би розповіли, наприклад, чого бракує в укриттях нині.

Подекуди в сюжетах, змонтованих за схожим сценарієм, здавалося, що безкінечні синхрони когось із посадовців будуть єдиними у відео, але потім ставалося диво. Наприклад, у матеріалі від 12 липня, де йшлося про роботу Селидовської міськлікарні, після багатьох синхронів медичної директорки закладу подали і пряму мову пацієнтів, а також лікарів.

Час від часу, розповідаючи про подію, журналісти «Капрі» забувають вказати джерело інформації. Наприклад, у випуску новин від 11 липня була інформація про суд над злочинним угрупованням, що займалося оборудками з вугіллям. Ведуча детально розповіла, хто входив до групи, яких збитків ділки завдали державі та що їм загрожує. Але так і не сказала, хто надав телевізійникам усю цю інформацію. Такі випадки траплялися кілька разів. Натомість в оперативних зведеннях про дії російських терористів на початку кожного випуску новин незмінно є плашка Головного управління нацполіції. Коротко і зрозуміло.

Ще одна річ, яку ви можете побачити ледь не в кожному другому нашому огляді регіональних мовників, стосується вживання фемінітивів. Медійники з Донеччини не перейшли до усталеної практики, тож навіть у межах одного сюжету можуть зійтися «начальниця» та «адміністратор» (обидві — жінки).

А що там із піаром?

Також у «Капрі news» помічені сюжети з ознаками піару (більше комерційного чи політичного, сказати важко). У таких матеріалах незмінно фігурує прізвище Сергія Андрійченка — місцевого бізнесмена та політика, який нині перебуває в лавах ЗСУ. Зазначимо, що власницею телеканалу «Капрі» є Ірина Андрійченко. Ступінь родинних зав’язків цих людей (якщо такі є) встановити не вдалося. Проте, Ірина та Сергій Андрійченки пов’язані щонайменше партійною діяльністю: обоє балотувалися від Молодіжної партії України. Світлина Ірини Андрійченко також з’являлася у профілі Сергія Андрійченка напередодні місцевих виборів 2020 року.

 Сергій Андрійченко (фото з особистої фейсбук-сторінки)

Постать політика виринає в матеріалах покровських новинарів час від часу. У моніторинговий період ексдепутата міськради, зокрема, згадували, розповідаючи про тренінг із домедичної допомоги «за ініціативи Сергія Андрійченка» (10 липня); про те, що військовослужбовець Андрійченко отримав почесну відзнаку Служби зовнішньої розвідки (14 липня), а згодом у цьому ж випуску анонсували дитяче свято в Родинському Покровської громади, на яке «запрошує Сергій Андрійченко та кафе "Жили-були"».

17 липня в новинах, посилаючись на допис політика, розповіли, що він потрапив під артобстріл на фронті. Далі в цьому ж випуску розповідали про раніше анонсоване свято для дітей у Родинському. Радісні синхрони малечі доповнені словами журналістки про те, що «Сергій Андрійченко, як тато та людина, яка любить своє рідне місто, розуміє: попри війну, діти повинні мати змогу отримати свято».

А ще у випуску новин від 13 липня був розлогий матеріал про почесного громадянина Покровського району Віктора Павлова — ліквідатора аварії на ЧАЕС, воїна-афганця, правоохоронця. Журналістка довго розповідала про чесноти земляка та подала його пряму мову. Не надто зрозуміло лише, що слугувало інформаційним приводом для сюжету. Судячи з підпису відео на ютубі, матеріал створено з нагоди 100-річчя Покровського району.

Багато новин, хороших і різних

Незмінно згадуємо й про хороше. У випусках покровського телеканалу такого не бракувало. Традиційно спрацювала схема «менше посадовців / більше простих людей = якісний сюжет». Серед таких, зокрема, відзначимо матеріал про «протипожежний» рейд представників ДСНС торговельними павільйонами (11 липня), де надали слово не лише рятувальникам, але й продавцям і підприємцям.

Ще був змістовний сюжет про роботу з дітьми центру соцслужб Покровська (вийшов у випуску за 12 липня), де мовили не лише представники закладу, але й самі діти — гості заходів. До речі, частина з цих дітей, як і окремі промовці в інших сюжетах, послуговувалися російською. У таких відео є субтитри українською мовою. Цілком доречно.

У випуску за 14 липня вийшов динамічний сюжет про роботу поліційного підрозділу «Білий янгол», представники якого допомагають евакуювати людей із гарячих точок або ж підвозити їм продовольство та соціальні виплати. До речі, матеріали про роботу волонтерів знімають і новинарі покровської «Орбіти» та «Донеччини TV».

Інтерв’ю з цікавими людьми та уроки української

Серед неновинних проєктів телеканалу «Капрі», зокрема, переглянуті кілька випусків програми «Про важливе». Кожен випуск триває близько пів години, куди вміщається розповідь про якусь зі знаних у регіоні осіб або подій. Зокрема, 11 липня оприлюднено відео, присвячене роботі під час війни місцевого клубу єдиноборств «Барс». Там автори показали тренування бійців, їхні змагальні результати та плани, а також поспілкувалися з тренером і вихованцями клубу.

12 липня вийшов випуск, присвячений творчості юної покровської скрипальки Олександри Челпанової. У програмі дівчинка не лише грала на інструменті, але й розповідала, як опанувала його, про участь у творчих конкурсах тощо. 18 липня на ютуб-каналі медіа з’явилося інтерв’ю з українським актором театру і кіно В’ячеславом Довженком, де той розповідав про роботу під час війни, ставлення до російських колег, шляхи розвитку українського кіно нині тощо. Зауважень до цього проєкту немає.

Ще в етері «Капрі» є програма «Знай більше», де журналісти впродовж кількох хвилин розповідають глядачам різноманітні цікавинки. 11 травня вийшов випуск, де говорили про пʼять заповідників України, 19 травня журналісти розповідали про виготовлення картин із бісеру, а 23 червня була програма, присвячена вживанню кави. Чому б і ні?

Також є проєкт зі своєрідною (принаймні, для філологів) назвою «Подробиці в деталях», де йдеться про важливі події в житті Покровської громади, Донеччини або України. Наприклад, 11 квітня йшлося про нововведення в нарахуванні пенсійного стажу (випуск зроблено на основі пресконференції представників Офісу президента, Мінсоцполітики та Пенсійного фонду). 14 квітня розповідали про удар російських терористів по Слов’янську, а 15 червня вийшов випуск, присвячений проблемі водопостачання Мирноградської громади (відеоверсія пресконференції очільника міської військової адміністрації Юрія Ключки).

Ще в переліку програм покровського мовника є проєкт «Навчаємося разом», у якому вчителька української мови проводить щось на кшталт відеоуроків. Про користь такого проєкту зайве нагадувати не доводиться.

Зрештою, медійники ТОВ «Телебачення "Капрі"» наступають на ті самі граблі, що й чимало їхніх колег з інших регіонів: немарковані сюжети з елементами піару, відсутність посилань на джерела інформації, посадовці в етері з нагоди і без. Втім, виправити ці недоліки точно не складно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2509
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду