Шосткинський телеканал «Акцент» під час війни: говорить Микола Нога та інші новини

Шосткинський телеканал «Акцент» під час війни: говорить Микола Нога та інші новини

11 Травня 2023
4151

Шосткинський телеканал «Акцент» під час війни: говорить Микола Нога та інші новини

4151
Комунальне медіа дає досхочу виговоритися міському голові та й загалом не гребує «паркетною» подачею матеріалів. Але, з іншого боку, повідомляє про важливі події у Шостці та на Сумщині, а також випускає корисні неновинні проєкти.
Шосткинський телеканал «Акцент» під час війни: говорить Микола Нога та інші новини
Шосткинський телеканал «Акцент» під час війни: говорить Микола Нога та інші новини

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина), «Перший Подільський», TV7+ та 33 канал (Хмельницький). Сьогодні  мова — про ТРК «Акцент», що в Шостці на Сумщині.

Комунальне медіа з довгою історією

На сайті YouControl ідеться про те, що КП ТРК «Акцент» зареєстроване в жовтні 1998 року. Керує ним медійниця Ірина Коваленко, а 100% статутного капіталу належить Шосткинській міській раді. Свою першу ліцензію «Акцент» отримав ще у 2003 році. Нині це місцевий теле- та радіомовник. 

Телевізійний контент медіа публікує на сайті shostka-news.com, ще ТРК «Акцент» має сторінку у фейсбуці (36 тис. підписників) та на ютубі. Ютуб-канал шосткинського медіа зареєстрований у лютому 2016 року. Наразі має трохи менше 9 тисяч підписників. 

Звично для регіональних медіа основний контент, який публікують на ютуб-каналі «ТРК Акцент новини», — це новинні матеріали окремими сюжетами, що виходять у будні. Для моніторингу переглянуто 50 сюжетів, опублікованих із 26 квітня по 3 травня, а також телепроєкти, що вийшли у цей час або раніше цього року.

«Король говорить»

Комунальне підприємство Шосткинської міськради помітно намагається догодити власникам. Найбільше — в особі очільника міста Миколи Ноги. Його пряма мова в переглянутих новинних відео звучала 10 разів, ще кілька разів виступали підлеглі або депутати міської ради.

 Шосткинський міський голова Микола Нога

Сюжети, в яких з’являється очільник Шостки, щедро присмачені його прямою мовою. Наприклад, у матеріалі від 28 квітня, де йшлося про засідання виконкому, Нога звучав чотири рази. А у відео, опублікованому напередодні, про візит до Шостки очільника МОЗ Віктора Ляшка, було п’ять синхронів міського голови (теж із засідання виконавчого комітету міськради). Жодної прямої мови міністра, про приїзд якого в сюжеті чимало згадували, не було.

Зрозуміло, що в міських новинах керманич міста буде присутнім регулярно. Проте більшість синхронів Миколи Ноги, обраних авторами сюжетів протягом моніторингового періоду, містили не конкретні числа або факти, а заклики «за все хороше»: «З цим розберемось» чи «Це треба проконтролювати». Нагадаємо, що притягненням посадовців в етер «щоб було» грішать чимало місцевих мовників. 

Як і «паркетною» подачею, коли сюжет про певне засідання знімається в межах одного кабінету. Таких відео в моніторинговий період на ютуб-каналі ТРК «Акцент» опублікували шість. Хоча ледь не кожне можна було розібрати на локальні теми і зробити розлогіший матеріал. 

В одному з таких сюжетів із чергового засідання виконкому (викладеному 26 квітня) був помітний і дисбаланс сторін. Одна з міських посадовиць висловилася про «сумнівний порядок бронювання» від мобілізації для представників аграрних професій. Проте запитати, чому так, самих аграріїв журналісти не спромоглися.  

До речі, про героїнь сюжетів шосткинських телевізійників. Місцеві журналісти йдуть шляхом багатьох своїх регіональних колег, коли фемінітиви не є усталеним явищем, а використовуються вряди-годи.

Були у представників «Акценту» і проблеми зі стандартом достовірності. Наприклад, повідомляючи інформацію від поліції чи рятувальників, журналісти забували посилатися на джерело. Або ж у титрах можна було прочитати щось на кшталт «начальник управління праці та соціального захисту населення» без уточнення, що посадовець працює у Шосткинській міськраді. 

Подекуди медійники брали сторонні відео й не підписували їх відповідними титрами. Наприклад, у доволі розлогому сюжеті про візит на Сумщину командувача Об’єднаних сил ЗСУ Сергія Наєва. Лише з підпису відео на ютубі стало зрозуміло, що деталі візиту повідомила пресслужба командування.  

В озвучці матеріалів траплялися канцеляризми та русизми. Наприклад, у сюжеті про візит на Сумщину очільниці Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольги Герасим’юк журналістка повідомила: «У ході двочасової наради були порушені нагальні питання, які гостро турбують медійщиків Сумщини. Говорили про необхідність внесення ряду законодавчих змін задля стабільної гарантії для розвитку місцевого мовника». Колеги, навіщо ж так узагальнено і складно?

Традиційно в оглядах «Детектора медіа» говоримо не тільки про помилки, але і про успіхи. У моніторинговий період журналісти ТРК «Акцент» робили якісні сюжети. Наприклад, про те, як місцеві волонтери вітали з професійним святом прикордонників. Або про учасників творчої резиденції «Перемога очима митців», що зібрала у Шостці художників із різних регіонів України. Чи про те, як у місцевому парку Свободи після реконструкції запрацював фонтан. Секрет успіху таких відео простий: побільше синхронів простих людей, дотичних до дійства, і поменше посадовців, котрі мовлять «задля годиться». 

Ще з цікавого, що побачиш далеко не в кожного регіонального мовника, — прогноз погоди, який виходить на ютубі «Акценту» по буднях. Дрібниця, а в пригоді стане. 

Проєкти: про історичне, медичне і «паркетне»

Окрім новин, на ТРК «Акцент» виходять й інші проєкти. «Найпаркетніший» із них — «В коридорах влади», що публікується раз на тиждень. І по суті є трохи «причесаним» редакторами та монтажерами відеозаписом чергової апаратної наради в міськвиконкомі. Випуски тривають близько 20 хв і виглядають як розмова міського голови Миколи Ноги з керівниками структурних підрозділів.

З одного боку, шосткинських посадовців можна похвалити за відкритість, а медійників — за бажання якомога детальніше розповісти про роботу міської влади. З іншого — вистачило б і розлогих сюжетів, які регулярно виходять за підсумками апаратних нарад у новинах. 

Цікавішими виглядають «невладні» проєкти. Наприклад, «НеПрості», що розповідають глядачам про знакові події з історії України і світу. У випуску від 26 квітня про аварію на Чорнобильській АЕС розповів ліквідатор Сергій Корнієнко. А 3 травня про події Революції гідності згадувала місцева активістка та політична діячка Алла Ковальова.

Ще один проєкт, який потрапив до моніторингу, — «Тема дня». У випуску від 5 травня очільниця Шосткинського райвідділу Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Хаміцевич розповідала про важливість своєчасних щеплень від різних захворювань. Інформація, без сумніву, корисна, але 12 хвилин суцільного монологу однієї спікерки — трохи обтяжливо для глядача.  

Ще одна переглянута телепрограма — «Говоримо українською». У випуску від 12 квітня вчителька української мови місцевої школи Галина Гриценко розповідала глядачам про походження українських слів. Наприклад, назви річки Дніпро. Або ж слів «журавель», «молодик» тощо. Було і про те, звідки взялися назви страв української кухні на кшталт «путрі» чи «сирівця». Тим, хто хоче вдосконалити знання державної мови, таке точно рекомендовано.

Зрештою, комунальна ТРК «Акцент» із Шостки наступає на граблі колег з інших регіональних мовників: в її етерах — забагато виступів посадовців та не завжди дотримана достовірність подачі інформації. Тоді як проєкти, не присвячені чиновникам, є справді цікавими та корисними. І краще б журналістам робити ставку саме на них. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4151
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду