Олександрійський телеканал КТМ під час війни: увага, говорять посадовці!

Олександрійський телеканал КТМ під час війни: увага, говорять посадовці!

22 Листопада 2022
2104

Олександрійський телеканал КТМ під час війни: увага, говорять посадовці!

2104
Складається враження, що основна місія новин цього каналу — дати місцевому начальству виговоритися досхочу.
Олександрійський телеканал КТМ під час війни: увага, говорять посадовці!
Олександрійський телеканал КТМ під час війни: увага, говорять посадовці!

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент. Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. У нинішньому циклі ми розповідали про телеканал «Погляд» із Бучі на Київщині й житомирський CTV. Сьогодні черга ТОВ «Телерадіокомпанія "Кабельні телевізійні мережі"» з Олександрії на Кіровоградщині — каналу  КТМ.

Як з’явилася ТОВ ТРК «КТМ»

Телерадіокомпанія «Кабельні телевізійні мережі» зареєстрована в червні 1999 року. Керівником та співзасновником медіа є місцевий підприємець Станіслав Чечітко, який володіє 60% акцій компанії. Ще по 20% мають Володимир Бурлаков та Ольга Нужна. У березні 2006-го в Олександрії була зареєстрована ТОВ «Телерадіокомпанія "Кабельні телевізійні мережі плюс"», яка теж займається «діяльністю у сфері телевізійного мовлення», а також надає послуги «проводового електрозв’язку». Нею Станіслав Чечітко володіє в таких же пропорціях, тільки по 20% акцій мають син підприємця Сергій та донька Світлана. Сам же власник КТМ свого часу визнавався «меценатом року» в конкурсі Олександрійської міськради.

Про свою роботу олександрійські медійники пишуть так: «Телерадіокомпанія "КТМ" спеціалізується на подачі інформації з перших вуст, новинах, коментарях, інтерв’ю, оглядах, дискусіях, бесідах, авторських програмах. Серед своїх пріоритетів має не лише інформаційні, а й розважальні, культурно-мистецькі, просвітницькі передачі, приділяється увага підготовці цікавих, актуальних програм для дитячої аудиторії.

ТРК "КТМ" забезпечує інформування телеглядачів про громадсько-політичне, економічне, культурне життя міста і району, створює умови для реалізації прав громадян на свободу слова та одержання інформації, відповідно до діючого законодавства України.

У телепрограмах здійснюється задоволення потреб глядачів в оперативній, повній, неупередженій інформації про події у регіоні та державі, задоволення попиту аудиторії щодо місцевої інформації про культурно-мистецьке життя».

У матеріалах «Детектора медіа» олександрійський телеканал фігурував кілька разів. У 2017 році тодішній мер районного центру Степан Цапюк поскаржився до Нацради з питань телебачення і радіомовлення на місцеву ТРК «Контакт-ЛТД». У підсумку одне з попереджень компанія отримала за провайдерською ліцензією — за те, що не ретранслює телеканал КТМ.

А от у 2021 році попередження від Нацради отримали вже самі представники ТОВ «Телерадіокомпанія "Кабельні телевізійні мережі"» за «зміну формату мовлення, використання іншого логотипа, невиконання програмної концепції та приховану рекламу». Тоді телеканал показував програми без вказівки імен авторів, назви та адреси виробника, фактично змінивши формат мовлення з музично-культурологічного на музичний і фільмопоказ, канал ретранслював GenuineTV, що не передбачено його ліцензією. Також, за інформацією регулятора, КТМ «розмістив інформацію рекламного характеру, яка не була відокремлена від іншої інформації і може розцінюватись як прихована реклама».

Ютуб-сторінка «Телеканал КТМ» створена в січні 2018 року. Нині на ній щобудня публікують сюжети новин, короткі добірки повідомлень у проєкті «Акценти дня», а також телепрограми медичного та культурного спрямування. Для моніторингу я переглянув 29 телевізійних сюжетів, що вийшли в період із 7 по 15 листопада, а також випуски проєктів «Здоров’я» та «Artпідтримка».

Посадовців забагато не буває

Новини від КТМ публікують окремими сюжетами «стандартної» довжини у 3–5 хвилин. На початку кожного матеріалу є титр, де вказана назва відео, дата випуску, а також ініціали та прізвища членів знімальних груп. У будень на ютуб-каналі ЗМІ виходить зазвичай по три сюжети плюс добірка інформації з життя громади у проєкті «Акценти дня».

Зокрема, 7 листопада вийшли два матеріали про волонтерство та сюжет про шкоду від спалювання сухого листя. Наступного дня знову було відео про місцевих волонтерів, спартакіаду освітян та привітання з професійним святом місцевих працівників культури.

Автори матеріалів КТМ не дають глядачеві забути, що в Україні вже майже 9 місяців триває повномасштабна війна. Тому сюжети про волонтерів та благодійну допомогу тут виходять постійно. Окремі відео журналісти присвячують землякам, загиблим на фронті.

Чимало уваги у сюжетах ТРК «Кабельні телевізійні мережі» присвячено роботі місцевих комунальників, лікарів і освітян. Така інформація, без сумніву, має бути в етері регіонального мовника. Якби не одне «але». У кожному відео телеканалу центральною фігурою виступає хтось із місцевих посадовців або навіть гурт чиновників, тоді як хотілося би більше історій із життя простих людей. Як це, наприклад, практикують у новинах харківського Simon.

На КТМ, хоч про що розповідають журналісти, хай то вітання працівників культури, прем’єра театральної вистави чи навіть прощання із загиблим захисником, у центрі уваги неодмінно буде посадовець. Ось, наприклад, сюжет про благодійну спартакіаду вчителів: першим промовцем був начальник міського управління освіти Олександр Авраменко, а вже потім мовили рядові освітяни. А ось непоганий матеріал про прем’єру вистави «Мир вашому дому», організовану силами театралів-аматорів у палаці культури «Світлопільський». У центрі уваги — режисерка та актори. А от коментар у ролі глядачки дає… заступниця міського голови Олександрії Ірина Чемерис. При тому, що глядачів у залі не бракувало, а посадовиця і так з’являється у новинах КТМ доволі часто.

Не ображають тут і міського голову Сергія Кузьменка. Посадовець вручає грамоти працівникам закладів культури, бере участь в апаратній нараді щодо опалювального сезону. Критичних згадок про мера Олександрії тут годі шукати. І прямої мови Кузьменка в сюжетах, де без неї можна було обійтися, вистачає. Яскраві приклади — сюжети про загиблих на війні з Росією мешканців місцевих громад. В аналізований період вийшло два відео про прощання з полеглими (перший, другий). І в обох першими давали синхрони голови Олександрійської районної військової адміністрації Ольги Корнієнко й міського голови Сергія Кузьменка. В обох випадках посадовці говорили загальноприйняті фрази на зразок «герої не вмирають» та про чесноти полеглих.

Вочевидь, відвідувати такі заходи — обов’язок посадовця. Але чи варто щоразу брати однотипну пряму мову в сюжети? Чи не краще дати слово родичам чи бойовим побратимам героя, які знали про цю людину більше? У вказаних випадках прямі мови побратимів та близьких загиблих подавали вже після синхронів посадовців.

Сторітелінг — не наш метод

Подекуди у відео є пряма мова посадовців, але немає синхронів героїв сюжету. Як приклад — згадуване нагородження працівників культури. Там є три (!) виступи міського голови Сергія Кузьменка, але жодного (!!) — представників культури, яких відзначив мер. Це типове «паркетне» відео, де головне — не розповісти про діячів культури, а засвідчити факт нагородження фахівців керівником міста.

Свій «зірковий час» у новинах КТМ мають не тільки посадовці з Олександрії, але й їхні колеги з ближніх територіальних громад. Як, наприклад, голова Приютівської селищної ради Олександрійського району Андрій Коломійцев. У період із 7 по 15 листопада на ютуб-каналі КТМ вийшли два матеріали, в яких посадовець звітує про життя громади, розповідаючи лише про успіхи. Схоже, що в таких розмовах запитання про проблеми — табу.

Якщо глядачі не бажають слухати довгі промови керівників населених пунктів, де мовить КТМ, до їхньох уваги — сюжети про посадовців трохи нижчого рангу. У цьому відео про готовність комунальників до зими впевнено звітує начальник управління ЖКГ Олександрійської міськради Михайло Сулятицький, а в цьому сюжеті про старт опалювального сезону говорить директорка місцевого КП «Теплокомуненерго» Алла Грибачова. А про календар пам’ятних дат говорить начальниця міського управління культури й туризму Ольга Переведенцева. Посадовці — єдині промовці у вказаних матеріалах, а остання має аж чотири довгих синхрони в одному сюжеті.

Подекуди історії героїв просто-таки просяться на екран. Наприклад, у сюжеті про обласний конкурс серед юних дослідників Кіровоградщини, участь у якому взяли слухачі місцевого осередку Малої академії наук учнівської молоді. Цікаво було би послухати історію когось із талановитих дітлахів. Але ні… перші два розлогі синхрони належали завідувачці Олександрійського відділення академії Ользі Андрєєвій. А вже потім автори подали коротку пряму мову дівчини — учасниці конкурсу. А ось тут місцеві студенти яскраво розмалювали укриття в бібліотеці для дітей. Синхрони юних майстринь у відео, звісно ж, є. Але… після виступу директорки Олександрійської центральної бібліотечної системи Тетяни Троцюк.

Від великого до смішного — один синхрон

Загалом, у більшості сюжетів як місцеві чиновники різного штибу, так і решта центральних спікерів мають розлогі прямі мови. Немовби людина має виговоритися перед журналістом, а не прокоментувати нагальну тему. Стандартний синхрон промовця в сюжеті олександрійських новинарів — 1-2 хвилини. Хоча оптимальним вважається виступ не більше 20 секунд, аби не втомлювати глядача.

Але довгі синхрони, які журналістам вкрай не хочеться різати на шматки, — не єдина вада такого штибу. Подекуди дається взнаки непідготовленість спікерів. Показовим є сюжет про те, як радіодиктант національної єдності писали студенти та викладачі місцевого Політехнічного фахового коледжу. Першими дали розлогі прямі мови директорки та голови філологічної комісії навчального закладу. Очільниця коледжу у своєму синхроні кілька разів вжила слово «укрАїнський», а представниця філологів згадувала, як люди «дОпускаються помилок». Сварити журналістів за мовні покручі спікерів, звісно ж, не варто. Проте на благо сюжету промовців можна було би попросити повторити сказане коректно.

Цікаві звороти вживають і самі працівники КТМ. Наприклад, в «Акцентах…» від 7 листопада журналістка говорила про спортсменів, які «приймали участь [] згідно вікових груп».

До речі, про добірку новин «Акценти дня», що також виходить на ютуб-каналі КТМ щобудня. І тут поряд із важливими новинами про загиблих на війні земляків чи зведеннями про захворюваність на коронавірус щоразу є позитивні згадки можновладців різних рівнів. Наприклад, у програмі за 7 листопада згадували черговий звіт голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, який він поширив у соцмережах. Конкретики у звіті було небагато.

У випуску за 8 листопада говорили про допомогу аграріям регіону, посилаючись на слова голови обласної ради Сергія Шульги. А наступного дня позитивну згадку заслужив мер Олександрії Сергій Кузьменко, який повідомив про гроші, зібрані культурним фронтом міста на допомогу армії. Голів міста та області згадували й у подальших випусках програми.

Були й інші повідомлення з ознаками піару. Зокрема, 9 листопада згадували місцеве фермерське господарство «Ріта», представники якого допомагають переселенцям. А в «Акцентах дня» від 14 листопада йшлося про підприємця Юрія Піранкова, який передав на благодійні потреби «власний автомобіль типу "бус"».

А що хорошого?

Попри чимало «паркетних» сюжетів із посадовцями в головних ролях, у новинах олександрійського КТМ є й цікаві матеріали. Зокрема, від 14 листопада, де йшлося про виставку «Україна — це бренд», що пройшла в місцевому музейному центрі. Або від 15 листопада, де розповіли, як студенти фахового коледжу культури й мистецтв яскраво розмалювали стіни укриття в місцевій бібліотеці для дітей.

А ще медійникам варто віддати належне за інші проєкти, що нині зрідка, але виходять на ютуб-каналі КТМ. Наприклад, у програмі «Здоров’я», що опублікована 14 листопада, ведуча Руслана Репенько детально розпитала гостю-ендокринологиню про цукровий діабет. За трохи більше 20 хвилин спілкування лікарка розповіла і про симптоми хвороби, і про вразливі категорії населення, і про профілактику та лікування.

До слова, автори матеріалів олександрійського ЗМІ послуговуються фемінітивами. Але трохи нерішуче, через що гостю проєкту «Здоров’я» підписали як «лікарка-ендокринолог».

Напередодні моніторингового періоду на сторінці КТМ у ютубі опублікували й випуск програми «Artпідтримка». В якій, за словами ведучого, розповідають про митців, які допомагають українській армії.

У переглянутому випуску ведучий Василь Возіян спілкувався з учасниками ГО «Час для шоу», які є переселенцями з Харкова й організовують концерти на підтримку українських захисників. Щоправда, з понад 20 хвилин випуску інтерв’ю з митцями зайняло лише шість хвилин. Решту часу артисти виконували українські та зарубіжні хіти, а в титрах у цей час вказували номери банківських карток центру волонтерів «Олександрія» та благодійного фонду «Єдина воля».

Команді каналу є над чим працювати. Адже нині значна частка контенту — це «паркетні» промови посадовців різних рівнів, які часто з’являються в сюжетах без нагальної потреби. Можна залучати до коментування важливих тем більше спікерів, адже часто на один сюжет припадає лише один промовець (як правило, посадовець), який має по кілька довгих синхронів.

Добре було б, якби медійники КТМ розповідали про важливі події, наприклад, через життєві історії людей. Адже нині робота місцевих журналістів відгонить стилістикою обласних державних ТРК часів Віктора Януковича. Де було багато посадовців, але мало справді цікавих і не нудних матеріалів. 

Скриншот відео: КТМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2104
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду