33 канал (Хмельницький) під час великої війни: світанки без війни, головомовці і «Всяка всячина»

33 канал (Хмельницький) під час великої війни: світанки без війни, головомовці і «Всяка всячина»

1 Травня 2023
1889

33 канал (Хмельницький) під час великої війни: світанки без війни, головомовці і «Всяка всячина»

1889
Приватне медіа позиціонується як «канал для всієї родини», однак «родинного» контенту на ньому небагато.
33 канал (Хмельницький) під час великої війни: світанки без війни, головомовці і «Всяка всячина»
33 канал (Хмельницький) під час великої війни: світанки без війни, головомовці і «Всяка всячина»

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин регіональних телеканалів. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Позаяк деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина), «Перший Подільський» (Хмельницький), «Новий Чернігів» (Чернігів), ТВ7+ (Хмельницький). Цього разу мова про ще одне медіа Хмельницького — 33 канал. 

За даними сайта YouControl, ДП «ДИТЯЧЕ ТЕЛЕВІЗІЙНЕ АГЕНСТВО» зареєстроване 22 лютого 2001 року. Основний вид діяльності — у сфері телевізійного мовлення. За даними на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення, у квітні 2011 року дочірнє підприємство «Дитяче телевізійне агентство» переоформило ліцензію від 27 грудня 2004-го у зв’язку зі зміною програмної концепції мовлення й логотипа. Ліцензія ще кілька разів продовжувалася й переоформлювалася, останній раз — у липні 2018 року. Генеральна директорка ДТА, згідно з даними на сайті каналу, — Ольга Дядюх. Кінцевою бенефіціаркю приватного підприємства «Науково-консалтинговий центр “ЄВА”», власника і засновника ДП «Дитяче телевізійне агентство», вказана Катерина Залуцька, яка є засновницею низки хмельницьких компаній.

На своєму сайті 33 канал називає себе «каналом для всієї родини», «всеукраїнським медіаресурсом» і «потужною медіаплатформою, яка вже сьогодні презентує державу на міжнародному рівні». «Формат каналу “Для всієї родини” дозволяє бути цікавими всім і кожному — від мешканців мегаполісів до регіонів, — читаємо на сайті 33-го. — Розслідування та скандальні теми — завдання авторів інформаційних проєктів. Розробляємо проєкти пізнавальної, розважальної та дитячої тематик… Уже понад 15 років ми презентуємо якісний та авторський медіапродукт». 

Забігаючи наперед, зауважимо, що впродовж моніторингового періоду розслідувань і скандальних тем у медіапродукті каналу ми не побачили. Якщо, звісно, не вважати скандальними внутрішньо- та зовнішньополітичні теми, які обговорювали у програмі «Право на правду». Відповідно джерела інформації журналісти каналу використовують переважно офіційні, зокрема висвітлюють заходи, організовані на міському та обласному рівнях. Цікавих життєвих історій впродовж цих десяти днів на каналі теж не було помічено. Дитячу програму побачили одну, про неї йтиметься нижче.          

У 33 каналу є також фейсбук-сторінка (27 тисяч підписників), інстаграм-акаунт (4535 підписників), телеграм-канал (63496 підписників) та ютуб-сторінка

Ютуб-канал створений у липні 2013 року й нині має 36,6 тисячі підписників. «Забудь про час — дивися нас! Актуальні новини з усього світу. Політика, дипломатія, економіка без прикрас та перебільшень. Ексклюзив шоу-бізнесу та світського життя, мікс реальних фактів, глибокої аналітики та інноваційного підходу до виготовлення контенту, — йдеться в описі 33 каналу на ютубі. — Міжнародна інформаційна платформа 33 Media — це телебачення нового покоління, яке давно вийшло за межі блакитного екрана й об‘єднало найпопулярніші медіаресурси». Відео на ресурс завантажують у вигляді випусків новин, окремих новинних сюжетів, а також телепрограм. У суботу й неділю відео не викладають. Для моніторингу переглянуто 18 програм і 7 випусків новин, у тому числі 25 сюжетів місцевих новин, що вийшли в етер із 13 по 22 квітня.  

Світанки без війни

Під час перегляду щоденних ранкових програм «Світанок на 33» може скластися враження, що в Україні немає воєнного стану, не лунають повітряні тривоги, а в тисячі кілометрів від Хмельницького не йдуть запеклі бої. У «Світанку на 33» 13 квітня ведучі Олександра й Олексій говорили про поцілунки, винахідника гри «Ерудит» Альфреда Батса та користь і шкоду персиків. Наступного ранку — про День футбольного воротаря й День фігуриста, 17 квітня — про кажанів і День сирних кульок у США, у наступних «Світанках» — про День велосипеда, сушарки для одягу, підсніжники, часник, королеву Єлизавету ІІ… Єдиним винятком став «Світанок на 33» 20 квітня, в якому йшлося про те, як почати волонтерити.

Однією з постійних рубрик програми є «Сніданок на 33 каналі»: напередодні Великодня ведуча рубрики Юлія готувала сирну паску, яку називала «творожною». У решті програм шеф-кухар ресторану «Наомі» (вочевидь, ресторан є спонсором рубрики або програми, хоча це й не озвучувалося) готував гарячі бутерброди із салатом, панкейки з кленовим сиропом та інші наїдки.

Постійними рубриками «Світанку на 33» є також «Видатні постаті України» (були розповіді про співачку Марію Садовську, мультиплікатора Олександра Птушка, художницю Ірину Беклемішеву, репресованого письменника Гео Шкурупія) та «Подорож вихідного дня» (подорожі до Бердичева та Ізмаїла). 

Також постійною рубрикою є «Гороскопи», якими завершується кожен «Світанок на 33». 

Правда від коментаторів відомих і не дуже

Для створення програми «Право на правду», яка виходить двічі на день, на каналі докладають мінімум зусиль: ведучий Геннадій Виноградов, сидячи в затемненій студії, за допомогою відеозв’язку спілкується з гостем на поточні політичні теми. «Почнемо з актуалочки», як сказав сам ведучий в одній із програм. Наприклад, гостем програми «Право на правду» від 13 квітня був політичний коментатор Віктор Бобиренко. Обговорювали стосунки Росії й Казахстану, російський закон про електронні повістки й дезінформація роспропагандистів, нібито Президент України Зеленський пообіцяв Польщі західну частини України в обмін на воєнну допомогу. 

В інших випусках ведучий говорив про ситуацію на фронті — з воєнним коментатором Владиславом Селезньовим. Про заяви керівника «вагнерівців» Євгена Пригожина та провал наступу російських військ на сході України — з воєнним коментатором Олександром Коваленком.  Про Пригожина, НАТО й територіальні суперечки Японії та Росії — з політичним коментатором Дмитром Карпом. 

Упродовж моніторингового періоду Олександр Коваленко й Віктор Бобиренко з’являлися в «Праві на правду» ще по одному разу, а Владислав Селезньов — навіть двічі. Співрозмовниками ведучого були також економіст Руслан Осипенко, політичний коментатор Володимир Цибулько, психологиня Вітана Овчаренко (єдина з гостей говорила російською мовою). 

«Всяка всячина» 

Дитячу програму «Всяка всячина» вели діти — Назар і Євангеліна. У студії, на розставлених півколом «плюшках», сиділи теж діти, а гостею була художня керівниця хмельницької дитячої вокальної шоугрупи «Веселий настрій» Світлана Собко. Гостя розповідала про себе та своїх вихованців і відповідала на дитячі запитання, поставлені з дуже серйозними обличчями. Логічно було би показати фрагменти виступів шоугрупи, але автори програми обмежились фотографіями керівниці та учасниць. Наприкінці ведучі оголосили, що настав час попросити гостю заспівати. Однак навіщо, мовляв, співати, коли є кліп? Кліп і ввімкнули. 

До слова, на сайті каналу дітей запрошують на навчання до «Професійної студії підготовки юних телевізійників», розташованої в Києві. Навчання платне.   

«Тримай баланс!»

У щоденних підсумкових випусках новин співвідношення повідомлень про Україну, світ та місцеві події, як правило, на користь місцевих подій. 

Наприклад, у випуску від 18 квітня (ведуча — Сніжана Мазур) спочатку йшлося про зізнання «вагнерівця» у масовому вбивстві дітей в Україні, заяву європейських країн про заборону імпорту з України зерна та інших продовольчих товарів, «візит» Путіна на окуповану частину Херсонщини. У першій частині програми на зв’язок зі студією також виходив політичний коментатор Олексій Якубін (в іншому випуску розробку санкцій США щодо угорських політиків коментував інший «випускник Медведчука» — Руслан Бортнік). 

У другій частині програми показали, зокрема, сюжет про підписання Хмельниччиною  меморандуму про взаєморозуміння зі швейцарсько-українським проектом «Згуртованість та регіональний розвиток України». У сюжеті були синхрони виконувачки обов’язків керівниці проєкту UCORD, першого заступника начальника Хмельницької ОВА, голови Хмельницької обласної ради Віолетти Лабазюк й директорки Агенції регіонального розвитку Катерини Савчук. Катерина Савчук була також на семихвилинному прямому включенні зі студією. 

Крім того, в ефірі були сюжети про 105-річчя Товариства Червоного Хреста України в області з коментарями голів міських та районних організацій ТЧХ; про електронну реєстрацію в заклади загальної середньої освіти із коментарем виконувачки обов’язків директорки департаменту науки та освіти Хмельницької міськради; і про те, як судові охоронці діляться зі школярами знаннями з тактичної медицини й навчають дітлахів розбирати автомат — із синхронами дорослих та юних учасників. 

Приблизно за такою ж схемою були побудовані й інші випуски новин.

Кілька сюжетів варто відзначити. Наприклад, розповідь керівника клубу «Алгоритм» Андрія Попика про досягнення його учнів на Всеукраїнській олімпіаді з інформатики. Сюжет про те, як курсанти та офіцери Державної прикордонної служби стали донорами крові. Також симпатичним видався сюжет про проведений у Хмельницькому безкоштовний майстер-клас із петриківського та двомазкового розпису мисок — зі стендапом  авторки сюжету й синхронами майстринь розпису та учасниць майстер-класу. 

Ненав’язлива присутність влади

Представники місцевої влади присутні в багатьох новинних сюжетах каналу. Депутати обласної ради коментують проблеми, пов’язані із забороною виїзду за кордон депутаткам місцевих рад, освячення пасок для Збройних сил та урочисте відкриття в Хмельницькій школі скверу загиблих Героїв. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин напередодні Великодня просить містян бути пильними і не реагувати на провокації, а також коментує погодження на позачерговій сесії міськради кредитної угоди з Європейським банком, на кошти якого модернізують міську тролейбусну інфраструктуру. Голова обласної ради Віолета Лабазюк бере участь у зустрічі з делегацією із Куявсько-Поморського воєводства Польщі, громада якого з початку війни допомагає Хмельниччині. 

Утім, не можна сказати, що в цих сюжетах коментарі місцевих депутатів та чиновників виглядають притягнутими за вуха. 

33 канал позиціонує себе як «канал для всієї родини», проте його контент майже не відрізняється від контенту інших інформаційних каналів. Принаймні наразі. 

Скриншот відео: 33 канал/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1889
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду