Хмельницький телеканал «Перший Подільський» під час війни: багато новин і трохи піару

Хмельницький телеканал «Перший Подільський» під час війни: багато новин і трохи піару

2 Квітня 2023
4699

Хмельницький телеканал «Перший Подільський» під час війни: багато новин і трохи піару

4699
На телеканалі виходить багато корисних інформаційних матеріалів. Утім, медійники вперто забувають посилатися на джерела та іноді грішать немаркованим політичним і комерційним піаром.
Хмельницький телеканал «Перший Подільський» під час війни: багато новин і трохи піару
Хмельницький телеканал «Перший Подільський» під час війни: багато новин і трохи піару

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина). Сьогодні у фокусі — «Перший Подільський» (Хмельницький).

 

Що відомо про телеканал?

За даними YouControl, ТОВ «Про Медіа Групп», від якого й мовить «Перший Подільський», зареєстроване у вересні 2015 року в Городку на Хмельниччині. Керує компанією Валентина Бардала. Першу ліцензію на мовлення на Хмельниччині, за даними сайту Нацради з питань телебачення та радіомовлення, ТОВ отримало восени 2017 року. А в жовтні 2022 року компанія отримала дозвіл Нацради на тимчасове мовлення під час воєнного стану.

У гугл-пошуку не виходить знайти сайт мовника. Проте в «Першого Подільського» є сторінки у фейсбуку (32 тис. читачів), інстаграмі (3,2 тис. підписників), тіктоку (227) та, звісно ж, на ютубі.

Ютуб-канал «Першого Подільського» зареєстрований у грудні 2018 року й нині має 22,5 тисячі підписників. В описі читаємо, що «Перший Подільський» — «це інформаційний телерадіоканал Хмельницької області. Ми включаємо в себе: телеканал, інтернет-сайт (який нині не можна знайти в пошуку — "ДМ"), власні сторінки та канали у Facebook, Instagram, YouTube, TikTok. Про актуальні новини ви дізнаватиметесь першими. Найкращі проекти та телепрограми ми розробляємо і втілюємо у життя для наших телеглядачів. "Перший Подільський" — яскраве відображення життя Хмельниччини сьогодні. Найбільше покриття не тільки Хмельницького, але й усіх населених пунктів області».

На сторінці медіа на ютубі переважають різноманітні новинні проєкти. Компанію їм складають медичні програми, проєкти про розвиток дітей, роз’яснення юридичних нюансів тощо.

Для моніторингу переглянуті випуски новин з 13 по 23 березня, а також супутні проєкти, опубліковані в березні.

Новин багато не буває

Один із основних продуктів «Першого Подільського» — програма «Новини», що виходить у будні. Випуски тривають близько 15 хвилин і мають класичну подачу: ведучі у студії читають повідомлення або ж анонсують повноцінні сюжети. Автори матеріалів представляються в кінці кожного відео, що зручно для глядача. 

Хмельницький телеканал не можна сварити за візуальне оформлення. Студії виглядають сучасно, титри та зйомка — приємні оку, а ведучі поводяться професійно.

Теми, що їх охоплюють автори програми «Новини», — різноманітні. У випусках є інформація від місцевих правоохоронців і ДСНСників, згадують комунальні проблеми Хмельницького, роботу аграріїв, волонтерів і повідомляють про здобутки місцевих спортсменів. Подекуди у випусках новин звучить навіть призабутий у часи великої війни прогноз погоди.

Наприклад, у випуску від 13 березня йшлося про таке: як уберегтися від кіберзлочинців; історія полоненого після «Азовсталі» медика; розірвання договору оренди земельної ділянки, яку винайняв недобросовісний орендар; можливе здорожчання води для абонентів із Хмельницького; відзначення Дня коштовностей; семінар для молодих батьків в обласному центрі; підготовка аграріїв області до посівної. Доволі широкий спектр тем.

Звідки інформація й чому не маркують рекламу?

На жаль, повідомляючи інформацію від правоохоронців, ДСНС чи аграріїв, ведучі та журналісти системно не уточнюють, звідки в них дані. Наприклад, у випуску від 13 березня, у сюжеті про кіберзлочини, авторка наводить статистику: «У порівнянні з 2021-м, минулого року на Хмельниччині зафіксовано удвічі більше злочинів, пов’язаних із платіжними картками». Вочевидь, інформацію вона отримала від правоохоронців, які фігурують у матеріалі. Проте відповідного уточнення сюжет не містить.

Так само не зрозуміло, звідки інформація з цього ж випуску про розірвання договору оренди земельної ділянки у 40 гектарів, яке сталося «за позовом прокурорів». Можна здогадатися, що матеріал надали представники обласної прокуратури. Але навіщо гадати, якщо про це повинна була сказати сама телевізійниця? Аналогічно наприкінці «Новин» від 13 березня, коли ведуча у студії розповідала про підготовку області до посівної. Наводячи статистику та плани аграріїв, медійниця так і не сказала, звідки в неї інформація. Можливо, дані телеканалу надали у профільному департаменті ОВА.

Ситуація повторювалася неодноразово: наприклад, у випуску від 14 березня ведуча, розповідаючи про здорожчання овочів, відзначила, що «усі рекорди […] б’є цибуля — у березні ціна на цей продукт підскочила чи не в чотири рази». Журналістка в сюжеті слідом додала, що «це ще не межа, кажуть експерти». Про яких експертів ішлося, зрозуміти важко, адже далі у відео показали синхрони опитаних на одному з ринків продавців овочів та пряму мову представника обласної адміністрації. Не згадували телевізійники свої джерела й у випуску наступного дня, розповідаючи глядачам про ДТП та пожежі на Хмельниччині. Тож у таких відео є запитання відразу й до достовірності, й до точності поданої інформації.

Одного разу журналісти незбалансовано висвітлили конфліктну ситуацію, що сталася під час зірваної спроби проведення сесії Кам’янець-Подільської міськради. У випуску від 21 березня ведуча говорить: «Голова міської ради та депутати уже традиційно обмінюються звинуваченнями». А журналістка розповідає, що сесію переносять не вперше через неявку гурту депутатів або «через неналежну роботу депутатських комісій» (цими словами авторка сюжету цитує тутешнього міського голову Михайла Посітка).

Далі в сюжеті наводять виступ помічниці «одного з депутатів» міськради Майї Максимчук, яка публічно ображала вище політичне керівництво країни. І пряму мову депутата міської ради від «Слуги народу» Сергія Самсонюка, який запевнив, що на жінку, котра є його помічницею, подана заява про припинення повноважень. Через інцидент, певен Самсонюк, «вони» (вочевидь, міська влада Кам’янця-Подільського — «ДМ») хочуть дискредитувати його особу та відвести увагу від власних оборудок. Позиції міського голови Михайла Посітка, який є стороною конфлікту, у сюжеті не було. Щось схоже, але у значно більш розширеному вигляді, ми вже бачили у відео ТРК «Кам’янець-Подільський».

До речі, про жінок. Автори матеріалів «Першого Подільського», як і їхні колеги з інших регіональних медіа, все ще нерішуче використовують фемінітиви. Тож посади жінок тут титрують по-різному.

Ще один «грішок» хмельницького мовника, притаманний багатьом українським телеканалам, — піар-згадки окремих політиків чи компаній без відповідного маркування. Зокрема, у моніторинговий період кілька разів згадували депутатку Хмельницької обласної ради Уляну Ткаченко, а також ГО «За конкретні справи». При тому, що згадана обраниця очолює саме фракцію партії «За конкретні справи» — найбільше депутатське об’єднання в облраді. Членом цієї ж фракції є і Поворозник Володимир Васильович. Нардеп першого скликання, а нині — очільник згаданої громадської організації.

Уляну Ткаченко та афілійовану з нею ГО за період огляду позитивно згадували чотири рази. У випуску від 14 березня — у сюжеті про допомогу переселенцям у с. Кочубіїв на Хмельниччині та в матеріалі про перемогу місцевого кікбоксера. У новинах за 16 березня — у відео про реконструкцію травматологічного відділення Дунаєвецької лікарні, яке переросло у повноцінний сюжет у випуску від 23 березня.

Кілька позитивних згадок в інформаційному проєкті «Дев’ять хвилин на головне» (тут і тут) заслужив  місцевий релігійний діяч та благодійник, керівник центру «Пенуіл» Степан Воленко, який надає прихисток представникам соціально незахищених прошарків населення

Та найдалі медійники «Першого Подільського» зайшли у випуску від 15 березня, коли у «Новинах» вийшов рекламний сюжет про акційні знижки в мережі гіпермаркетів «Епіцентр». До якості самого матеріалу запитань не виникає. А от чому комерційне відео вийшло у випуску новин без жодного маркування (принаймні, такого немає на ютуб-сторінці), залишається загадкою.

Сторітелінг — це завжди добре

Втім, більшість сюжетів проєкту «Новини», що потрапили в оглядовий період, не мали суттєвих вад, а деякі навіть варто відзначити за якість. Наприклад, місцеві медійники не лінуються висвітлювати історії людей. Зокрема, зробили матеріал про медика, котрий був у полоні загарбників після виходу з «Азовсталі», а нині перебуває у Хмельницькому; про переселенку, котра на новому місці зайнялася пошиттям одягу з патріотичними малюнками; про внутрішньо переміщених осіб, які тікали від війни з Донеччини та знайшли прихисток в області; про місцеву стоматологиню, котра ділиться професійними порадами через тікток.

Ще були якісні й повні сюжети, наприклад, про автобус від Всесвітньої організації охорони здоров’я, який стане в пригоді місцевим медикам при проведенні планових щеплень у районах області. Чи про те, як українцям налагодити нормальний сон під час великої війни. Ну а матеріали про роботу місцевого реабілітаційного центру для диких тварин просто не могли бути поганими через відзняте відео.

«Новини» — не єдиний інформаційний проєкт від місцевого мовника. На «Першому Подільському» виходить, зокрема, «Спеціальний випуск». У ньому щобудня ведучі у студії впродовж години наживо розповідають актуальні новини. Зокрема, у випуску від 27 березня йшлося про прощання із загиблими на війні місцевими жителями, оперативну обстановку в області, набір до лав патрульної поліції Хмельниччини, ремонт місцевих доріг. А також про боротьбу з домашнім насиллям, захворюваність на ковід, посівну тощо. Здебільшого це були інформаційні повідомлення від ведучих, подекуди доповнені повноцінними сюжетами. До якості подачі матеріалу запитань не виникло.

 

Схожого типу інформаційний проєкт «Дев’ять хвилин на головне» також виходить щобудня, але триває значно менше — в межах анонсованих авторами дев’яти хвилин. Фактично, це — короткі випуски актуальних новин, так само із ведучою у студії.

Є на «Першому Подільському» і проєкт «Пряме включення», назва якого також говорить сама за себе. До етеру наживо вмикають експертів, котрі коментують обрану тему. Наприклад, у випуску від 15 березня керівниця «Спілки української молоді» Леся Голик розповідала про відбудову України. Того ж дня представники U-LEAD та ГО «Хмельницький енергетичний кластер» обговорювали впровадження в області проєкту з вирощування верби для опалення взимку. 16 березня відродження культурної спадщини коментувала засновниця ініціативи «Спадщина.ua» Ганна Гаврилів. Послухати гостей, які добре розуміються на коментованих темах, а не беруть інформацію «зі стелі», в наш час — певна розкіш.

 

Право на різноманітний телепродукт

Ще один проєкт «Першого Подільського» — програма «Ти маєш право», яка триває близько 10 хвилин і виходить кілька разів на місяць. У ній ведуча розповідає про актуальні зміни в законодавстві. Наприклад, у випуску від 17 березня йшлося про те, як замінити тимчасове посвідчення водія на довгострокове, як укласти шлюб онлайн, підтвердити трудовий стаж чи діяти при врученні повістки. Корисна інформація.

Порадував мовник і медичними проєктами. Один із них — «Курс на здоров’я», який публікують на ютуб-сторінці медіа двічі на місяць. Програма — це інтерв’ю з фахівцем, який детально описує те чи інше захворювання. Зокрема, у випуску від 7 березня дерматологиня розповідала про новоутворення на шкірі: як розпізнати небезпеку, яким чином проводити огляд та лікування тощо. Інші відео були про лікування зубів, здоровий сон, кардіологічні проблеми тощо.

Дуже цікаво виглядає проєкт «Ростемо з Артемом», який на «Першому Подільському» виходить двічі на місяць. Головний герой коротких відео (тривалістю близько 5 хвилин) — новонароджений син журналістки Юлії Кучер. На його прикладі медійниця, розпитуючи педіатра, розповідає про вагові норми немовлят, ротавіруси у дітей, перший прикорм тощо.

Таким чином, контент хмельницького телеканалу «Перший Подільський» радує різноманіттям тем і якісною подачею загалом. Покращити ситуацію можна, якщо в кожній новині посилатися на джерело інформації та дотримуватися балансу думок в матеріалах, де йдеться про конфлікти. А ще — звісно ж, маркувати політичну та комерційну рекламу. Адже довіру глядача за гроші не купиш.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4699
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду