Сумський телеканал «Відікон» під час війни: в центрі уваги — військові

Сумський телеканал «Відікон» під час війни: в центрі уваги — військові

19 Січня 2023
2647

Сумський телеканал «Відікон» під час війни: в центрі уваги — військові

2647
… а не цивільні посадовці, як на решті сумських каналів.
Сумський телеканал «Відікон» під час війни: в центрі уваги — військові
Сумський телеканал «Відікон» під час війни: в центрі уваги — військові

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), ТІМ (Прилуки, Чернігівщина), «Бориспіль» (Київщина). Цього разу переглядаємо контент, розміщений на ютуб-каналі ТРК «Відікон», що мовить у Сумській області. Особливо приємно нам було отримати від команди цього каналу запрошення промоніторити його роботу — тішить, коли регіональні медіа адекватно ставляться до аналізу їхнього продукту.

І попередження, й нагороди

За даними YouControl, телерадіокомпанія зареєстрована навесні 2002 року, хоча на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення вказано, що першу ліцензію на мовлення канал отримав у вересні 2001 року. На головній сторінці сайта «Відікон» взагалі йдеться, що ТРК «25 років у телевізійному просторі». Засновником медіа є нардеп 2—4 скликань, ексголова Донецької та Сумської ОДА Володимир Щербань (його частка — 54% статутного фонду) та ТОВ «Міжрегіональний центр фондових технологій» (46%).

Повертаючись до сайта, читаємо: «ТРК "Відікон" здійснює трансляцію на всю Сумську область (100 % покриття).
— Цифрове мовлення.
— Гарячі новини у вечірньому та ранковому ефірі (8 виходів на добу).
— Прямі ефіри з відомими політиками, бізнесменами, підприємцями (щотижня).

Телеканал "Відікон" — лідер рекламної продукції в Сумському регіоні (рекламні ролики, іміджеві передачі, фільми-портрети, відеоверсії масштабних проектів)».

Згадки про ТРК у медіа траплялися як позитивні, так і негативні. Зокрема, у 2020 році канал, всупереч умовам ліцензії, розпочав ретрансляцію проросійського телеканалу «112 Україна» — одного з каналів Медведчука. Нацрада призначила позапланову перевірку мовника, а згодом оголосила йому попередження. Такі ж попередження отримали ще кілька телеканалів, які транслювали канали Медведчука.

Після повномасштабного вторгнення російських загарбників, які тимчасово окупували окремі райони Сумщини, канал не припинив працювати. За що керівниця ТРК «Відікон» Наталія Братушка навіть отримала відзнаку прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

 

 Наталія Братушка під час нагородження (фото nrada.gov.ua)

А що там із телеконтентом? Для цього традиційно звертаємося до ютуб-каналу, оскільки моніторити ефір регіональних каналів, особливо під час війни, доволі складно. «ТРК Відікон» зареєстрована у квітні 2013 року і нині має трохи більше 12 тисяч підписників. По буднях тут викладають відеоматеріали, серед яких переважають сюжети новин або інформаційні повідомлення. Для написання цього тексту переглянуто 26 відео, опублікованих на ресурсі з 23 грудня 2022 по 11 січня нинішнього року.

У фокусі — військові та генерал-майор Нестеренко

Новинні сюжети ТРК «Відікон» супроводжуються титрами, де вказана тема. А от дізнатися, хто підготував матеріал, сторонньому глядачеві нелегко: у відео немає ані відповідних титрів, ані усного представлення членів знімальних груп. Ба більше, навіть стендап однієї з медійниць у матеріалі про роботу сумського бізнесу під час війни залишився «безіменним».

 

Що ж до героїв сюжетів, то, згадуючи контент сумських СТС чи ATV, де добряче піаряться місцеві посадовці, були побоювання, що долю колег повторять і на «Відіконі». Проте вони не справдилися: у відео телеканалу немає засилля посадовців, а той-таки голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький з’являвся здебільшого в тих матеріалах, де й мав бути, зважаючи на тему сюжету.

Прихований піар обласної влади помічений лише в сюжеті про чемпіонат Сумщини з плавання, де журналістка, після численних прямих мов спортсменів, сказала: «представники обласної влади запевняють: спорт — це пріоритетний напрямок їхньої роботи», після чого заступник голови ОВА Олег Клименчуков розповів про виділення коштів на розвиток спорту в регіоні.

Натомість у центрі уваги журналістів — військові, про роботу яких тут повідомляють регулярно. Для медійників з області, що пережила часткову окупацію, така увага до війська виглядає цілком логічною. Адже по той бік кордону, до якого прилягає Сумщина, і досі стоять озброєні терористи, які не залишають у спокої українські території.

У період моніторингу з-поміж 26 переглянутих відео 12 були «військовими», ще три — пов’язані з темою: про благодійний ярмарок на потреби армії, суд над колаборантом, який на Сумщині показував окупантам короткий шлях на Київ, та позбавлення українського громадянства нардепа Андрія Деркача (почесного громадянина Глухова на Сумщині), теж підозрюваного у співпраці з російськими терористами. 

І саме в матеріалах ТРК «Відікон» про українське військо стало помітне «одне але»: у медійників теж є улюблений посадовець. Але, на відміну від багатьох колег, не цивільний, а військовий. Це — командувач оперативно-тактичного угрупування «Суми», генерал-майор Олександр Нестеренко. Офіцер з’являвся в чотирьох відео з 26 переглянутих, ще одного разу слово в сюжеті мав його заступник, полковник Олег Телінкевич.

 

Командувач оперативно-тактичного угрупування «Суми» Олександр Нестеренко

Генерал-майор Нестеренко природно фігурував у сюжетах, присвячених роботі війська. Він вручав відзнаки бійцям батальйону «Берлінго», сам отримав орден із рук митрополита Епіфанія, а також відвідав позиції захисників напередодні нового року. 31 грудня на ютуб-сторінці «Відікон» вийшло навіть новорічне привітання командувача ОТУ «Суми». Що геть незвично, адже зазвичай глядачів регіональних телеканалів зі святами вітають цивільні посадовці.

Крім військової тематики та наближених тем, журналісти сумського телеканалу розповідали глядачам про відзначення католицького Різдва, роботу місцевого бізнесу під час великої війни, чемпіонат області з плавання, новорічний студентський бал в обласному центрі. А ще — як запобігти обмороженню, з порадами від лікарів та представників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Про хороше й не дуже

Якість сюжетів від ТРК «Відікон» не завжди була на висоті. Зокрема, помітна була одна вада, характерна не лише для журналістів сумського мовника: неймовірно довгі синхрони промовців. Зокрема, в сюжеті про відзначення Різдва місцевий священник був єдиним спікером і мав три прямі мови, одна з яких тривала понад дві хвилини (за «золотого стандарту» близько 20 секунд). За схожим сценарієм побудований і сюжет про 84-річчя Сумської області: доцент кафедри історії Сумського державного університету був єдиним промовцем майже 11-хвилинного сюжету, тому й синхрони науковця були довгими. Наддовгі синхрони (по три хвилини) є і в розлогому матеріалі про те, як під час війни працюють сумські бізнесмени. Втім тут вони часто супроводжувалися відеорядом про роботу тих компаній, керівники яких говорили в цей момент. Складалося враження, що подекуди телевізійники просто не хочуть «різати» слова героїв під час монтажу, щоби взяти частину сказаного на закадровий текст.

Траплялися й огріхи операторської роботи. Наприклад, у сюжеті про вручення посмертних нагород родичам загиблих воїнів Сумщини було помітно, як трясеться картинка, коли оператор знімає подію «з плеча» (без штативу). А в сюжеті про студентський бал спікерку Вікторію Гробову підписали як «директорка департЕменту освіти і науки Сумської ОВА». А в матеріалі про резервістів Збройних сил героя назвали «Олександром з КременчуГа», хоча місто на Полтавщині українською зветься «Кременчук». Традиційно наголошую, що подібні помилки — не критичні й не потребують значних зусиль для виправлення.

Не бракувало в матеріалах «Відікона» і хороших сюжетів. Серед «військових» це, зокрема, згаданий матеріал про нагородження бійців батальйону «Берлінго», де воїни розповідали, як опинилися на передовій і чому назвали підрозділ саме так. Ще був хороший сюжет про жіночу військову форму. Можливо, через те, що головна його героїня — полтавська підприємиця та депутатка міськради, а нині військовослужбовиця Катерина Бабіч на позивний «Гаєчка» — доволі детально і яскраво розповідала про переваги жіночих одностроїв.

До когорти вдалих відео віднесу й те, де йшлося про відвідини генерал-майором Олександром Нестеренком позицій захисників напередодні новорічних свят. Хоч воно і було улесливим до командування ОТУ «Суми», тут подали пряму мову не лише цього офіцера, але й військових, які нині на передовій, та священника, який приїхав благословити захисників. За схожим принципом побудований і сюжет про відвідини представниками угрупування поранених бійців: багато прямої мови захисників, які лікуються. Цікаво було дивитися і матеріал про бойовий винахід військових з ОТУ «Суми»: ракетну установку, змонтовану на кузові армійського позашляховика.

З «цивільних» відео запам’яталися змістовний сюжет про благодійний ярмарок у торгівельно-розважальному центрі (кошти пішли на потреби армії) та матеріал про те, як розпізнати ознаки обмороження та що робити й чого не робити в такому випадку. Ще був довгий матеріал про роботу місцевого бізнесу під час великої війни. Я вже згадував, що його автори «грішили» довгими синхронами промовців. Проте загалом відео виявилося цікавим та життєствердним. Наприкінці сюжету вийшов титр, що «матеріал створено за підтримки проєкту "Накипіло. Освіта" та DW Akademie в Україні».

У підсумку авторів відео сумської телерадіокомпанії «Відікон» можна сварити хіба що за некритичні помилки: задовгі синхрони, які можна «різати» на монтажі, частину слів беручи в закадровий текст; рідкі огріхи в начитці чи титрах, а також поодинокі випадки кадру, що трясеться, коли оператор знімає без штативу. На щастя, сумські медійники майже не зловживають присутністю в етерах посадовців та прихованим піаром комерційних підприємств. Принаймні, цього не було в моніторинговий період. Хіба що частоту появи у відео командувача оперативно-тактичного угрупування «Суми» Олександра Нестеренка можна було би трохи зменшити. Хоча зазвичай у сюжетах, де фігурує генерал-майор, слово надають і іншим захисникам. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2647
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Світлана
240 дн. тому
Мій телефон 0660656041
Світлана
240 дн. тому
Добрий день всім. От скажіть мені будь ласка Миколаївська селищна рада. І знею ""сельсовет "" умом тронулись. ???????? У мене є для вас історія. Приїхала я до мами. Вона мені (жалується ) що ветка з дерева впала на шифер, та пошкодила його. Моя мама поїхала написала заяву про те, що сталося . ( селсовет ) пообіцяв що розглянуть це питання. Вони приїхали сфотографувати тоді коли моєї мами набуло в дома. Гаразд це одна новина. Я поїхала сьогодні з мамою в Миколаївку .і (сельсовет )сказав ,те що вони типу нехочють робити кришу бо (відітели ) у них немає такої криші 8--волновой, та ще 20 метрів шифера. Вони тільки можуть виплатити 10.000грн. Люди добрі підскажіть будь ласка куда (катится мир ).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду