«Конкурент TV» (Волинь) під час великої війни: «Свідомі» поза конкуренцією

«Конкурент TV» (Волинь) під час великої війни: «Свідомі» поза конкуренцією

29 Травня 2023
2383

«Конкурент TV» (Волинь) під час великої війни: «Свідомі» поза конкуренцією

2383
Молодий приватний канал потроху піарить політичну силу свого власника.
«Конкурент TV» (Волинь) під час великої війни: «Свідомі» поза конкуренцією
«Конкурент TV» (Волинь) під час великої війни: «Свідомі» поза конкуренцією

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин регіональних телеканалів. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, які постраждали від російської агресії. Позаяк деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. 

За даними сайта YouControl, ТОВ «Інформаційне агенство «Конкурент», до якого належить телеканал «Конкурент TV», зареєстроване 21 березня 2016 року. Керівник і кінцевий бенефіціарний власник — Тарас Шкітер, голова фракції «Громадянський рух “Свідомі”» в Луцькій міській раді. 

За даними на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення, ліцензія на мовлення ТОВ «Контент менеджмент груп» (керівницею якого є колежанка Тараса Шкітера по «Громадянському руху “Свідомі”» Олександра Куртєєва) видана в серпні 2021 року. У листопаді ліцензію було переоформлено у зв’язку зі зміною багатоканальної телемережі, а в грудні минулого року ТОВ  «Контент менеджмент груп» (логотип: «КОНКУРЕНТ») отримало дозвіл на тимчасове мовлення в період дії воєнного стану в Україні в містах Горохові, Ковелі, Луцьку, Нововолинську, Шацьку Волинської області.

На сайті інформагенції «Конкурент» є розділ Конкурент TV, де викладається відео з телеканалу. 

Телеканал має власні фейсбук-сторінку (2,2 тисячі підписників) й акаунт у тіктоку (23,6 тисяч підпісників), а також спільні з інформагенцією телеграм-канал (понад 46 тисяч підписників), твітер і вайбер

Ютуб-канал «Конкурент TV» створений у січні 2016 року й нині має 107 тисяч підписників. «Щогодини актуальні новини, цікаві інтерв’ю та пізнавальні програми!» — йдеться в його описі. 

Відео на ресурс завантажують у вигляді випусків новин — двох щодня, окремих коротких новинних сюжетів, а також програм. Для моніторингу переглянуто 20 випусків новин, що вийшли в етер із 3 травня по 12 травня включно, і десять програм, зокрема три інтерв’ю.   

Новинний «вінегрет»

У каналу «Конкурент TV» сучасна айдентика й загалом гарне візуальне оформлення. Це стосується, зокрема, випусків новин — ранкового й підсумкового вечірнього. Яскраві заставки, цікава комп’ютерна графіка, наприклад, зведення Генштабу ілюструють 3D-моделями знищених українськими захисниками танків, бронемашин та іншої техніки. 

Водночас логіку побудови випусків осягнути важко: новини області, України та світу поєднуються незбагненним чином. Скажімо, в ранковому випуску новин 5 травня в довільному порядку йшлося про прощання із загиблим земляком, побиття волинянином людини на інвалідному візку, ДТП в Луцьку, унікальну операцію з трансплантації органів у Львові, примхи травневої погоди на Волині, знову про загиблого земляка, далі — про розорену клумбу, конфлікт лучанина-пенсіонера з підлітком із Харкова, арешт майна Вадима Новинського, скасування парадів до 9 травня в російських містах, зокрема в Кáлузі, Липе́цьку і Нижньовартóвську (саме такі наголоси робила ведуча).

Більшість новин ледве не скоромовкою начитувалися ведучими й ілюструвалися фотографіями, у кращому випадку — відео. Цю суміш розбавляли зведення Генштабу Збройних сил України, а також повтори сюжетів про шкоду електронних цигарок для школярів і зруйновані будиночки для безпритульних тварин, збудовані по сусідству з дитячим садком. 

До слова, всі власні сюжети канал повторює щонайменше три-чотири рази. Приміром, сюжет про фестиваль квітів «Волинська Голландія» вперше показали 3 травня, напередодні його відкриття. Потім цей сюжет показували мало не щодня до 8 травня включно, навіть не змінивши фразу «тюльпанове поле відкриють для відвідувачів 4 травня». 

На відміну від багатьох інших регіональних телеканалів, на «Конкурент TV» випуски новин виходять і в суботу та неділю, що, звісно, плюс. Щоправда, суботній ранковий випуск складався переважно з повторів, а недільний ранковий випуск виявився практично ідентичним суботньому вечірньому. На цьому каналі теж, як і на, зокрема, волинському «Аверсі», ведучі новин є за сумісництвом авторами сюжетів.  

Дзвінок до редакції жительки Горохівщини, яка розповіла, що в селі Рачин прихильники УПЦ МП побудували нову церкву й нібито моляться за патріарха Кіріла, Путіна та російську армію, став поштовхом до невеличкого, але доволі результативного журналістського розслідування. Авторка сюжету з’ясувала, що нову церкву УПЦ МП спорудили на земельній ділянці, де мав бути побудований житловий будинок. Телевізійники привернули увагу голови Горохівської громади до сумнівного будівництва. Той, своєю чергою, подякував журналістам за інформацію і пообіцяв розглянути питання на сесії міськради, а якщо виявиться, що землю використали не за призначенням, — звернутися до правоохоронців. На ютуб-каналі цей відеосюжет набрав понад 7 тисяч переглядів. 

Судячи з кількості переглядів на ютубі, резонансною виявилася і спроба журналістів каналу дізнатися, чи є проблемою для людини з російським паспортом орендувати квартиру чи зняти номер у готелі в Луцьку. Авторів сюжету здивувало, що переважна більшість луцьких орендодавців не лише не відмовляли «громадянинові Росії» (насправді — журналісту телеканалу) у прихистку, але й переходили в телефонній розмові на російську мову. Не відмовили «росіянину» і в жодному готелі. «Гроші не пахнуть», — резюмували телевізійники.

Понад 4 тисячі переглядів набрав на ютуб-каналі сюжет, авторка якого намагалася розібратися в родинних чварах. Лучанка Альона поскаржилася редакції на брата, що нібито замкнув у квартирі 88-річну матір, аби отримувати її пенсію і в майбутньому заволодіти трикімнатною квартирою пенсіонерки. На відеозаписах, які надала журналістам скаржниця, її брат брутально лається й ображає матір. Автори сюжету намагалися поспілкуватися з братом, однак він їм не відчинив. Зрештою інспекторка сектору комунікацій ГУ НП у Волинській області, до якої звернулися журналісти, повідомила, що бажання матері жити з донькою буде задоволено. 

До слова, ще однією особливістю молодого телеканалу є вживання матюків у підписах до відео на ютуб-каналі, приклади тут і тут. Не кажучи вже про «орків» та «свинособак». А от фемінітиви на каналі не ігнорують.

Янголи і демони 

В етері каналу «Конкурент TV» виходять не лише новини, але й програми, зокрема авторські. 

Програма «Прайм-Тайм» — стандартне, так би мовити, спілкування ведучого Євгенія Мікояна з ким-небудь із політичних коментаторів або воєнних експертів, добре знайомих глядачам центральних телеканалів. У моніторинговий період одним зі співрозмовників ведучого був Тарас Загородній: ішлося про вибухи над Кремлем, український контрнаступ і перспективи трибуналу над Путіним. Сергій Грабський говорив про ситуацію в Бахмуті й перший збитий нашою протиповітряною обороною російський «Кинджал», Олексій Гетьман — про український контрнаступ і британські ракети Storm Shadow. 

У програмі «Церква і релігія» на тему «Екзорцизм: що каже церква про злих духів» виступав ієромонах Волинської єпархії ПЦУ Нестор (Олексюк). Він розповідав глядачам, хто такі янголи, а також про те, що злі духи, або демони, поза сумнівом, існують. Їх вигнання і називають екзорцизмом. «Церква і релігія» – це спільний проєкт каналу «Конкурент TV» і єпархіальної телестудії «Собор».

В одному з двох випусків програми «Луцький автобазар» ведуча розповідала, які саме, в якій комплектації і за які гроші позашляховики та кросовери можна купити на Луцькому авторинку. В іншому йшлося про автівки Skoda. Програма рясніла коментарями неназваних і непротитрованих чоловіків, дехто з яких, вочевидь, прагнув залишитися ще й невпізнаним, інакше не натягував би каптура на обличчя. Натомість «баланс думок» дотриманий: половина опитаних називала певні автомобілі улюбленими, інші заявляли, що ніколи б таке не купили. Судячи з кількості переглядів на ютубі, програма «Луцький автобазар» цікава глядачам, водночас її рівень залишає бажати кращого. Навіть якщо Луцький авторинок є спонсором програми, хоча це не вказувалося.     

Упродовж моніторингового періоду в етер вийшло також три інтерв’ю — з письменницею-початківицею Вікторією Климчук-Длугач, із виконавцем Ярославом Карпуком, відомим під псевдонімом YAKTAK (з нагоди його першого сольного концерту в Луцьку). Та зі сценаристом Ярославом Войцешеком, автором сценаріїв анімаційних фільмів «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» та «Мавка. Лісова пісня», а також фільмів «Сторожова застава» і «Захар Беркут» Остання розмова вийшла цікавою. 

Слово редактора

Головним редактором інформаційної агенції «Конкурент» є депутат Луцької міськради, колега власника медіа Тараса Шкітера по фракції «Громадянський рух «Свідомі» Андрій Лучик. На каналі він веде авторську програму під назвою «Слово редактору». В одному із двох випусків, які потрапили в моніторинговий період, Андрій Лучик прокоментував сюжет телеканалу про спробу «росіянина» орендувати в Луцьку квартиру або зняти номер в готелі. За словами Лучика, глядачі бурхливо відреагували на цей матеріал, дехто навіть обурювався, що журналісти займаються «дискримінацією за національною ознакою»: є ж, мовляв, і «хороші руські». Цим обуреним Андрій Лучик відповів, що «хороші руські» лежать у полях звільнених від окупантів Херсонщини і Харківщини, а також «прикопані в териконах Донбасу». «Ваша русофобія недостатня!» — звернувся до таких телеглядачів головний редактор. 

У цій же програмі йшлося про ціни на газ та «дивний» «протиаварійний» ремонт Волинського національного університету, де, за висловом Лучика, не пахне жодними протиаварійними заходами.

Медійну активність Лучик поєднує з політичною (або навпаки): на сайті Конкурент.ua повідомлялося, що він як депутат міськради закликав провести роз’яснювальну роботу серед керівництва готелів, які готові поселити в себе громадян Росії. І направив відповідне звернення до департаменту економічної політики Луцької міської ради.

Чужі там не ходять

Цікаво, що канал «Конкурент TV» упродовж десяти днів жодного разу не показав ані Луцького міського голову, ані голову облради. Натомість тут вистачало згадок про «Громадянський рух “Свідомі”». 

У сюжеті про Луцький авторинок, землю під яким Луцьке комунальне підприємство «АвтоПаркСервіс» віддало підприємцям в оренду без конкурсу, є синхрон Андрія Лучика як депутата міськради.   

У новинному сюжеті йшлося про звіт за два місяці роботи волонтерів руху «Свідомі».

Інший сюжет розповідав про засідання робочої групи з поліпшення організації дорожнього руху на центральному проспекті Луцька, в якому брав участь міський депутат від фракції «Громадський рух «Свідомі»» Михайло Наход.

Також у новинах повідомлялося, що депутат від «Свідомих» Тарас Шкітер (він же — власник телеканалу, але про це, звісно, ведучий не згадував) для оперативної допомоги Збройним силам запропонував змінити підхід до закупівель військовим за кошти бюджету.

У тому, що стосується підтримки політичної сили власника, в молодого каналу все, як «у дорослих». А от над іншим контентом не завадить попрацювати.  

Скриншот відео: Телеканал Конкурент TV - новини Луцька та Волині/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду