Зворотній зв’язок з Ігорем Палицею. ТРК «Аверс» (Волинська область) під час великої війни

Зворотній зв’язок з Ігорем Палицею. ТРК «Аверс» (Волинська область) під час великої війни

12 Травня 2023
2811

Зворотній зв’язок з Ігорем Палицею. ТРК «Аверс» (Волинська область) під час великої війни

2811
Приватне медіа, яке пов’язують із нардепом Ігорем Палицею, обмежує свій етер випусками новин. І старанно розповідає про фонд Палиці «Тільки разом».
Зворотній зв’язок з Ігорем Палицею. ТРК «Аверс» (Волинська область) під час великої війни
Зворотній зв’язок з Ігорем Палицею. ТРК «Аверс» (Волинська область) під час великої війни

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин регіональних телеканалів. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Позаяк деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» та «Ільдана» (Черкаси), «ТБ Ізмаїл» (Одещина), «Віта ТБ» (Вінниця), «ТІМ» (Прилуки, Чернігівщина), «Відікон» (Суми), «Бориспіль» (Київщина), «Вітер» (Кропивницький), «Кам’янець-Подільський» (Хмельниччина), «СК1» (Житомир), «Сміла ТВ» (Черкащина), «Перший Подільський» (Хмельницький), «Новий Чернігів» (Чернігів), ТВ7+ (Хмельницький), 33 канал (Хмельницький), «Акцент» (Сумщина). Цього разу мова про ТРК «Аверс» (Волинська область). 

За даними сайта YouControl, телерадіокомпанія «Аверс» зареєстрована 21 травня 1997 року. Керівником ДП ТРК «Аверс» є Наталія Московка. А засновником юридичної особи — ТОВ «Либідь сервіс» з адресою в Києві. «Либідь сервіс» пов’язують із компаніями Ігоря Палиці, народного депутата VI, VII і IX скликань, колишнього очільника Одеської ОДА та голови Волинської облради, лідера партії «За Майбутнє». Зв'язок «Аверсу» з Ігорем Палицею багато що пояснює в контенті каналу.

За даними на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення, першу ліцензію на мовлення ТРК «Аверс» отримала у вересні 2001 року, відтоді ліцензія кілька десятків разів переоформлювалася, востаннє — у 2019 році.

Сайт ТРК «Аверс» знайти не вдалося. Натомість у нього є фейсбук-сторінка (352 тисячі підписників), телеграм-канал (1317 підписників) та ютуб-сторінка.

Ютуб-канал створений у травні 2013 року й нині має 151 тисячу підписників. «Канал регіональної телекомпанії "Аверс" (Волинська область, м. Луцьк)», — повідомляють в описі українською та англійською мовами. І все, жодної іншої інформації про медіа на його власній ютуб-сторінці  не знайти.

Відео на ресурс завантажують у вигляді випусків новин — трьох щодня, а також окремих коротких новинних сюжетів. Крім того, щодня викладають добірку під назвою «Як це було» — ретроспективу відео без коментарів, відзнятих цього дня в минулому — в 2002-му, 2003-му, 2007-му та інших роках, аж до наших часів. 26 квітня, до 37-х роковин трагедії на Чорнобильській АЕС, вийшов спецвипуск добірки «Крізь пекельний вогонь Чорнобиля: спогади очевидців».

У моніторинговий період потрапила також розмова під рубрикою «На часі: інтерв’ю» з міським головою Нововолинська Борисом Карпусом — про підтримку місцевою владою військових і внутрішньо переміщених осіб, церкву, освітні субвенції.

У суботу та неділю відео не викладають. Для моніторингу переглянуто 24 випуски новин, що вийшли в етер з 24 квітня по 3 травня. 

Що відбувається в луцькому суді?!

Усі випуски новин ТРК «Аверс» зверстано за однією схемою. Спочатку розповідь про загиблих земляків, із якими напередодні або цього дня прощалися волиняни. І сюжети про прощання — з прямою мовою родичів і друзів загиблих, священиків і, як правило, міського голови Луцька Ігоря Поліщука. Потім зведення Генштабу Збройних сил України. Далі — повідомлення про резонансні ДТП, що трапилися в області, після цього — один-два сюжети про судовий розгляд тих чи інших справ і сюжет про розважальний або спортивний захід, проведений (за невеликими винятками) за сприяння фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Завершується випуск рекламним блоком (не завжди з плашкою «на правах реклами») і прогнозом погоди.

Тож у випусках новин ТРК «Аверс» співвідношення місцевих, загальнонаціональних і міжнародних новин — однозначно на користь місцевих, хоча й дещо специфічних. Майже всі сюжети повторюються в наступних випусках, тобто виходять в етер двічі, а то й тричі.

Невичерпним джерелом інформації для журналістів ТРК «Аверс» є Луцький міськрайонний суд. При цьому журналістські сюжети рідко виходять за рамки судового засідання. Скажімо, у вечірньому випуску новин 24 квітня показали сюжет про чоловіка, який вимагав від Волиньобленерго 25 тисяч гривень компенсації нібито через те, що дріт обірвався і вбив його кобилу. Енергетики свою провину заперечують. Весь сюжет знято в Луцькому міськрайонному суді. Суддя, позивач і свідок намагаються з’ясувати деталі цієї воістину детективної історії: хто й коли перерізав тварині горло, чому позивач звернувся до ветклініки лише через два тижні після смерті кобили, чому нещасну тварину вивезли і закопали невідомо де, не даючи зробити розтин тощо. Авторка закінчує сюжет повідомленням про рішення судді викликати до зали поліцейських, які, можливо, проллють світло на загадкову смерть тварини. Самі журналісти не намагаються дізнатися інформацію.

Як іще один приклад можна навести сюжет про слухання в Луцькому міськрайонному суді справи фермерки, власниці тридцяти корів і двадцяти телят, яку звинувачують у тому, що вона нібито тримала в трудовому рабстві трьох чоловіків. Сама фермерка всі закиди заперечує, стверджуючи, що хтось таким чином хоче знищити її господарство.

До слова, фемінітивів ТРК «Аверс» не вживає: фермер, а не фермерка, ректор, а не ректорка, директор, а не директорка, менеджер, а не менеджерка.

«Зворотній зв'язок»

24 квітня у випуску новин відбулася прем’єра рубрики «Зворотній зв'язок». Ведучий розповів, що до телевізійників через фейсбук звернулися з Кривого Рогу рідні військовослужбовців 129-ї бригади ТрО. Вони просили розголосу через те, що їхнім рідним на фронті нібито не надають належного забезпечення та лікування. Показали й відеозвернення самих військовослужбовців. Позицію Генштабу чи інших відповідальних осіб журналісти не отримали. 

Упродовж моніторингового періоду в рубриці «Зворотній зв'язок» ішлося також про звернення дружини військового, якого вже понад рік із полону чекають шестеро дітей. Керівник секретаріату Уповноваженого з прав людини Роман Романюк розповів, що потрібно робити людям, чиї рідні опинились у полоні, а журналістка каналу спробувала, скориставшись порадами, додзвонитись на вказані гарячі лінії.

27 квітня в рубриці розповіли про біду жительки Шацької громади, один із синів якої зараз на фронті, а його родина з дітьми внаслідок пожежі залишилася без даху над головою. За словами матері воїна, депутати громади скинулися, аби допомогти погорільцям, однак зібрані гроші нібито привласнив один із обранців. Уже наступного дня матір захисника повідомила журналістам, що після виходу сюжету її невістці на картку таки переказали сім тисяч гривень.

Те, що журналісти каналу не випускають із поля зору долі героїв своїх сюжетів, є безумовним плюсом. 24 квітня у випуску новин ішлося про 91-річного Михайла Григоровича Гутника, якого судили за звинуваченням у скоєнні ДТП. І звинувачений, і його адвокат (до речі, обидва в сюжеті непротитровані) провину заперечували, стверджуючи, що Михайло Григорович має багаторічний водійський стаж. 3 травня у новинах повідомили, що Михайло Гутник суд виграв, адже доказів його провини так і не навели, ще й «став справжньою зіркою інтернету».

Продовженням теми стала й розповідь про реакцію депутата Луцької міської ради Андрія Костенка, одного зі співзасновників громадської організації «Волинський актив молоді», на попередній сюжет журналістів. У тому матеріалі розповідали, як від «Волинського активу молоді» внесли до системи «Шлях» тисячу волонтерів призовного віку. Чи всі ці волонтери повернулися з-за кордону? Відповідь на це запитання авторка сюжету шукала й за кількома адресами організації, й на сесії міськради, й телефоном.

Спектр думок намагалася зібрати й авторка сюжету про військового, який звернувся до редакції, адже начебто після конфлікту в частині потрапив до лікарні. У сюжеті є пряма мова потерпілого, його родичів, коментарі лікарів. Телефонувала журналістка і до військової частини, де все заперечили.

Понад п’ять тисяч переглядів на ютуб-каналі набрав сюжет від 3 травня про бум інтернет-шахрайств із коментарями постраждалих і поліції та порадами, як відрізнити фішинговий сайт від справжнього. 

Ще одна особливість ТРК «Аверс» — ведучі новин заодно є авторами сюжетів.

Міський голова — всьому голова

Всьому не всьому, але міський голова Луцька Ігор Поліщук фігурує в багатьох сюжетах ТРК «Аверс». Він не лише бере участь у прощаннях із загиблими героями-волинянами, але й розповідає про те, як міська влада допомагає військовим, миттєво реагує на прохання дружини бійця 100-ї бригади тероборони придбати необхідні засоби зв’язку, коментує засідання міськради та виконкому, є чи не головною дійовою особою сюжету про реконструкцію гуртожитку в Луцькому університеті.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад упродовж моніторингового періоду з’явився на екрані двічі — вітав учасників чемпіонату України з важкої атлетики і традиційного волейбольного турніру. 

Періодично й теж із повторами виходить в етер рубрика «Луцька міська рада інформує». У ній розповідали, зокрема, про мобільні бригади в Луцькій громаді, покликані допомагати жертвам насильства, а також про відкриття в Луцьку безплатної локації для розвитку дітлахів.

Як уже, певне, зрозуміло, дії місцевої влади на каналі висвітлюють винятково в позитивному ключі.

Розваги і спорт під патронатом фонду Палиці 

Не менш, а можливо й більш популярним, ніж міський голова, медійним обличчям для ТРК «Аверс» є голова правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. Сюжети про заходи, проведені за підтримки фонду Палиці, виходять на каналі щодня і потім ще по кілька разів повторюються. Невід’ємний атрибут кожного з цих сюжетів — синхрон очільниці правління фонду. Упродовж десяти днів Катерину Шкльоду можна було побачити в сюжетах про великодні розваги для дітей, волейбольний турнір, чемпіонат із плавання, чемпіонат зі спортивної акробатики, спортивно-патріотичний захід «Спорт, що об’єднує». Фонд Палиці допоміг коштами Луцькому навчально-реабілітаційному центру міськради, який відвідує майже 300 вихованців, і кожен із них потребує особливого догляду. Фонд також подарував путівки до «Артеку» вихованцям Волинської Малої академії наук.

У сюжеті про фінал учнівської гри «Зебра» замість синхрону Катерини Шкльоди, був синхрон менеджерки (згідно з титрами — менеджера) соціальних проєктів фонду Палиці Світлани Мілінчук.

«На правах реклами» і без

Наприкінці кількох випусків новин виходили сюжети (і згодом теж повторювалися), місцем дії яких був універмаг «Луцьк». Наприклад, у сюжеті від 24 квітня йшлося про те, чому віддають перевагу волиняни — валізам чи наплічникам. Звідти ж, з універмагу, регулярно виходять у прямий етер, паралельно спілкуючись із відвідувачами ТРЦ, ведучі радіо «Аверс». Ці матеріали чомусь виходять без плашки «На правах реклами». А от, наприклад, сюжет про підготовку до опалювального сезону мав належне маркування.

Відсутність плашки «На правах реклами» на матеріалах про універмаг, можливо, пояснюється тим, що, за даними сервісу YouControl, кінцевою бенефіціарною власницею ПрАТ «Універмаг "Луцьк"» із часткою 93,94% є Оксана Палиця. Нині мешканка Швейцарії, колишня дружина Ігоря Палиці.   

Скриншот відео: ТРК «Аверс» / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2811
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нічого дивного, такимиНічого дивного, такими ручними змі дуже легко керувати людьми, тому то в нас і сепари при владі. Пам'ятаю як піарив себе що закупив форму разом з міськрадою підтримавши місцевих підприємців, насправді міськрада оплатила а він пр
348 дн. тому
Новік
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду