Чернігівські телевізійники розповіли про свою роботу в окупації

Чернігівські телевізійники розповіли про свою роботу в окупації

7 Травня 2022
1904
7 Травня 2022
14:09

Чернігівські телевізійники розповіли про свою роботу в окупації

1904
Наталія Левочко, Андрій Кузьменок, Олександр Котенко продовжували роботу навіть тоді, коли російські війська обстрілювали місто та окуповували села Чернігівщини.
Чернігівські телевізійники розповіли про свою роботу в окупації
Чернігівські телевізійники розповіли про свою роботу в окупації

Після окупаційної блокади Чернігова керівниця телеканалу «Новий Чернігів» Наталія Левочко, оператор Андрій Кузьменок, журналіст Суспільного Олександр Котенко продовжували роботу. Їхню історію опублікував проєкт Нацради Media Heart Ukraine.

Висвітлювати події довелося в умовах відсутності транспорту та пального. Наталя Левочко була змушена вивезти свою дитину. Тоді Андрій Кузьменок продовжив працювати із журналістом Суспільного Олександром Котенком.

Трагічних історій у Чернігові було чимало. Російські ракети руйнували будівлі, вбивали людей у чергах за хлібом, а в селах окупанти ґвалтували, знущались, розстрілювали місцевих мешканців. Людей мордували як фізично, так і морально. Кузьменок та Котенко знімали свідків цих історій, збирали докази злочинів росіян. Роботу постійно поєднували з волонтерством.

«Серед тих сюжетів, що знімали, вразила історія Максима Уса – ультрамарафонця, людини із ДЦП, яка в мирний час бігала і на 100, і на 200 км, – розповів Олександр Котенко. – У його будинок потрапила російська ракета. Від вибуху загинув його десятирічний син, а дружина отримала серйозне поранення. Була загроза ампутації ноги. Олександр допоміг вибратися Максиму та його дружині з-під обстрілів. Жінку вдалося врятувати».

Оператора Андрія Кузьменка він називає супергероєм, бо той знімав навіть під час обстрілів і бомбадувань. Не маючи інформації, де точно йдуть бої, Олександр і Андрій їздили на звук. «Де бомблять, де горить – там ми, це наш принцип», – каже Олександр Котенко.

Найбільше у ті дні знімальній групі бракувало бронежилетів і шоломів. Котенко переконаний: місцевим медіа потрібні лекції та курси з воєнної журналістики.

Зараз чернігівські канали відновлюють повноцінне мовлення. Їм вдалося вберегти апаратуру та студії. Транслюють марафон, продовжують знімати історії чернігівців, поширюють інформацію у соцмережах і медіа. Втім, місцевим телекомпаніям потрібна допомога, відзначається у публікації Media Heart Ukraine.

Нагадаємо, співробітниця приватного чернігівського телеканалу «Дитинець» Ірина Бойко та відеоінженер Роман Нежиборець загинули від куль росіян.

Фото: Media Heart Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду