«Українці фінансують угруповання ХАМАС і надають їм зброю». Огляд російської дезінформації за 9–14 жовтня 2023 року

«Українці фінансують угруповання ХАМАС і надають їм зброю». Огляд російської дезінформації за 9–14 жовтня 2023 року

18 Жовтня 2023
2734

«Українці фінансують угруповання ХАМАС і надають їм зброю». Огляд російської дезінформації за 9–14 жовтня 2023 року

2734
Україна нібито є поплічницею ХАМАС, а Служба безпеки України заарештовує невинних громадян «ні за що». Аналізуємо кремлівську пропаганду в жовтні.
«Українці фінансують угруповання ХАМАС і надають їм зброю». Огляд російської дезінформації за 9–14 жовтня 2023 року
«Українці фінансують угруповання ХАМАС і надають їм зброю». Огляд російської дезінформації за 9–14 жовтня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 липня — 5 серпня, 7–12 серпня, 14–19 серпня, 21–27 серпня, 28 серпня — 2 вересня, 4–10 вересня, 11–17 вересня та 18–24 вересня, 25–30 вересня, 2–7 жовтня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 9 по 14 жовтня аналітики й аналітикині «Детектора медіа» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти писали, що в Україні намагаються приховати випадки корупції й убивають західних аудиторів. А ще стверджували, що посадовці проводять «поголовну мобілізацію», проте не для всіх — діти вищого керівництва, мовляв, під захистом.

«Україна — спонсорка терористів»

На початку другого тижня жовтня вкидали фейк, буцімто Україна продає зброю бойовикам ХАМАС. Автори додавали відео та пояснювали, що на ньому зображено нібито передачу західної зброї палестинському ісламістському руху. Дописували, що передача зброї нібито ініційована українцями. На відео людина арабською мовою «дякує українській владі за постачання зброї».

На відео не видно мовця, а місце та час знімання неможливо встановити. Загалом воно складається з декількох кадрів, де зброя лежить на підлозі, а на фоні лунає голос арабською. Тиражували ролик лише в російському сегменті соцмереж. Натомість ні ізраїльські, ні інші іноземні медіа не виходили з новиною про передачу Україною руху ХАМАС зброї. Найімовірніше, що відео скомпільоване.

У заяві американського Інституту вивчення війни за 7 жовтня йдеться, що Кремль використовує атаку ХАМАС на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України. Відповідно, йдеться й про тезу щодо «чорного ринку збуту зброї».

Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки України, говорив, що це власне росіяни передавали угрупованню ХАМАС озброєння, яке вдалося захопити в Україні.

Пропагандисти прагнуть показати, що українці перепродають зброю на чорному ринку й вона потрапляє в руки злочинцям. Усе, аби ослабити допомогу Україні.

«Приховаймо корупцію»

Серед іншого брехали, що в Києві нібито вбили американського аудитора, який стежив за постачанням західної зброї в Україну. У публікаціях посилалися на нібито пресреліз поліції Києва.

Київська поліція не повідомляла про таке та не публікувала жоден пресреліз про вбивство аудитора. У посольстві США в Україні повідомили, що «новина», яку поширює російський агітпроп, є фейковою.

«Відсутність свободи слова»

Вкидали й маніпуляцію, що СБУ начебто заарештувала жителя Харкова просто за «допис у соцмережах». Автори повідомлень навели приклад, коли жителю Харкова висунули звинувачення «ні за що», точніше, за їхніми словами, за простий «допис у соцмережах». І додавали, що це «спроба затулити рота тим, хто каже правду».

Насправді 58-річному харків’янину висунули звинувачення у виправданні збройної агресії Росії проти України та дискредитації ЗСУ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. Власне, у своїх публікаціях чоловік поширював пропагандистські матеріали та глорифікував дії окупаційної армії. Він також звинувачував ЗСУ в обстрілах житлових кварталів Харкова.

У березні 2022 року Кримінальний кодекс України доповнили статтею 436-2, яка передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною збройну агресію Росії проти України, уславлення її учасників. Тобто дії СБУ щодо харків'янина — цілком правомірні та не є «атакою на свободу слова». Маніпулятори намагаються перекласти відповідальність за злочини на Україну, тому, очевидно, називають «обстріл ЗСУ Харкова» правдивим, а російських окупантів — «доблесними».

Прочитайте, як Росія розмиває реальність за допомогою слова «екстремізм». Так російська філія «Бі-бі-сі» у своєму матеріалі описала випадок, коли росіянин поставив уподобайку в «Однокласниках» на публікацію з побажаннями смерті та ганьби росіянам, які їдуть воювати на Донеччину й Луганщину. І проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у «ненависті за національною ознакою».

«Тотальна мобілізація, та не для всіх»

Ми задокументували фейк, що ЄС нібито попросив надати дітям Зеленського, міністра закордонних справ Кулеби та ексміністра оборони Резнікова іспанське громадянство. Як доказ автори публікують «лист-звернення» від Європейського Союзу до короля Іспанії.

Проте «лист» скомпілювали. Насамперед він не відповідає стандартам оформлення документів такого типу. Найімовірніше, фейковий лист створили на основі інших документів Європейської Ради до іноземних посадовців. Крім того, листа до голови королівської сім’ї Іспанії немає на офіційному сайті Європейської Ради, хоча подібні документи розміщені в розділі «пресрелізи» й вони доступні широкому загалу.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати українську владу та викликати серед населення паніку щодо «всеосяжної мобілізації».

 

                                              фейковий лист                                                       

Приклад справжнього листа

«В Україні скасовують статус особи з інвалідністю»

Російські медіа стверджували, що в Україні нібито збираються «скасувати статус інвалідності», аби відправити все більше людей на фронт. Як доказ агітпроп наводив пропозицію вилучити поняття «інвалід» із законодавства.

По-перше, в українському законодавстві не існує поняття «інвалід» ще з 2018 року. Правильно казати «особа з інвалідністю».

У Міністерстві охорони здоров’я справді підготували законопроєкт, що пропонує замінити статус інвалідності на оцінку втрати функціональності. Однак у законопроєкті не йдеться про скасування набуття статусу особи з інвалідністю.

Метою такої ініціативи є відмова України від пострадянської моделі визначення інвалідності, яка надає людині лише «пільги та компенсації». А завданням держави має стати «повернення людини до економічного стану». При цьому пільги та виплати не скасовуватимуть. А самі зміни планують впроваджувати у 2025 році. Жодного стосунку законопроєкт до мобілізації не має. Російські пропагандисти просто спекулюють на цій темі.

«Миролюбна Росія»

Наприкінці тижня пропагандисти писали, що угруповання бойовиків ХАМАС убиває мирних жителів, тоді як Росія б’є «винятково по військових об’єктах». Стверджували, що Захід повинен консолідувати сили проти інших сил, а не Росії, яка буцімто «благородно» захищається.

Ця теза є абсолютно безпідставною. Лише нещодавно Росія обстріляла село Гроза на Харківщині. Цей ракетний удар став найбільшим за кількістю жертв у 2023 році в Україні та найбільшим за весь час повномасштабного вторгнення на Харківщині. Масовані обстріли енергетичної інфраструктури, які Росія розпочала в жовтні 2022 року, найчастіше зачіпали населені пункти за сотні кілометрів від лінії зіткнення. Схожа ситуація з атаками росіян на українські торгові порти та зернові елеватори, які використовують для експорту зерна за кордон. У цьому випадку росіяни роблять цілі з об’єктів, які покликані забезпечувати їжею жителів держав Азії, Африки й Америки.   

Вигідними для Кремля порівняннями Росії з ХАМАС росіяни намагаються відбілити себе на тлі іншого збройного конфлікту. Вкиди Кремля про «обстріл військових об’єктів» покликані також підживлювати тезу, що Росія в боротьбі з «імперіалістичним Заходом» неухильно дотримується норм міжнародного права. Тому західним політикам, мовляв, потрібно насправді перевести свій фокус уваги на інших злочинців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду