«Тепер українців мобілізуватимуть іще в Ізраїль». Огляд російської дезінформації за 16–22 жовтня 2023 року

«Тепер українців мобілізуватимуть іще в Ізраїль». Огляд російської дезінформації за 16–22 жовтня 2023 року

25 Жовтня 2023
2943

«Тепер українців мобілізуватимуть іще в Ізраїль». Огляд російської дезінформації за 16–22 жовтня 2023 року

2943
Ізраїльтяни «створюють торти із Зеленським на шибениці», а в Україні «забороняють розмовляти з людьми на тимчасово окупованих Росією територіях». Тоді як «поляки знову зненавиділи українців». Аналізуємо, як дезінформували в кінці жовтня.
«Тепер українців мобілізуватимуть іще в Ізраїль». Огляд російської дезінформації за 16–22 жовтня 2023 року
«Тепер українців мобілізуватимуть іще в Ізраїль». Огляд російської дезінформації за 16–22 жовтня 2023 року

In English

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 28 серпня — 2 вересня, 4–10 вересня, 11–17 вересня та 18–24 вересня, 25–30 вересня, 2–7 жовтня, 9–14 жовтня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 16 по 22 жовтня аналітикиням та аналітикам «Детектора медіа» вдалося зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти писали, що в Україні починають мобілізувати у «добровольчі батальйони» Ізраїлю, а також стверджували, що в кінці жовтня змінюють графіки комендантської години.

«Зеленський на шибениці»

На початку минулого тижня вкидали фейк, що ізраїльський кондитер Аві Меламедсон нібито спік торт із Зеленським, повішеним на шибениці. За висновками авторів, кондитер це зробив на знак «протесту» проти українського президента, який, мовляв, перепродає західну зброю палестинському ісламістському руху ХАМАС. До публікацій додають «сюжет» видання The Jerusalem Post про створення торта.

З’ясувалося, що онлайн-видання не створювало такого матеріалу, отже новина скомпільована. Ні на офіційному сайті The Jerusalem Post, ні на їхніх офіційних сторінках у соцмережах такої новини не знайдено. Аві Меламедсон справді записував відео та згодом поширив його в мережі — і цей ролик якраз використали пропагандисти для створення фейкового сюжету. У своєму відео кондитер з Ізраїлю не говорив про Володимира Зеленського та не звинувачував українське керівництво в перепродажі зброї. Натомість кухар-кондитер говорив про мову ворожнечі, яку деякі блогери вживають проти євреїв.

До речі, в огляді російської дезінформації за 9–14 жовтня ми детально описували, чому російський агітпроп спекулює на темі «чорного ринку збуту зброї». Тоді пропагандисти брехали, що представники ісламістського руху записали відеозвернення українцям, дякуючи їм за надану зброю.

Кадр із пропагандистського ролика

«Україна проти українців»

Також пропагандисти брехали, що в Україні забороняють спілкуватися з українцями на тимчасово окупованих територіях. Мовляв, це ініціатива Володимира Зеленського, який запроваджує санкції проти людей. Автори дописують: Зеленський боїться, що жителі України зрозуміють, що українцям на тимчасово окупованих територіях живеться краще, ніж на інших українських теренах.

В Україні немає жодних заборон на спілкування з жителями тимчасово окупованих Росією територій. Інформація про заборону — вигадка російського агітпропу. Власне, перешкодами у спілкуванні є поганий зв’язок і відсутність гарантій безпеки. Ідеться про те, що російські окупанти роблять постійні обшуки домівок, можуть перевіряти телефони людей. І все, що пов’язано з Україною, можуть розцінювати як ворожість до окупаційного режиму. Неможливість нормально підтримувати зв’язок із людьми — це наслідок російського вторгнення, а не дій України.

Наприклад, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України опублікувало правила життя в окупації, серед яких українцям якраз-таки рекомендують у жодному разі не втрачати зв’язку з рідними та близькими на вільних територіях, наскільки це можливо в умовах окупації. Тобто позиція держави з цього приводу незмінна.

У нашій рубриці «Новомова» ми пояснювали, як українців на тимчасово окупованих територіях змушують повірити у праведність дій Росії, переконуючи їх, що захоплені російськими окупантами українські землі — уже «нові російські регіони».

«Підтримуйте Україну, а не Ізраїль»

Серед іншого пропагандисти дезінформували, що у Нью-Йорку з’явилася вулична реклама, яка закликає «підтримувати Україну, а не Ізраїль» — ініціаторами створення стали, мовляв, невдоволені українці, які прагнуть зібрати всі західні гроші навколо себе. До публікацій додають відео із зображенням білборда, де є напис «допомога євреям = спалювання грошей».

Утім, таку рекламу не розміщували у Нью-Йорку. А відео, яке використав російський агітпроп, з’явилося місяць тому на ютуб-каналі The NYC Walking Show, де автор проводив віртуальну екскурсію вулицями Нью-Йорка. І власне, на тому відео нема такої реклами. Пропагандисти її створили за допомогою графічних редакторів і наклали на відео.


Скриншот сфабрикованого рекламного банера

«Поляки вкотре зненавиділи українців»

Ми задокументували маніпуляцію, що поляки буцімто більше «не хочуть бачити» у своїй країні українських біженців. На підтвердження такої тези в публікаціях посилалися на матеріал CNN.

Загалом у журналістському матеріалі висвітлювали події передвиборчої кампанії в Польщі, а саме — мітинг партії «Конфедерація» в Любліні напередодні виборів до польського Сейму. Це ультраправа політична сила, яка проголошує націоналістичні погляди, антимігрантські настрої та радикальний євроскептицизм. Відповідно, події та герої, висвітлені в репортажі CNN, закономірно висловлюють своє ставлення щодо того чи того явища. Адже це симпатики ультраправої партії.

Наприклад, п’ятнадцятирічний юнак розповів медійникам американської телерадіокомпанії, що він допомагає організовувати захід, бо «він проти ЛГБТ, проти Європейського Союзу та проти абортів». Або ж інший герой масового заходу стверджував, що «деякі українці відчувають себе аж надто як удома».

Це не дивно, що прихильники партії, яка висловлює праву риторику, ретранслюють її. Тобто це й показали журналісти CNN. Однак вони не схиляли глядачів до висновку і не створювали власні судження, що, мовляв, поляки «не хочуть бачити» українських біженців. Медійники чітко вказували, чия це риторика та чи вона взагалі збігається з офіційною позицією держави.

«Захід заганяє Україну в борги»

Серед іншого, пропагандисти писали, що міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що Захід «втомився заганяти Україну в борги». Нібито про це він сказав під час зборів Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку в Марракеші (Марокко). Автори посилаються на матеріал інформаційного агентства Reuters за підсумками зустрічі.

Але цитата про «яму боргів» повністю вигадана. Очільник Мінфіну таких заяв не робив. У матеріалі Reuters ідеться, що Сергій Марченко під час зустрічі сказав, як Україні стає дедалі важче отримувати фінансову підтримку, оскільки увага країн-донорок наразі зосереджується на їхніх майбутніх виборах.

А 17 жовтня 2023 року в інтерв’ю «Укрінформу» голова Міністерства фінансів розповів, що Україна справді залежить від міжнародної підтримки через російську агресію — саме війна, що її почала Росія, перешкоджає економічному розвитку країни.

«Тож які графіки комендантської години?»

В українському сегменті тіктока поширюють інформацію, що з 25 жовтня 2023 року в Україні нібито змінюють графік комендантської години. Автори посилаються начебто на заяву голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. У відео переконують, що таке рішення зумовлено «контролем населення» під час зимового періоду. Також закликають перейти за конкретним посиланням, аби дізнатися про комендантську годину в певному регіонові.

Жодних нових графіків комендантської години не існує. А посилання, які додають фейкороби, ведуть на анонімні телеграм-канали та сторонні сайти. Отже, це справа рук шахраїв, які намагаються штучно збільшити авдиторію на своїх сторінках у соцмережах, зокрема це стосується українського сегмента телеграма. Причому Руслан Стефанчук також не робив таких заяв, це просто вигадка.

Рішення про графік комендантської години належить до компетенції очільників обласних військових адміністрацій. І залежно від регіону графік може змінюватися.

«Мобілізація вже не тільки на український фронт»

Наприкінці тижня пропагандисти писали, що українців мобілізують до «добровольчих батальйонів» Ізраїлю. До повідомлень додавали відео, де герой показує «повістку», видану буцімто місцевим територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. У повістці зазначено, що, згідно зі статтею 2 Закону України «Про біженців та людей, які потребують додаткового чи тимчасового захисту», чоловіка нібито призвали до «добровольчого батальйону» Ізраїлю.

  

                                              Фейкова повістка                                                 

Приклад справжньої повістки

Насправді повістка, зображена на відео, є підробною. Адже оформлення документа не відповідає чинному зразку. Крім того, під час створення «повістки» припустилися численних помилок. Наприклад, де треба написати назву ТЦК та СП — автори фейкового допису вказали Службу безпеки України на Одещині. Але в компетенцію СБУ не входять мобілізаційні заходи. Тим більше коли людині видають повістку, то нижню частину документа відривають, — цього не врахували фейкороби під час створення відео.

А щодо закону, на який посилаються пропагандисти, то він не має жодного стосунку до військового обов’язку. У статті 2 взагалі йдеться про законодавчу базу щодо біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Стежте за хронікою російської дезінформації про війну Росії проти України, яку веде «Детектор медіа», тут.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2943
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду