«Українські військові пручаються й відмовляються проводити “контрнаступ Зеленського”». Огляд російської дезінформації за 13–19 листопада 2023 року

«Українські військові пручаються й відмовляються проводити “контрнаступ Зеленського”». Огляд російської дезінформації за 13–19 листопада 2023 року

22 Листопада 2023
2602

«Українські військові пручаються й відмовляються проводити “контрнаступ Зеленського”». Огляд російської дезінформації за 13–19 листопада 2023 року

2602
Українські військові буцімто скаржаться на «беззмістовну» війну, але ж Володимир Зеленський їх «не чує» — вимагає тримати позиції до останнього українця. А мирних людей, мовляв, закликають сплачувати державний борг замість України. Досліджуємо й розповідаємо, що російський агітпроп вкидав цього разу.
«Українські військові пручаються й відмовляються проводити “контрнаступ Зеленського”». Огляд російської дезінформації за 13–19 листопада 2023 року
«Українські військові пручаються й відмовляються проводити “контрнаступ Зеленського”». Огляд російської дезінформації за 13–19 листопада 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 30 жовтня — 6 листопада, 6–12 листопада. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 13 по 19 листопада аналітики й аналітикині «Детектора медіа» зафіксували 24 дезінформаційні вкиди. У цей час російський агітпроп переконував, що в Україні нібито не проводять контрнаступ, а всі дії військовослужбовців — театралізовані. Водночас писали, що до українських лікарень заводять протерміновані медикаменти як частину гуманітарної допомоги.

«Беззмістовна війна та незадоволене військо»

Прокремлівські медіа поширювали відео, в якому нібито українські військові, що назвалися бійцями 3-го батальйону 110-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, поскаржилися Володимиру Зеленському й Валерію Залужному на «погане командування й великі втрати в Авдіївці». Автори дописували, що армію змушують триматися на позиціях ледь не до «останнього українця», адже Зеленський лише виконує вказівки західної верхівки.

На своїх сторінках у соцмережах 110-а бригада зреагувала на пропагандистський вкид: писали, що на відео зображені не їхні воїни, а перевдягнуті в українську уніформу окупанти. Також підозрілим для них стало, що так званий військовий, який скаржився від імені усього батальйону, не назвав свої роту, підрозділ, посаду, прізвище чи позивний. Хоча відео було записане з відкритими обличчями.

Російська пропаганда вже не вперше намагається продемонструвати, яка, мовляв, українська армія знесилена, просить про відступ — і лише нібито Зеленський змушує військових проводити «беззмістовну атаку», навіть якщо сили на певній позиції можуть бути нерівними. Бажання показати нелогічність дій українського керівництва та прагнення постійних перемог підживлює наратив про існування третіх, «зовнішніх акторів», які впливають на російсько-українську війну.

У минулому огляді дезінформації ми розказували, як Москва брехала, що в Україні наче створюють ТрО з неповнолітніх.

«Україну накриє низка епідемій хвороб»

Фейкороби стверджували, що в Україні не дбають про сферу медицини та скорочують фінансування, а як наслідок — сфера охорони здоров’я потроху «занепадає». Тому, за висновками авторів, скоро розпочнуться епідемії різноманітних захворювань. Як доказ до цієї тези писали, що спалахи гепатиту А вже нібито спостерігаються у п’яти українських містах, і причому в Україні визнали, що це — епідемія.

Між тим, у бюджеті на 2024 рік фінансування медицини, навпаки, збільшили. У ньому на медицину запланували 202 млрд грн, що приблизно на 24 млрд грн більше, ніж у 2023 році. Тобто теза про так зване недофінансування сфери, її «занепад» — неправдива.

З іншого боку, у Міністерстві охорони здоров’я України справді повідомляли про спалах гепатиту А у Вінниці. Ситуацію визначали як надзвичайну на рівні області, про епідемію взагалі не йшлося. Аналітики VoxCheck пояснили, що випадки гепатиту А в Україні фіксують щороку — і це сезонне захворювання, яке найчастіше поширюється в холодну пору року. Розповсюджується хвороба зазвичай через немиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Але жодної епідемії гепатиту А немає.

«Гроші або в ЗСУ — або візьмемо з податку на дощ»

Також маніпулювали, що у Литві буцімто запроваджують податок на дощ через витрати країни на оборону та підтримку України. Автори дописували, що країна не може звести кінці з кінцями, а тому там вдаються до «інноваційних» способів.

У деяких повітах Литви справді існує «податок на дощ», щоправда, він не повʼязаний із війною в Україні. Наприклад, в одному з таких повітів жителі платять податки «на дощ» із 1996 року. Податок стягують лише з жителів приватних будинків і то за умови, що опади випали на їхні території та потрапили в загальний стік. Тобто податок — не зовсім за дощ, а за обробку дощової води очисними спорудами. Зрештою, така ініціатива жодного стосунку до намагань Литви якось збільшити свої накопичення не має.

Нещодавно ми документували фейк, нібито у Нью-Йорку з’явилася вулична реклама, яка закликає «підтримувати Україну, а не Ізраїль» — а до публікацій додавали відео із зображенням білборда, де є напис «допомога євреям = спалювання грошей».

«Українці сплачуватимуть державний борг перед США»

Російські медіа тиражують фейкове фото сповіщення з українського додатка «Дія», у якому користувачам пропонують долучитися до сплати державного боргу. «Усі, хто не пішов на фронт, можуть закрити в Україні кредит», — нібито йдеться в «Дії».

Однак така інформація не відповідає дійсності, а світлина сповіщення — скомпільована. У пресслужбі Міністерства цифрової трансформації, яке відповідає за «Дію», пояснили, що не робили розсилки таких пуш-сповіщень користувачам застосунку. І до того ж жодних зборів чи ініціатив, які мають на меті «погасити державний борг», просто не існує.

Фото фейкового сповіщення. StopFake.

Пропагандисти віддавна маніпулюють питаннями державного боргу України. Усе це для того, аби показати Україну як державу-невдаху, яка перебуває під зовнішнім управлінням — залежною від різних установ і країн, а політиків — корупціонерами. До того ж боротьба з корупцією — одна з вимог євроінтеграції. Розганяючи такі фейки, пропагандисти намагаються показати, що в Україні корупцію нібито не виправити, саме тому її не візьмуть у ЄС чи НАТО.

«Війна в Ізраїлі важливіша, ніж в Україні»

У соціальних мережах російського сегмента поширюють фото рекламного банера у Нью-Йорку, де лозунг «Stand with Ukraine» поступово витісняється іншим: «Stand with Israel». Нібито так автори намагаються показати, що громадськість відтепер зацікавлена іншими подіями — а саме війною в Ізраїлі, і Україною цікавитимуться все менше.

Та втім, компанія зовнішньої реклами Clear Channel Outdoors, яка володіє правом на розміщення рекламних матеріалів у Нью-Йорку, повідомила інформагентству Reuters, що банер є несправжнім. Найімовірніше, його скомпілювали за допомогою графічного редактора.

У такий спосіб російська пропаганда намагається створити враження, що скоро про Україну забудуть на тлі інших військових подій — і це загрожуватиме нібито, наприклад, зменшенням військової чи фінансової допомоги тощо. Агітпроп прагне показати, що українців, мовляв, кидають напризволяще.

Фото несправжнього банера. Reuters

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів і газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику про втому від України сприймають і на Заході. Так у читачів може скластися враження, що більшість людей справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися.

«Український контрнаступ — фікція»

На кінець тижня ми документували вкид російської пропаганди, що ЗСУ буцімто не проводять контрнаступ. Автори фейкового допису переконували, що жодних дій із боку української армії нема й вони вже давно «зазнали поразки». Як доказ посилаються нібито на новинний сюжет, який буцімто створили українські медійники. У ньому пояснюють, що «війна відбувається в наших розумах».

Насправді сюжет скомпільований: його змонтували з різноманітних шматків відео, і жодне українське медіа не виходило з таким роликом. Понад те, його поширюють лише в російському сегменті соцмереж.

Телеграм-аноніми вдаються до типових конспірологічних теорій і прагнуть заперечити все, що відбувається навколо. За таким принципом діє російський агітпроп, наприклад, коли розповідає, що України буцімто не існує — а отже, й ніяких війн нема, всі вони театралізовані. Зрештою, поплічники Кремля намагаються затьмарити реальність.

У нашій рубриці «Новомова» ми теж аналізували, як Росія пробує заперечити існування України та замилити очі росіянам та іншим народам, які не сприймають Україну як незалежну, суверенну державу. Це пропагандисти роблять за допомогою терміна «країна 404».

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2602
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду