«Володимир Зеленський прогнувся під Захід і дав згоду на одностатеві шлюби». Огляд російської дезінформації за 23–29 жовтня 2023 року

«Володимир Зеленський прогнувся під Захід і дав згоду на одностатеві шлюби». Огляд російської дезінформації за 23–29 жовтня 2023 року

1 Листопада 2023
3396

«Володимир Зеленський прогнувся під Захід і дав згоду на одностатеві шлюби». Огляд російської дезінформації за 23–29 жовтня 2023 року

3396
В Україні нібито мобілізують наукових працівників, а «іноземні найманці» повернулися на фронт поширювати «гей-пропаганду». Розповідаємо, про що писали поплічники Кремля наприкінці жовтня.
«Володимир Зеленський прогнувся під Захід і дав згоду на одностатеві шлюби». Огляд російської дезінформації за 23–29 жовтня 2023 року
«Володимир Зеленський прогнувся під Захід і дав згоду на одностатеві шлюби». Огляд російської дезінформації за 23–29 жовтня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 2–7 жовтня, 9–14 жовтня, 16–22 жовтня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 23 по 29 жовтня аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. Пропагандисти писали, що українські біженці продовжують нібито демонструвати «нацизм» і займаються вандалізмом. І стверджували, що українська філія «МакДональдз» глузує з росіян та випускає пиріжечок із «кісточками російських немовлят».

«Мобілізація українських науковців»

Пропагандисти вкидали фейк, буцімто наукові працівники України підлягають призову під час мобілізації. До публікацій додавали відео від очевидиці, яка розповіла, що її товариша, мовляв, силоміць забрали до місцевого територіального центру комплектування та соціального забезпечення і відправили на фронт. А той чоловік, за версією жінки, історик, який нібито викладає у закладі вищої освіти. Автори підсумовують: в Україні, мовляв, нікому воювати, їй не потрібні розумні люди, от усіх і загрібають у «м’ясорубку Зеленського».

Насправді наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Згідно зі змінами до 23 статті Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 29 липня 2022 року, ця категорія людей не підлягає призову за умови, що вони працюють у наукових установах і організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної чи загальної середньої освіти не менш як на 0,75 ставки.

Героїня відео не надала жодних доказів, фото- та відеосвідчень, які підтверджували би свавільне поводження працівників ТЦК та СП. Хоча випадки, коли працівники територіальних центрів перевищують свої повноваження, усе ж фіксують.

«Українські біженці проти Ізраїлю»

Серед іншого пропагандисти брехали, нібито в Іспанії пройшов мітинг українських біженців із плакатами «Hands off military aid to Ukraine, we need more» та «F*ck Israel» — «Руки геть від військової допомоги Україні, нам потрібно ще», «До біса Ізраїль». До публікацій додавали нібито фотодоказ.

Проте насправді фото підробили. А справжню світлину зробили під час акції на підтримку України «Israeli Friends of Ukraine», котра пройшла влітку 2022 року. На оригінальній версії зображення учасниця акції тримає плакат із написом «Росія — країна-терористка», а напису про Ізраїль там узагалі немає.

Оригінальне фото. StopFake (ліворуч) та скомпільоване фото (праворуч)                                             

«Одностатевим шлюбам — бути!»

Анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, писали, що Володимир Зеленський і міністр оборони Руслан Умєров нібито дали згоду на одностатеві шлюби в Україні. У повідомленнях переконували, що через це рішення в ЗСУ, мовляв, створять «блакитну бригаду».

Наразі у 51-й статті Конституції України прописано, що «шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка». Тобто дозвіл на шлюб не може дати ні президент, ні міністр оборони.

13 березня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9103 «Про інститут реєстрованих партнерств». Законопроєкт отримав позитивні висновки вже в декількох комітетів Верховної Ради України та включений у план роботи парламенту на 2023 рік, тож його ухвалення до кінця року цілком можливе.

Міноборони та Мін’юст також підтримали законопроєкт №9103. Спочатку в Міністерстві оборони розкритикували законодавчу ініціативу. Казали, що вони не мають даних про тисячі військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки з одностатевими партнерами. А Міністерство юстиції пропонувало розробити альтернативний законопроєкт — але два профільних міністерства в результаті змінили свою позицію.

У такий спосіб російський агітпроп прагне продемонструвати надуманий тиск на Україну з боку Європи. Адже, мовляв, законопроєкт про інститут реєстрованих партнерств — це ініціатива Євросоюзу, а Україна лишень потурає забаганкам західних посадовців. Крім того, Москва показує, що належність до ЛГБТКІА-спільноти вважається чимось неприпустимим, таким, що дискредитує людину, або через що людину визнають «неправильною». У споживачів пропаганди може сформуватися хибне враження: ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив. Гомосексуальність така ж природна, як і гетеросексуальність.

«Нацистські збитки українських біженців»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали сюжет нібито від європейського медіа Euronews. У ньому йшлося про «34-річного українського біженця Петра Бондаренка», якого в Німеччині нещодавно затримали за скоєння злочину. Той, за висновками авторів фейкового повідомлення, до будинків із номерами «148» дописував цифру «8». А потім розділяв отримане число символом «/» — утворюючи так нацистське гасло «14/88».

Але новинний сюжет про українського біженця скомпільований. На офіційному сайті Euronews чи на сторінках медіа в соціальних мережах немає цієї «новини». Німецькі медіа також не виходили зі схожою інформацією. Більш того, імовірний сюжет складається з численних нарізок різноманітних відео, які не пов’язані між собою. Наприклад, фейкороби використали фрагменти роликів різних пір року. Також у «сюжеті» показали начебто закон, який регулює заборону демонстрації нацистських символів саме у Німеччині. Хоча насправді пропагандисти проілюстрували відео законом Австралії.

Так російська пропаганда намагається дискредитувати українських біженців в очах європейців та видати їх за прихильників нацистської ідеології. У результаті, це мало б сприяти зменшенню допомоги Україні від країн ЄС.

У нашому попередньому огляді дезінформації ми розказували, як пропагандисти брехали про мобілізацію українських біженців у Європі.

«Позитивний тест на ВІЛ спікерки ТрО»

Ми задокументували фейк, буцімто спікерка Територіальної оборони ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито отримала позитивний тест на ВІЛ. Автори посилалися на матеріал американського видання прихильників правих поглядів Breitbart News, де нібито писали, що спікерка раніше перебувала під слідством «через звинувачення в педофілії та зґвалтуванні військових ЗСУ». До повідомлень додавали скриншот матеріалу.

Утім, такого матеріалу нема ні на сайті видання, ні на сторінках у соціальних мережах. Тобто це вигадка російського агітпропу, а скриншот журналістського «матеріалу» створено за допомогою графічного редактора. Найбільш імовірно, що автори фейку використали інший текст Breitbart News, адже дата публікації та головне фото на несправжньому скриншоті збігаються з конкретним матеріалом видання. У ньому йшлося про відсторонення спікерки ТрО від посади на час проведення службового розслідування, яке ініціювали через її висловлювання на адресу російських пропагандистів.

Понад те, навіть якби інформація про тест на ВІЛ була правдивою, то його результати не розголошували б. Адже такі відомості є конфіденційними та становлять лікарську таємницю.

Прочитайте, як російський агітпроп намагається використати тематику ЛГБТКІА в умовах війни проти України.

«Іноземні найманці знову в Україні»

Прокремлівські медіа поширювали фото нібито українського військового квитка «іноземного найманця» — Брайана Боєнджера. У документі вказані особисті дані бійця, а також лежить окрема фотокартка, на якій двоє хлопців цілуються. Тому автори зробили висновок, що ця світлина належить американцеві. Дописують також, що цей квиток знайшли на Запорізькому напрямку і що військового «не дочекається його любий друг».

Однак фото військового квитка частково скомпілювали. Брайан Боєнджер — це справжня особа, і він воював в Україні. Зображення військового квитка американського бійця справді публікували в журналістських матеріалах ще у 2016 році. Для створення фейкової світлини пропагандисти наклали на зображення справжнього військового квитка фото іншої людини та фотокартку з двома хлопцями.

Оригінальне фото. VoxCheck (ліворуч) та скомпільоване фото (праворуч)                                                     

Причому Брайан Боєнджер — ніякий не «іноземний найманець»: у квітні 2016 року він уклав контракт зі Збройними силами України. Указ, який дозволяє іноземцям або особам без громадянства служити в ЗСУ, тодішній Президент України Петро Порошенко підписав ще в листопаді 2015 року.

У нашій рубриці «Новомова» ми розповідали, що це саме Росія набирає до себе найманців, зокрема «вагнерівців». Адже це, по суті, терористична організація у складі російської армії.

«МакПиріг із кісточками російських немовлят»

Наприкінці тижня фейкороби писали, що українська філія «МакДональдз» випустила вишневий МакПиріг, на упаковці якого нібито зазначено, що виріб «може містити кісточки російських немовлят». До публікацій додавали фотодоказ.

Однак примітка про «російських немовлят» несправжня. Найімовірніше, першоджерелом вкиду стали українські користувачі, які жартома поширювали відредаговане фото в соцмережі Х (раніше твітер). Пропагандисти це підхопили й видали за справжню продукцію «МакДональдз».

Оригінальний шрифт напису «може містити кісточки» відрізняється від словосполуки «російських немовлят», отже, її просто наклали за допомогою фоторедактора.

Фейкове фото МакПирога, з анонімного телеграм-каналу. VoxCheck

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду