«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року

«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року

15 Листопада 2023
2648

«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року

2648
Українські медикині «втікають» до тимчасово окупованих територій «захищатися від мобілізації», а Головнокомандувач ЗСУ нібито планує військовий переворот в Україні. Досліджуємо й аналізуємо, про що брехали поплічники Кремля в листопаді.
«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року
«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 2–7 жовтня, 9–14 жовтня, 16–22 жовтня, 30 жовтня — 6 листопада. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 6 по 12 листопада аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. У той час пропагандисти писали, що Збройні сили України нібито створюють «дитячий батальйон» військових, а ще пояснювали, чому ж США насправді «винні» в російсько-українській війні.

«Втеча медикинь з України»

Пропагандисти стверджували, що українські медикині буцімто тікають від мобілізації на тимчасово окуповані території. На підтвердження цієї тези наводили відео: запис телефонної розмови з «лікаркою зі Львівщини», яка нібито хоче виїхати до тимчасово окупованого Маріуполя й шукає квартиру для проживання. Автори переконували, що жінці «прийшла повістка» й через це вона хоче виїхати.

Медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але це не свідчить про мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я інформували: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений.

Тому, найбільш імовірно, відео є постановкою. Адже мобілізацію жінок в Україні не проводять — хоча героїня відео під час телефонної розмови використала аргумент про мобілізацію як одну з найголовніших причин її бажання «втекти» на захоплені Росією території України. До того ж це відео поширюють лише в російському сегменті соцмереж.

Та втім, перевірити достовірність запису телефонної розмови практично неможливо, тому ми можемо лише спростовувати факти, наведені протягом бесіди. І подана інформація містить неправдиві повідомлення, які, скоріше за все, Кремль може використовувати задля власних цілей. Скажімо, щоби поширити паніку серед українок.

У нещодавньому огляді російської дезінформації ми розглядали повідомлення, де нібито медикині намагаються втекти за кордон від мобілізації. Загалом це повторювана теза, яку Кремль намагається подати в різноманітних інтерпретаціях.

Також про інші маніпуляції Москви щодо так званої мобілізації жінок читайте в нашому дослідженні.

«ТрО з неповнолітніх»

Писали також, буцімто на Сумщині формують першу в Україні «дитячу бригаду» — нібито в місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки почали створювати 153-ю бригаду територіальної оборони з неповнолітніх.

Одна з бригад ТрО, сформована в Сумській області, пояснила, що інформація про створення «дитячої бригади» є неправдивою. У Збройних силах України не існує 153-ї бригади, проте є 153-й окремий батальйон ТрО. У соцмережах згаданого батальйону можна знайти фотографії військових і переконатися, що підлітків у його складі немає.

В Україні мобілізації підлягають громадяни віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати свій військовий обов’язок. Інакше кажучи, в Україні неможливо мобілізувати дитину.

«Україна відновлюватиме Сектор Газа»

Прокремлівські медіа поширювали нібито заяву міністерки економіки України Юлії Свириденко про те, що Київ буцімто зобов’язався відновити Сектор Газа після завершення війни в Ізраїлі. Автори дописували, що Україна «випрошуватиме гроші у Заходу» для цього «проєкту», а насправді їх розкрадатимуть.

Утім, Юлія Свириденко не робила подібних заяв, її вигадали пропагандисти. В офіційних каналах комунікації Міністерства економіки України також не було заяв його очільниці або будь-кого з відомства.

Пропагандисти прагнуть підкріпити твердження про несуб’єктність України, адже нею нібито керують «ззовні». А ще хочуть змалювати Україну як «країну-жебрачку», яка ще й, мовляв, розкрадає кошти, — що в результаті має на меті зменшити її підтримку від західних партнерів.

«Залужний-заколотник»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали підробне відеозвернення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у якому він нібито закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Тобто закликав до військового перевороту.

Однак Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту. Звернення з такими словами немає ні на сайті, ні на сторінках у соцмережах Валерія Залужного та Генерального штабу Збройних сил України.

Відеозвернення створили за допомогою технології дипфейк. Творці фейкового відео сфабрикували звукоряд і потім переробили одне з оригінальних звернень Валерія Залужного, щоб рухи губ відповідали звуковій доріжці.

Серед іншого, ми коментували й інші випадки дезінформації стосовно Валерія Залужного. Мовляв, він визнав провал України у війні; нібито підготував документ із твердженнями про поганий психологічний стан військових. До того ж пропагандисти створили фейковий телеграм-канал Валерія Залужного, у якому поширювали інші вигадки.

«А тепер у відставку?»

На додачу до попереднього вкиду брехали, що Валерія Залужного нібито відправляють у відставку з ініціативи міністра оборони України Рустема Умєрова. Автори таких публікацій посилалися на фейсбук-допис одного з народних депутатів України — Володимира Ар’єва.

На своїх сторінках у соціальних мережах Рустем Умєров спростував фейк: справді, народний депутат вкинув інформацію буцімто про відставку Валерія Залужного, але вона не відповідає дійсності та не є обґрунтованою. Зрештою, він посилався на анонімні джерела й не навів жодних доказів. Пізніше Володимир Ар’єв видалив публікацію у фейсбуці й перепросив, а в іншій пояснив, що видаляє допис, адже «наразі у багатьох джерелах кажуть, що це [внесення подання на Ставку щодо звільнення. — «ДМ»] — не так».

Рустем Умєров у фейсбуці підтвердив, що це вкид. Але пропагандистські ресурси підхопили заяву народного депутата ще до видалення публікації й розтиражували її.

«Зеленський закликає до терору»

Також маніпулювали словами Володимира Зеленського, який нібито сказав, що Ізраїлеві слід боротися з тероризмом «без законів і правил» — по суті буцімто закликав так до скоєння воєнних злочинів.

Підґрунтям для створення цієї маніпуляції, найбільш імовірно, стало інтерв’ю українського президента в етері американського телеканалу NBC News від 5 листопада 2023 року. Протягом прямого етеру інтерв’юєрка поставила запитання, чи Володимир Зеленський переконаний у тому, що Ізраїль підпорядковується нормам міжнародного права у війні з ХАМАСом. Зеленський відповів, що саме Росія, Іран та Північна Корея намагаються масштабувати війну в Ізраїлі:

«Це пожежа, яка палає між Ізраїлем та Палестиною, і деякі люди досі кидають у цей вогонь сірники, і я впевнений, що Росія не відстає у спонсоруванні ХАМАСу. І Іран також. Ось хто винний. Коли ми говоримо про закони та правила, там, де є терористи, правил немає [терористам на правила байдуже. — «ДМ»]».

Власне, Володимир Зеленський мав на увазі, що саме Росія та інші «дружні країни» — Іран, КНДР тощо — не підтримують норми міжнародного права, а надто прямо чи опосередковано розпалюють ворожнечу. Ці країни, наприклад, блокують будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на підтримку України, в Генасамблеї ООН. А на думку Зеленського, вони можуть бути зацікавленими у масштабуванні війни на Близькому Сході.

У такий спосіб пропагандисти демонізують Володимира Зеленського та навішують на нього ярлики: мовляв, він агресор і провокатор, який хоче війн по всьому світу.

«США винні у всіх бідах»

Наприкінці тижня ми задокументували повідомлення, в якому пропагандисти стверджували, що війни в Україні та Ізраїлі — «не випадковість», адже США власноруч створюють нестабільні зони. Іншими словами вони сказали, що начебто причиною російсько-української війни, як і війни Ізраїлю проти ХАМАСу, є Білий дім, який прагне сіяти розбрат.

Автори вдаються до типової конспірологічної теорії. Так вони намагаються зняти із себе відповідальність за військову агресію, пояснюючи це «зовнішніми впливами», де всім керує Захід, а в деяких випадках винятково Америка. Конспірологи переконують, що найбільше страждають від «світових змов» мирні люди, які зазомбовані «західними цінностями» і буквально втратили право бути почутими. На підсилення аргументу вони додають тезу про війну в Ізраїлі, яка нібито є військовою агресією США, хоча насправді спричинена атакою палестинського ісламістського руху ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Зрештою, Кремлеві вигідне загострення на Близькому Сході, адже воно відвертає увагу від того, що російська армія чинить в Україні.

Нагадаємо, у повідомленні Інституту вивчення війни за 7 жовтня йшлося, що Кремль використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США й іншими західними партнерами.

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду