«Україна мілітаризує школярів: ті ненавидять росіян і закликають їх “мочити”». Огляд російської дезінформації за 30 жовтня — 6 листопада  2023 року

«Україна мілітаризує школярів: ті ненавидять росіян і закликають їх “мочити”». Огляд російської дезінформації за 30 жовтня — 6 листопада 2023 року

8 Листопада 2023
2827

«Україна мілітаризує школярів: ті ненавидять росіян і закликають їх “мочити”». Огляд російської дезінформації за 30 жовтня — 6 листопада 2023 року

2827
Хоч і Україна скоро «залишиться без світла і тепла», та найголовніше все ж приберегла: церковного проповідника «гомопропаганди», якого нібито шукають на просторах сайтів із пошуку роботи. Розповідаємо, про що брехали пропагандисти в кінці жовтня та на початку листопада.
«Україна мілітаризує школярів: ті ненавидять росіян і закликають їх “мочити”». Огляд російської дезінформації за 30 жовтня — 6 листопада  2023 року
«Україна мілітаризує школярів: ті ненавидять росіян і закликають їх “мочити”». Огляд російської дезінформації за 30 жовтня — 6 листопада  2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 2–7 жовтня, 9–14 жовтня, 16–22 жовтня, 23–29 жовтня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

З 30 жовтня по 6 листопада аналітики й аналітикині «Детектора медіа» зафіксували 24 дезінформаційних вкиди. Упродовж цього часу писали, що компанія «Sony» нібито створює свою продукцію у кольорах російського прапора, а також описували, як ізраїльське Міністерство оборони буцімто закликає українців воювати за ЦАХАЛ.

«Молитовник для наймолодших»

На початку тижня пропагандисти вкидали маніпуляцію, буцімто в Україні зʼявився молитовник для дітей, у якому пропонують молитися, промовляючи такі слова: «Захисти мого батька під Донецьком, як захистив мого прадіда на Галичині».

Сама книжечка має назву «Мій перший молитовник» і її легко можна знайти на просторах інтернет-крамниць. Водночас в одній із таких — церковній крамниці Львівської Архиєпархії УГКЦ — підтвердили, що схожого тексту у збірці молитов нема. Також працівники додали, що саме цей молитовник видали ще у 2011 році, тобто задовго до початку військової агресії Росії проти України.

Несправжній текст із молитовника. Ґвара медіа

«PlayStation у кольорах прапора Росії»

Серед іншого маніпулювали, що компанія «Sony», яка спеціалізується на електронних компонентах та ігрових консолях, нібито випустила ігрову приставку PlayStation 5 та аксесуари до неї в кольорах прапора Росії.

Проте, за словами виробників, при створенні нових дизайнів для ігрової консолі та джойстиків вони надихалися кольорами Землі, а не російського триколору. Так, один із дизайнерів пояснив, що його команда послуговувалася відтінками, які можна «відшукати в надрах нашої планети». Власне, використані кольори — Sterling Silver (стерлінгове срібло), Volcanic Red (вулканічний червоний), Cobalt Blue (кобальтовий синій).

Фото ігрових консолей. Sony

Раніше ми документували фейк, мовляв, у рекламній кампанії французького модного дому «Louis Vuitton» зобразили прапор донецьких терористів, аби підтримати їх. Тобто ніби всесвітньовідомі бренди на боці Росії, а отже — російська агресія, вбивство українців та окупація територій нібито цілком виправдані.

«Ізраїль кличе українців до себе на службу»

Прокремлівські медіа поширювали відео «рекламного ролика на ютубі», у якому військовий у формі ізраїльської армії нібито агітує українською вступати до ЦАХАЛу — армії оборони Ізраїлю — й воювати проти ХАМАСу.

Однак такої реклами від офіційного представництва міністерства оборони Ізраїлю не існує. Її скомпілювали, адже для створення несправжнього рекламного ролика автори використали тікток-відео з офіційного акаунту армії оборони Ізраїлю в соцмережі. А згодом на відео наклали голос українською.

Приклад фейкової реклами. Центр протидії дезінформації при РНБО

Нагадаємо, у заяві Інституту вивчення війни за 7 жовтня йдеться, що Кремль використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США та іншими західними партнерами. І тезу про «мобілізацію людей в Ізраїль» фейкороби використовують, аби насамперед переконати, що українське керівництво вбачає у чоловіках і жінках лише військову силу. І посадовці, мовляв, використовуватимуть це у власних цілях, навіть для мобілізації в інші країни.

«В Україні шукають проповідника “гей-пропаганди”»

Ми задокументували фейк, буцімто благодійний український фонд шукає церковного проповідника «ЛГБТ-пропаганди» Автори повідомлення дописували, що працівники фонду «Вільні» нібито опублікували таку вакансію на українському сайті з пошуку роботи Work.ua. До публікацій додавали фотодоказ — скриншот вакансії.

Але благодійний фонд не створював такої вакансії й не шукав жодного «ЛГБТ-проповідника». Про це вони написали на своїх сторінках у соціальних мережах. У дописах організації повідомляли, що основна мета вкиду — дискредитувати їхню діяльність. Найбільш імовірно, що скриншот скомпілювали за допомогою фотошопу.

Жодної «ЛГБТ-пропаганди» просто не існує. Люди заявляють про свою орієнтацію і в цьому нема нічого поганого: гомосексуальність така ж природна, як і гетеросексуальність. Російський агітпроп подає будь-які намагання України створювати толерантне середовище як пряму загрозу для людей. Нібито вони страждатимуть від засилля «содомії», й за висновками Кремля, українців перетворюватимуть на гомосексуалів. Жахи західної «гомодиктатури» та як Європа нібито впливає на Україну — ми описали у великому дослідженні про гомофобію в соціальних мережах.

До речі, як Росія намагається захистити дітей від «небажаного впливу ЛГБТ», читайте тут. А яким чином вона ще й виправдовує своє вторгнення «ЛГБТ-навалою» — дізнавайтеся в дослідженні за результатами аналізу меседжів упродовж року повномасштабного вторгнення.

«Мочимо москалів»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали відео, на якому українські першокласники 1 вересня крокували нібито під пісню «Мочимо москалів». Також пропагандисти додають, що шкільний предмет «Захист України» має на меті виховати в дітях «неоукраїнську ідеологію» та ненависть до росіян.

Насправді на оригінальному відео лунає інша пісня. Тобто автори для створення фейку взяли справжній ролик, але наклали на нього характерну пісню. А щодо предмета «Захист України» — він давно існує у шкільній програмі й до 26 лютого 2020 року називався «Захист вітчизни». В оновленій програмі є інформація щодо надання домедичної допомоги, орієнтування на місцевості, мінної безпеки тощо. Про культивування ненависті щодо росіян там не йдеться.

Хто насправді мілітаризує дітей — так це Росія. А як Москва використовує військово-патріотичне виховання задля промивання мізків із самого дитинства — читайте у нашому великому дослідженні про виправдання пропагандистами депортації дітей в Росію.

А про те, як виховують у маленьких українців ненависть до своєї держави, перетворюючи їх на психологічних заручників Кремля, читайте тут.

«Людей з інвалідністю хочуть відправити на фронт»

Прокремлівські медіа поширювали інформацію, що в Україні почали видавати ваучери на навчання сапера людям з інвалідністю, нібито «щоби відправити їх воювати».

Однак у жовтні 2023 року українська Державна служба зайнятості збільшила перелік професій і спеціальностей, за яким можна отримати ваучер, тобто оплату за навчання. У переліку, зокрема, є професія «сапер». І, власне, ваучери на навчання видаватимуть конкретним людям, наприклад, особам з інвалідністю. Ваучер на навчання мають змогу отримати ще такі категорії громадян: внутрішньо переміщені особи (ВПО), учасники бойових дій (УБД); люди, які отримали поранення внаслідок війни тощо.

Причому йдеться саме про гуманітарне розмінування, яке відбувається поза межами зони бойових дій. Це довгостроковий процес, що має на меті створити безпечні умови проживання для цивільних людей. А воєнне розмінування проводять безпосередньо в зоні бойових дій, наприклад, коли ворог відступає, і цим займаються вже військові сапери.

«Знову без світла»

Також брехали, що в листопаді відключатимуть світло «навіть без обстрілів». Автори посилаються на члена комітету Верховної Ради з питань енергетики Сергія Нагорняка.

Але у Міністерстві енергетики України спростували цю інформацію. У повідомлені Міненерго пояснили, що відключення можливі винятково у разі масованих ворожих обстрілів, і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання. Там додали, що електроенергії, яку виробляють українські електростанції, «повністю достатньо» для забезпечення потреб споживачів. А заяв про ймовірне відключення політик не робив.

«Окуповані території — уже не українські»

Наприкінці тижня маніпулювали заявою мера Києва Віталія Кличка, який буцімто сказав, що «окуповані території — вже не Україна».

Насправді маніпулятори вирвали її з контексту всього відео. Адже Кличко говорив про причини, які унеможливлюють проведення виборів. Серед них, зокрема, й те, що частина людей перебуває на окупованих територіях і не зможе проголосувати. Про це він говорив в етері телеканалу «Київ».

«Ті території, які окуповані, вони вже не Україна, тому що представників [України на виборчих дільницях] не буде. Яким чином ми враховуємо ці території чи не враховуємо?» — сказав посадовець.

Тобто він не стверджував, що окуповані території не українські, а пояснював, що вибори там наразі не можливі. Зокрема через те, що представники України не зможуть встановити виборчі дільниці через активні бойові дії.

У нашій рубриці «Новомова» ми розповідали, що тимчасово окуповані Росією території залишаються українськими — вкраденими й окупованими Москвою. Жодні «референдуми», бажання «возз’єднатися» з окупаційною владою абощо не свідчать про волевиявлення українців. Адже озброєні росіяни під дулами автоматів змушують мирних людей пристати (хочуть вони цього чи ні) на їхній бік.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2827
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду