«Надзвичайна подія»: що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту

«Надзвичайна подія»: що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту

17 Липня 2023
5995

«Надзвичайна подія»: що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту

5995
«Детектор медіа» підготував добірку меседжів про вибухи на Кримському мості, які російський агітпроп поширював протягом 17 липня.
«Надзвичайна подія»: що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту
«Надзвичайна подія»: що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту

У ніч на 17 липня 2023 року на Кримському мосту сталися вибухи. Внаслідок цього одна секція зруйнована та обвалилася, а друга — пошкоджена, на мосту загинула подружня пара з Бєлгорода. Наразі рух мостом та паромною переправою обмежено, проте російські пропагандисти із самого ранку повідомляють, що опори вцілили, залізницю не пошкоджено, тому перевезення військових і вантажів не постраждають. Так би мовити, все йде «за планом».

  1. Опори Кримського мосту вціліли, його легко відремонтують

Так званий «очільник» Криму Сергій Аксьонов повідомив, що «сталася надзвичайна подія в районі 145 опори». Після цього низка анонімних телеграм-каналів, що транслюють прокремлівську риторику, та Міністерство транспорту Росії, поширили інформацію, що «опори Кримського мосту не пошкоджені, а постраждало тільки дорожнє полотно», а «ремонт займе орієнтовно місяць». Проте на фотографіях та відео видно, що одна секція зруйнована.

Поки що туристів, які їдуть в анексований Крим на відпочинок, бо там «душевно й по-домашньому», російська влада закликає скористатися дорогою через окуповану частину Запоріжжя та Херсону. Тобто через так звані «нові регіони».

У такий спосіб агітпроп намагається зменшити панічні настрої серед росіян, наголошуючи на тому, що нічого страшного не сталося — конструкція мосту надійна, її швидко відремонтують.

  1. Залізниця не постраждала, отже підрив Кримського мосту ніяк не вплине на переміщення військових і вантажів

О 9 ранку російські пропагандисти писали, що залізничне сполучення «вже відновлено після 5-годинного простою», а о 12:52 в іншому прокремлівському телеграм-каналі з’явилося повідомлення, що залізниця працює й скоро запрацює паром і «поставки озброєння техніки ЗС РФ на фронт не постраждають».

«Найближчими днями дізнаємося, чи воно [підрив Кримського мосту] було варте того, аби туристи в/з Криму не могли пересуватися на авто з РФ», — пише агітпроп. Так пропагандисти переконують росіян у тому, що вони контролюють Крим.

Проте наслідки для росіян будуть серйознішими. Речник ГУР МО України Андрій Юсов у коментарі Суспільному зазначив, що через руйнування секції мосту в російських військових виникнуть проблеми з логістикою: «Будь-які логістичні проблеми — це додаткові ускладнення для окупантів, які створюють потенційні переваги для українських сил оборони».

  1. Гідною відповіддю на атаку Кримського мосту буде досягнення цілей «спеціальної воєнної операції»

17 липня прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков відповів на запитання російських так би мовити журналістів «якою буде російська відповідь на теракт по Кримському мосту?». Він заявив, що гідною відповіддю буде досягнення цілей «спеціальної воєнної операції» (СВО).

Нагадаємо, що термін СВО Путін використав у своїй заяві 23 лютого 2022 року, перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Називаючи війну «спеціальною воєнною операцією», російський агітпроп розмиває реальне поняття кривавої «війни», та намагається створити ілюзію, що російські війська є нібито визволителями, які проводять в Україні операцію з порятунку українців.

Агітпроп натякає, що попередня атака по Кримському мосту мала наслідки для українців. «Попередня така подія привела Україну до обстрілів енергетики та мегапроблем для простих українців», — пишуть анонімні прокремлівські телеграм-канали.

У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за дії та їх наслідки з агресора на жертву агресії. Мовляв, ракетні обстріли України — це наслідок, відповідь Росії на її дії.

  1. Атаку на Кримський міст здійснили СБУ та ВМС ЗСУ двома українськими надводними безпілотниками

Російський агітпроп пише, що «атаку на Кримський міст було здійснено двома українськими надводними апаратами орієнтовно о 3:05 ночі». А саму атаку організували Служба Безпеки України та Військово-морські сили Збройних сил України. Агітпроп пише, що «ці дрони — модернізовані водні мотоцикли, які ЗСУ приловчилися перероблювати в дрони-камікадзе».

Підтвердження того, що це саме Україна атакувала Кримський міст — немає. Суспільне повідомляє, що речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі журналістам заявив, що всі деталі про вибухи на Кримському мості Служба безпеки «обов’язково розкриє після нашої Перемоги». Водночас деякі українські медіа також стверджують з посиланням на свої джерела про спецоперацію СБУ

  1. Організаторам вибухів на Кримському мосту «треба підривати будинки»

Голова Ради безпеки Росії Дмітрій Мєдвєдєв після підриву Кримського мосту закликав підривати будинки. На його думку, «з терористами неможливо боротися міжнародними санкціями, залякуванням чи вмовляннями. Вони розуміють тільки мову сили», тому «треба підривати їхні власні будинки. Шукати та ліквідувати їхніх спільників», а головне, «знищувати вище керівництво терористичних формувань».

Вище російське керівництво вже не вперше прямо закликає знищувати українців. Раніше ми писали про те, що Дмитро Мєдвєдєв піддавав сумніву, що «через два роки Україна взагалі буде існувати на карті світу», а російський політтехнолог Тимофій Сергєйцев пропонував знищити тих, кого не вдасться зламати та підкорити. «Ця Україна не повинна існувати, і ми зробимо все, щоб її не було», — писав політтехнолог.

  1. За Кримський міст росіяни влаштують «возмєздіє по центрах прийняття рішень»

Після руйнування Кримського мосту окупаційна влада Криму заявила про удар у відповідь. Україну нібито «може зупинити тільки позбавлення фізичної можливості нанесення таких ударів, а також — невідворотність відплати за кожен такий удар. Щодо відплати — будемо стежити за новинами. Наш міністр оборони обіцяв удари по центрах ухвалення злочинних рішень». Для цього треба також «звільнити» Миколаїв, Херсон, Одесу — написав «глава парламенту» Криму Володимир Костянтинов.

Росіяни завдають ракетних ударів по українських лікарнях, школах, пологових будинках, цивільній інфраструктурі, а потім, аби приховати злочини, повідомляють, що в місцях удару нібито розташовані «центри прийняття рішень».

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5995
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду