Очільниця «Детектора медіа» провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра»

Очільниця «Детектора медіа» провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра»

21 Грудня 2023
787
21 Грудня 2023
14:00

Очільниця «Детектора медіа» провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра»

787
Лекцію Наталії Лигачової організувала Комісія журналістської етики.
Очільниця «Детектора медіа» провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра»
Очільниця «Детектора медіа» провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра»

Медіаекспертка, голова правління ГО «Детектор медіа» та шефредакторка видання «Детектор медіа» Наталія Лигачова провела онлайн-лекцію «Якісні українські медіа сьогодні й завтра», організовану Комісією журналістської етики.

Наталія Лигачова розповіла про головні виклики, які нині постали перед медіа. Зокрема, про втрату вертикалі редакційного контролю за всім контентом на всіх платформах, якими зараз оперує кожне медіа; економічні проблеми; стрімке зростання популярності соцмереж; наявність цензури власників, держави та самоцензури через війну; зниження якості розслідувальної журналістики внаслідок орієнтації на зливи, а не пошук інформації власними силами; кадрову проблему; послаблення відповідальності за дотримання стандартів у всьому світі — насамперед що стосується використання анонімних джерел.

Також Наталія Лигачова поділилася баченням того, як, на її думку, у майбутньому будуть трансформуватися медіа.

«Можливо, буде або така собі спеціалізація, або більша орієнтація якісних медіа на те, що я називаю ціннісною аудиторією. Ми з вами розуміємо: ми вже не переб’ємо популярність соцмереж, якісні медіа вже не почне читати і дивитися більше аудиторії, ніж того самого Жданова чи Арестовича, або телеграм-каналів. У дуже рідкісних випадках ми зможемо ще конкурувати, наприклад, добре розвивається Суспільне в диджиталі, але все ж таки це не буде стосуватися всіх якісних медіа. Тому, на мій погляд, ті, хто очолюють якісні медіа, об’єктивно-суб’єктивно доходитимуть до розуміння того, що треба йти не в ширину, а в глибину. Тобто ми почнемо орієнтуватися на аудиторію, яка потребує якісного контенту. І я думаю, що те, що в українських медіа зараз народжується багато спільнот і багато хто працює над цим, показує, що якісні медіа потрохи вирощуватимуть власну аудиторію», — сказала медіаекспертка.

Вона додала, що якісні медіа, на її думку, дедалі частіше відходитимуть від загальної суспільно-політичної тематики й орієнтуватимуться на вужчі нішеві теми, які вони зможуть якісніше пропрацьовувати.

«Зараз ми (класичні медіа) в якомусь ментальному хаосі — ми ще не зовсім розуміємо, чи все ж таки нам охоплювати все більше й більше, конкурувати з цими телеграмами, чи все ж таки забути про це, зупинитися і сказати собі: “Окей, ми підемо іншим шляхом”. Я думаю, що майбутнє все ж таки за оцим іншим шляхом, і це проходили інші види мистецтва, коли з’являлися нові засоби доставки контенту, як-от кіно, а не тільки театр, а потім ще телебачення. Весь час оце пряме зіткнення породжувало те, що ми називаємо, наприклад, авторський кінематограф», — пояснила Наталія Лигачова.

Також шефредакторка «Детектора медіа» висловила свою думку щодо того, як у майбутньому треба якісним медіа об’єднуватися, працюючи спільно. Повну текстову версію онлайн-лекції Наталії Лигачової ми опублікуємо згодом.

Фото: Наталія Лигачова / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
787
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду