«Гнида, політична повія, гівножурналістка»: «Дизель шоу» відреагували на критику їхнього номера про родину в окупації

«Гнида, політична повія, гівножурналістка»: «Дизель шоу» відреагували на критику їхнього номера про родину в окупації

Третій день у соцмережах несеться критика номеру «Дизель шоу» «Святий Миколай проти окупантів». Актори та шеф-редактор шоу вирішили не прислухатися, а продовжувати пробивати дно.
«Гнида, політична повія, гівножурналістка»: «Дизель шоу» відреагували на критику їхнього номера про родину в окупації
«Гнида, політична повія, гівножурналістка»: «Дизель шоу» відреагували на критику їхнього номера про родину в окупації
23 Груд 2023
6
14481

У той же день, як огляд номера про Святого Миколая з’явився на сайті «Детектора медіа», акторка «Дизель шоу» Вікторія Булітко записала цілих дві сторіз в інстаграмі про те, як вона обурена.

Булітко емоційно коментує: «Я обурена, тому що якась гніда, я вибачаюсь, написала про нас отакий… По всьому вже інтернеті розповсюдили інформацію, що наш номер, який взагалі висміює окупантів…». «Вона на нас наклепала таку фігню, вибачаюсь, що ну на голову не налізає те, що вона розказує, що ми сміємось над тими людьми, хто на окупованих територіях. Брехло, брехло!», — кричить Вікторія.

«Подивіться номер нормально. І мене це обурює, що отакі… Я не знаю, може вона проплачена… Не можу матюкнуться, бо нас діти дивляться, але дуже хочеться. Оця рижа!.. Ну вона… Ти бачила, вона теж рижа? Як вона могла цей колір начепити на себе?! Дякую, що вислухали, я просто… я в шоці ще через те, що люди, не дивлячись номер, вірять їй — оцій рудій … поганій жінці. Фух, все, дякую», — завершила свій структурований і виважений спіч Вікторія Булітко. Що не репліка — то урок з ораторської майстерності. Ну виговорилася і навіть двічі сказала «я вибачаюся». Дякую, дуже дякую.

У наступній сторіз бачимо Вікторію в гримерці. Вона продовжує горіти: «Вибачте, друзі, за такі емоції. Просто ну чесно… Мені просто не одна людина вже написала з питанням: “Як ви так могли? Чи ви могли так?” Я кажу: “А ви взагалі номер дивилися?” — “Ні”. Як? Як ви можете вірити людині, яка… Якщо подивитися на її сторінку, там просто… ну там просто жах. Вона якась політична повія, мабуть. Я не знаю. Яка точно займається цим професійно. Все, я готуюсь до номеру, вибачте ще раз».

До речі, «повія» — це мізогінний слюр, який базується на гендерних стереотипах, адже фокусується саме на статевих зв’язках жінок і дискримінує цілу групу. А російські пропагандисти дуже люблять називати цим словом і президента України, і українську владу, і військовослужбовиць, і просто українців. У дослідженні аналітичного центру «Детектор медіа» «Оболонка феміни з чорним змістом»: як агітпроп намагається дискредитувати українських жінок» є цілий розділ про мізогінні слюри.

Акторка обурюється тим, що якась загадкова «оця рижа» «написала», «наклепала» про них щось, але не вказує ні видання, ні автора чи авторку. У мене червоне волосся, я написала огляд на номер «Дизель шоу» — поки що все сходиться. А в наступній сторіз Булітко говорить про сторінку авторки контенту і те, що вона — «політична повія». Але в мене немає подібних дописів на сторінці в інстаграмі. Хіба можна припустити, що я просуваю у президенти свого кота Лесика (я часто викладаю його фотографії у своєму профілі, а ще він допомагає закривати волонтерські збори).

Хоча таку реакцію могла викликати не я, а учасниця «Супермами» Жданя — вона теж має рудий колір волосся. А у своєму тіктоці та інстаграмі викладала відео, де розповідала, чому цей номер несмішний. Отож про кого з нас говорила Булітко — загадка.

@zhdanya_hovoryt.3 У них в інсті відкриті коменти, якщо шо. #жданяговорить #українськийтікток #дизельшоу #скетчі #окупація #війна ♬ оригінальний звук - Жданя

Вікторія Булітко вважає, що українці негативно відреагували, бо не дивилися номер «Дизель шоу», а просто прочитали мою статтю чи подивилися відео Ждані. Проте українці якраз таки подивилися номер. А огляд на сценку «Святий Миколай проти окупантів» я написала вже після того, як користувачі соцмережі Х (колишній Твіттер) висловили своє обурення та гнів. І вважаю, що така реакція була справедливою. Мої батьки в окупації, тож я безпосередньо від них знаю, що відбувається на тимчасово окупованих територіях, як людей забирають на підвал та змушують брати паспорти. Саме про паспортизацію був перший жарт у сценці «Дизель шоу». Детальніше про те, що з цим номером не так, можете прочитати у моєму огляді.

Якщо поглянути на коментарі людей в інстаграмі, тіктоці, соцмережі Х, то позитивних — дуже мало. Багато хто не розуміє, як узагалі можна жартувати на таку чутливу тему, як життя в окупації. Скажу особисто про себе — для мене це як жарти про Голодомор. Багато ви їх бачили у коміків? Я от ні. Бо це нагадує танці на кістках. Але навіть після реакції кількох тисяч людей (а йдеться саме про тисячі — я не перебільшую — у соцмережі Х завірусилося кілька твітів, де понад 3000 лайків та 2000 лайків) «Дизель шоу» продовжує гнути свою лінію. 

22 грудня на сторінці «Дизель шоу» в інстаграмі опублікували «думки» шеф-редактора Олексія Бланара. Він розповідає історію, що 17 днів провів у окупації та описує, що довелося пережити йому разом із родиною. Співчуваю. Але це все ще не дає право писати подібні жарти. Досвід Бланара може бути інакшим, ніж у решти людей, що жили в окупації та продовжують жити. Якщо одній людині, шеф-редактору, це прийнятно, це не означає, що тисячам людей теж.

Ну і далі у пості Бланар пише: «І тому я дуже конкретно, зрозумілою їм мовою, можу поспілкуватись з кожним, хто написав криве слово про «Святий Миколай проти окупантів». Мабуть, таки прийшов час купити собі газовий балончик, бо незрозуміло — це погрози? А зрозумілою мовою — це з повагою та смішними жартами (бо у мене саме такий стиль спілкування)?

У пості Олексій Бланар уточнює, кому ж саме він може пояснити «зрозумілою мовою», що їхній номер хороший і смішний, а то раптом хтось не зрозумів (боже, це такий сюр): «Кожній супермамочці-хайполовці, кожному хейтеру з ботоферми відомо кого (79% пишуть ворожою мовою), кожній гівножурналістці, яка за грант готова маму рідну облити брудом, кожній гівноредакторці, яка вже давно цілує Сатану в сраку, кожному диванному критику».

Хто ви сьогодні: гнида, брехло, політична повія, супермамочка-хайполовка, хейтер з ботоферми, гівножурналістка (це я!), гівноредакторка, диванний критик? До речі, хороший нікнейм для Твіттеру «Той, хто вже давно цілує Сатану в сраку». А ще ні я, ні користувачі соцмережі Х (колишній Твіттер) не розуміємо, що це за ботоферма 79% — свідків хорошого почуття гумору та смішних жартів?

«Дивіться “Дизель шоу”, бо як сказав один дуже поважний Народний артист України — “Тут правда”», — додав Олексій Бланар і завершив свій пост патріотично: «Слава Україні! Слава нації! Україна понад усе!». Варто, мабуть, закруглятися з негативними реакціями на жарти «Дизель шоу» (чи краще назвати їх «Дизель шок»?). А то ще, не дай боже, скоро впаде останній форпост «правди» через атаку критичних коментарів.

І тут мені пригадалося, що у 2021 році Олексій Бланар уже називав журналістів «Детектора медіа» «продажними писаками». Тоді його дуже обурив текст оглядача та заступника шеф-редакторки Ярослава Зубченка, який називається «Рік Бидлюка. На кого розраховані новорічні шоу». У ньому йшлося зокрема про те, що «”Дизель шоу” смішило українців бухічем». Нічого кращого Бланар не вигадав, ніж подзвонити шеф-редакторці видання «Детектор медіа» Наталії Лигачовій, а тоді надіслати їй смс-повідомлення з погрозами. Текст повідомлення був таким: «Розумію, що для таких продажних писак гроші не пахнуть, але гроші — не головне в цьому житті. І виконавці брудних замовлень дуже швидко це розуміють. Життя пояснює».

У травні 2021 року журналіст та ведучий програми «#@)₴?$0» Майкл Щур повідомляв на своїй сторінці у фейсбуці, що «Дизель шоу» вимагали видалити з випуску «#@)₴?$0» сюжет про них. Також «Дизель шоу» погрожувало «Телебаченню Торонто» судом через порушення їхніх авторських прав. «Представники так званої гумористичної передачі вимагають терміново видалити відос Телебачення Торонто, в якому ми чесно, відверто та справедливо висвітлили цинічну антивакцинаторську позицію, яку "Дизель шоу" вилило на свій ютуб-канал та в ефір телеканала ICTV»,йшлося в дописі «Телебачення Торонто».

Мабуть, ідея з газовим балончиком не така вже й погана. Береженого бог береже, як-то кажуть. Я ж не якась там «гівноредакторка, яка вже давно цілує Сатану в сраку». 

Добре, а тепер іронічна частина цієї статті закінчилася. Діалогу між українцями (принаймні тими, що пишуть в Х та пишуть статті) та «Дизель шоу» не сталося.  Ніби всього є два варіанти: або ти дивишся «Дизель шоу» і смієшся над усіма жартами (зокрема і гомофобними, сексистськими, расистськими або на будь-яку чутливу тему), або ти проплачений чи з тобою щось не так. Ця ситуація показує, що «Дизель шоу» не вміє та навіть не намагається навчитися сприймати аргументовану критику. Але ж це шоу робиться для глядача, чи не так? Якщо глядачу не подобається, його щось зачепило і образило, і він вам про це сказав, то може варто спробувати проаналізувати та прислухатися?

Кожного разу, коли я бачу гасло «Зараз усі у полоні свят, а хтось у полоні на свята», з яким рідні полонених захисників «Азовсталі» та інших військових і цивільних, що їх утримує Росія, виходять на акції чи поширюють його у соцмережах, моє серце стискається. «Азовсталь» розташовується у Маріуполі — місті, яке наразі окуповане, було в блокаді, де загинули десятки тисяч людей — точна кількість жертв досі невідома. Дії росіян у цьому місті українці кваліфікують як геноцид. Нехай «Дизель шоу» подумає про те, що вони жартують зокрема й про маріупольські родини, які чекають деокупації.

Фото: інстаграм «Дизель шоу», Вікторії Булітко, фейсбук Олексія Бланара, скриншоти з інстаграму авторки статті, тіктоку oleshhhhhh, соцмережі Х Kleimenova

Теги
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Gennady
114 дн. тому
Не подобається - не дивіться! Накажіть їх гривнею! Хай бідують.
Мая
125 дн. тому
Це не шоу - це хуйня, яку треба викинути на звалище
Мимошов
126 дн. тому
Я не є глядачем Дизель шоу і ніяк їх не захищаю. Але така журналістика теж визиває сум. Дуже маніпулятивно і не професійно. Якщо у Вас єто норма в работі то мені дуже шкода і Вас і наше суспільство...
Остап
126 дн. тому
Чому ж тут дивуватися, якщо їхній актор Сморіґін родич родини ведмечука? Ганьба!
Leradyzy
126 дн. тому
Це шоу потрібно закрити. Єдине, що вони показують це не актуальні та образливі жарти. Вся їх популярність вже давно тримається на гейті, тому таке враження, що вони спеціально вже думають як пожартувати, щоб ще більше обісратись.
Leradyzy
126 дн. тому
Це шоу потрібно закрити. Єдине, що вони показують це не актуальні та образливі жарти. Вся їх популярність вже давно тримається на гейті, тому таке враження, що вони спеціально вже думають як пожартувати, щоб ще більше обісратись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
859
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 371
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 109
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 366
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
481
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
738
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду