Скільки батьків у перемоги? Огляд політичних токшоу за 8-9 грудня 2023 року

Скільки батьків у перемоги? Огляд політичних токшоу за 8-9 грудня 2023 року

15 Грудня 2023
5387
15 Грудня 2023
11:00

Скільки батьків у перемоги? Огляд політичних токшоу за 8-9 грудня 2023 року

5387
Ведучі «Прямого» згадували про «фантастичні особисті контакти» Порошенка, а дипломат Олександр Левченко досі певен, що ми воюємо з «другою армією світу».
Скільки батьків у перемоги? Огляд політичних токшоу за 8-9 грудня 2023 року
Скільки батьків у перемоги? Огляд політичних токшоу за 8-9 грудня 2023 року

Ведучі токшоу, що нині виходять в етери всеукраїнських каналів, говорили про загрози припинення допомоги від США, візити за кордон українських посадовців, блокування перемовин про вступ України до ЄС з боку Угорщини тощо. Хоч і значно менше, ніж до 24 лютого 2022 року, але в етерах усе ще піарили чи критикували політичні сили залежно від симпатій ведучих.

8 грудня, «Вже на часі», «Прямий»

З ведучими спілкувалися народні депутати Микола Княжицький («Європейська солідарність»), Сергій Соболєв (ВО «Батьківщина»), Юрій Камельчук («Слуга народу») і Василь Мокан (обраний від «Слуги народу», нині представляє міжфракційне об’єднання «Розумна політика»). Четверо чоловіків.

Ішлося про загрози припинення міжнародної допомоги, особливо з боку США. Ведуча Світлана Орловська говорила, що на дипломатичному фронті «ми, на жаль, програє́мо». Прозвучало як факт, ніхто з гостей не заперечив. Попри нечуване до великої війни співвідношення гостей (50 % представляли «Слугу народу»), право першого коментаря отримав представник «Європейської солідарності» Микола Княжицький. До нього ведуча звернулася просто на ім’я та прізвище, не вказуючи приналежність нардепа до комітетів та не підкреслюючи його компетенції у цьому питанні. Гість сказав, що влада «діє у парадигмі виборів», хоча і визнав неможливість їхнього проведення під час воєнного стану. Ще додав, що задля продовження допомоги від США до Сенату треба відправляти «лідерів фракцій».

«Слуга народу», заступник члена постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (про це ведучі не згадували) Юрій Камельчук сказав, що на випадок припинення допомоги партнерів «є план Б» аж до друку грошей. Або залучення банківських депозитів фізичних осіб чи вкладення коштів в облігації внутрішньої державної позики. Але нагадав, що, крім США, Україну підтримують Велика Британія та Євросоюз. «Не дуже приваблива пропозиція», — зітхала ведуча.

Перший заступник керівника постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Соболєв із «Батьківщини» дорікнув представникам влади, що ті хотіли, «щоб був один батько у перемоги», але нині, мовляв, питання російсько-української війни з порядку денного партнерів витісняють внутрішні проблеми.

Микола Княжицький говорив про неефективність влади у розв’язанні питання протестів на польському кордоні, а згодом — про політичний тиск на бізнес. Світлана Орловська закидала очільнику Офісу президента Андрію Єрмаку використання у публічній площині слів типу «програш України». При цьому просила владу «не переграти самих себе».

Далі ведуча згадала про матеріал видання «The New York Times» про ймовірні суперечки між президентом України та головнокомандувачем ЗСУ. Ще було про нападки на Залужного депутатки монобільшості Безуглої та про те, як очільнику «Європейської солідарності» Петру Порошенку заборонили виїзд за кордон. Під цю тему гарно лягли заяви очільника Києва Кличка про рух Зеленського до авторитаризму та відповідь політику від міністра оборони Умєрова.

Представники монобільшості від заяв колеги по фракції швидко відхрестилися. Юрій Камельчук говорив, що слова «колеги-блогерки виходять за межі людської логіки», додаючи, що політичний контекст не можна досліджувати за заявами окремих людей у фейсбуці. «Безугла діє у чиїхось інтересах», — додав Василь Мокан. «Ваша партія мовчить», — опонував Микола Княжицький.

Тоді як Сергій Соболєв нагадував, що першим про суперечки між Залужним і Зеленським написав «близький до ОП» журналіст Саймон Шустер. У його матеріалах, мовляв, простежується джерело інформації. Хоча гість це джерело не розкрив. Ще Соболєв додав, що влада не може влаштовувати «полювання на відьом», а у розв’язанні державних питань має бути «діалог з опозицією».

Микола Княжицький винуватив владу в тому, що «дрібно мислимо»: мовляв, «президент летить в Аргентину до популіста» (нагадаємо, цей «популіст» підтримує Україну публічно), опозиційні канали, мовляв, досі не в ефірі та нарікав, що в Україні немає «уряду національної єдності».

«Піддавали жару» дискусії й ведучі. «Мене обурює, що президента називають “мрійником”. То це і я мрійник?» — супив брови Олександр Близнюк. Світлана Орловська тим часом дала волю почуттям. «Можна любити чи не любити Порошенка… Але зараз — війна, а він — лідер опозиції, п’ятий президент, який має фантастичні особисті контакти й може здійснювати політичну адвокацію міжнародної підтримки», — розійшлася медійниця, згадуючи про те, як колишнього власника «Прямого» не випустили за кордон. Ще ведуча нагадала, що 5 канал, «Прямий» та «Еспресо» варто повернути до цифрового ефіру.

 Коли тільки зараз зрозумів, які фантастичні особисті контакти має Порошенко

Олександр Близнюк додав, що в закордонному візиті «Порошенко мав провести вісім чи дев’ять зустрічей». Представники монобільшості не заперечували, лише Юрій Камельчук зазначив, що при цьому відрядження мають належно оформлюватися.

Наприкінці випуску, говорячи про шлях України до ЄС, ведуча знову поставила «питання руба»: мовляв, чи повернуть «опозиційні» канали в етер до моменту ймовірного старту перемовин з Євросоюзом і чи вплине це на євроінтеграцію? «Слуги народу» розділилися в думці. Камельчук жартував, що це «підніме моральний дух представників “Прямого”», а Мокан додав, що телемарафон «уже виконав свою функцію», тому в медіапросторі потрібен «більш плюралістичний формат». Повернення колишніх каналів Порошенка в цифровий етер «буде жирним плюсом», додав Соболєв із «Батьківщини». Чи вплине озвучене нардепами на реальне переформатування телепростору та повернення згаданих телеканалів у «цифру», побачимо.

 

8 грудня, «Тема», ютуб-канал Наталі Мосейчук

У студії були політичні коментатори Тарас Загородній (якого ведуча представила як «політичного аналітика» та «керуючого партнера “Національної антикризової групи”») та Юрій Романенко (презентований як співзасновник «Українського інституту майбутнього»), прем’єр і міністр оборони часів Ющенка Юрій Єхануров, а відеозв’язком долучився колишній очільник «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук. Гуртом четверо чоловіків.

Спершу йшлося про статтю у виданні «The Economist», що вийшла під заголовком «Путін, здається, виграє війну в Україні — на зараз». Тарас Загородній із тезою погодився. Вважає, що економічний блок Росії «спрацював на п’ять із плюсом», «ця машина розганяється» і що не треба недооцінювати росіян, бо вони «вчаться». Продовжив Юрій Романенко (традиційно для себе російською). Мовляв, ми взагалі можемо втратити лівий берег Дніпра і звідти потрібно «отселять людей на Западную Украину».

Втім, Україна теж може вживати заходів, погодилися гості. Наприклад, на погляд Загороднього, шляхом перерозподілу активів Нацбанку, який може спрямувати на оборону значно більші, ніж зараз, суми коштів. «У нас є 3 місяці прийти до тями», — вів експрем’єр Єхануров, закликаючи перебудовувати країну на воєнні рейки. Після березневих виборів президента Росії Путін оголосить широку мобілізацію, підкинув думку Романенко.

Тарас Загородній, критикуючи урядовців, запропонував міняти на посаді прем’єра Дениса Шмигаля на нинішнього віцепрем’єра Михайла Федорова. Сергій Бондарчук говорив, що у країні в стані війни немає «кадрової мобілізації», а Юрій Єхануров хотів би, щоби в Україні президент за поданням прем’єра міг міняти міністрів. «Це ж буде страшна диктатура», — «вангувала» Наталя Мосейчук скарги опозиції. «Під час війни має бути централізація керівництва держави», — не відступав політкоментатор Загородній.

 Учасники етеру викликають дух кадрових змін

Юрій Романенко говорив, що Захід — «наш технологический донор», а Україна, мовляв, повинна почати створювати приватні військові компанії. В офісі президента немає людей, котрі тямлять у військово-промисловому комплексі, говорив колишній очільник «Укрспецекспорту» Бондарчук.

 

9 грудня, «Клуб УП», «Українська правда»

До проєкту долучилися народні депутати Кіра Рудик, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, голова партії «Голос», Юрій Камельчук, заступник члена постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи («Слуга народу»), волонтерка та членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, посол України у США за каденції Порошенка Валерій Чалий. Також вмикалися відеозв’язком парламентарка Роксолана Підласа, голова бюджетного комітету ВРУ (монобільшість) і речник 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» Дмитро Лазуткін. Загалом по троє чоловіків та жінок.

Говорили на аналогічні з іншими токшоу теми. Зокрема, про допомогу США, вплив цих коштів на соціальні виплати в Україні тощо. Найкритичніше висловлювалася членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова. Волонтерка зазначала, що американський аудит може виявити корупційні схеми в Міноборони, які можуть нести загрози подальшим траншам допомоги.

Експосол України у США Валерій Чалий був налаштований оптимістичніше. Мовляв, черговий пакет допомоги у США точно ухвалять. А крім того, є ленд-ліз та інші програми допомоги Україні. Дана Ярова не здавала позицій: мовляв, зміна керівництва Міноборони ні на що не вплинула, Україні й далі бракує зброї, що гостро відчувається на фронті. Чалий відповідав, що США «модифікують стратегію» примусу Путіна до перемовин, але не мають політичного бажання «задавити Росію».

 От стільки допомоги точно буде

Про те, чи вплине можливе затягування з ухваленням чергового пакету допомоги на соцвиплати в Україні, доповідала парламентарка від «Слуги народу», голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа. До слова, це єдина гостя з Верховної Ради, яку ведучий представив не просто як депутатку певної фракції, а саме як голову профільного комітету. Сказала, що на випадок проблем у влади є «план Б». Зокрема, більша централізація податкових надходжень, реалізація облігацій внутрішньої державної позики або навіть друк грошей (про що на Прямому згадував її однопартієць Юрій Камельчук).

На завершення «інсайдом» поділилася Дана Ярова. За її словами, представники державного аудиту прийшли до одного з розробників військової техніки з вимогою передати креслення обладнання, надані США. Чи не стоїть за цим ФСБ, цікавилася волонтерка? Крім того, гостя допустила можливість утворення в Україні так званої «38-ї паралелі» (умовна назва кордону між Північною та Південною Кореєю, що з’явився внаслідок угоди про перемир’я 1953 року). Валерій Чалий такий розвиток подій у російсько-українській війні відкинув.

 

9 грудня, «Разом», Ukraine World News

З Петром Магою спілкувалися політичні коментатори Ганна Малкіна, Ігор Рейтерович, Роман Кисленко, Армен Чибухчан, Борис Пінкус (представлений ведучим як «керівник окружного відділення Республіканської партії по 45-му округу Асамблеї штату Нью-Йорк, американський політик»), адвокат Сергій Войченко та посол України в Хорватії у 2010‒2017 роках Олександр Левченко. Разом шість чоловіків та одна жінка.

Тут теж говорили про загрози для чергового траншу американської допомоги. Ведучий, зокрема, цікавився у гостей, чому Володимир Зеленський скасував онлайн-виступ перед сенаторами США. Бо розумів, що це не дасть результату, відповіла Ганна Малкіна. Сергій Войченко був критичнішим: у затримці пакета допомоги та супутніх подіях він побачив «повний провал української дипломатії», який мав би потягти за собою кадрові рішення. Натомість дипломатія Росії у світі, мовляв, працює.

Оптимізму у студії додало ввімкнення Бориса Пінкуса. Той запевняв, що до 15 грудня пакет допомоги узгодять, адже сенатори порушують нібито справді важливе для Америки питання нелегальних мігрантів. Петро Мага в цей час адвокатував Дональда Трампа, який має шанси знову стати президентом США. На думку ведучого, допомога США і зараз не є достатньою, та не факт, що з приходом Трампа вона скоротиться. Гості медійнику опонувати не стали.

 Ти проти Трампа? Добре подумай!

За нотки зради в етері відповідав експосол України у Хорватії Олександр Левченко. Мовляв, позиція у війні в нас непринадна, адже «воюємо з другою армією світу» та ще й начебто програємо інформаційну війну. Для реального досягнення успіхів на фронті Україні, на його думку, потрібно близько 1,3 трлн доларів.

Коли зайшлося про страйк польських перевізників на українському кордоні й спробу «Укрзалізниці» допомогти, Ганна Малкіна сказала, що залізницею сотні фур не перевезеш, а Сергій Войченко заявив, що польська влада не бажає розв’язувати проблему. Ще згадали про те, як окремі країни світу дозволяють Росії обходити санкції. Адвокат Войченко певен, що країни, котрі допомагають агресорці, переслідують свої економічні інтереси.

Завершували перемогою на парламентських виборах у Нідерландах ультраправої популістської «Партії Свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом, який є своєрідним місцевим аналогом угорського прем’єра Орбана, адже теж виступає проти підтримки України. Згадали й те, що політик є антиісламістом. «Європа догралася з мігрантами?» — питав у присутніх Петро Мага.

Поступово перейшли до окупованих регіонів України. Сергій Войченко сказав, що ці території «перетворилися у клоаку», хоча раніше політики любили стверджувати, що Донбас «годує Україну». «Не вмерли ми без них», — додав Петро Мага. «Популісти породили моторол», — підсумував Войченко.

Під саму завісу згадали й про так званий мирний план Дональда Трампа, про який той говорив публічно. Долучений до етеру політкоментатор Армен Чибухчан сказав, що Трамп — звичайний популіст, і жодного плану завершення російсько-української війни у нього немає.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5387
Читайте також
31.10.2023 09:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
6 774
09.10.2023 13:00
Олександр Морський
«Детектор медіа»
6 228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду