У Хорватії суд скасував арешт на яхту Royal Romance Віктора Медведчука, —  Железняк

У Хорватії суд скасував арешт на яхту Royal Romance Віктора Медведчука, — Железняк

23 Липня 2024
1063
23 Липня 2024
15:07

У Хорватії суд скасував арешт на яхту Royal Romance Віктора Медведчука, — Железняк

1063
В рішенні зазначено, що підставою скасування арешту на яхту є ненадання обвинувального акту по кримінальній справі від Офісу генерального прокурора
У Хорватії суд скасував арешт на яхту Royal Romance Віктора Медведчука, —  Железняк
У Хорватії суд скасував арешт на яхту Royal Romance Віктора Медведчука, —  Железняк

Окружний суд хорватського міста Спліт ухвалив рішення про скасування арешту на яхту Royal Romance Віктора Медведчука. Про це йдеться у щомісячному аналізі результатів діяльності Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), оприлюдненому народним депутатом Ярославом Железняком у Telegram.

«25 червня окружний суд м.Спліт ухвалив рішення про скасування арешту на яхту Royal Romance. В рішенні зазначено, що підставою скасування є ненадання обвинувального акту по кримінальній справі від Офісу генерального прокурора. На даний час активи Медведчука (в тому числі яхта) заблоковані рішенням постійної урядової робочої групи з питань санкцій Республіки Хорватія», — йдеться у дайджесті.

Окружний суд м. Спліт у відповідь на запит з боку Офісу генерального прокурора України у квітні 2022 року наклав арешт на майно підозрюваного на 2 роки. Рішення хорватського суду передбачає, що кожні три місяці ОГП буде перевірятися наявність подальших умов для застування тимчасових заходів та прийматися рішення про їхнє продовження або скасування. Загалом ОГП направив 6 запитів про продовження строку арешту яхти, які хорватська сторона задовольнила та успішно виконала.

У травні 2024 року обраний аукціонний дім, який мав розпочати реалізацію активу, відмовився від угоди, як і попередній переможець.

Автори аналітичного звіту зауважують, що це сталося внаслідок роботи адвокатів Медведчука — міжнародної юридичної компанії Steptoe.

Реалізація яхти зараз є неможливою.

«Тобто затягування в розслідуванні кримінальних проваджень проти підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука призвели до того, що арешт яхти в одному з чотирьох проваджень проти нього скасовано, а АРМА не може виконати національні рішення судів з реалізації судна. Більше того, така ситуація загрожує тим, що Україна може взагалі втратити цей дороговартісний актив», — повідомляють автори звіту.

Нагадаємо, що 11 квітня 2022 року «Українська правда» повідомила, що Личаківський районний суд Львова своїм рішенням передав яхту Royal Romance АРМА.

Вперше про 92-метрову яхту Медведчука стало відомо у 2015 році, тоді про придбання Royal Romance написав у своєму блозі Сергій Лещенко. Мовляв, Медведчук придбав собі корабель за 200 мільйонів доларів.

15 травня 2024 року у пресслужбі АРМА повідомили, що арештована 92-метрова яхта Royal Romance, яка раніше належала екснардепу від «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку, отримала свідоцтво про право плавання під державним прапором України. Відповідні зміни внесли до Міжнародної морської організації. 

Підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня 2022 року обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого 2022 року Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку в Києві і переховувався в столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Крім того, ще 19 лютого 2021 року РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Також у травні 2023 року Медведчука позбавили права займатись адвокатською діяльністю. він звернувся до суду, щоб це оскаржити. Проте 12 лютого 2024 року Київський окружний адміністративний суд відмовив Медведчуку в поновленні адвокатського свідоцтва.

У липні 2023 року журналісти «Схем» повідомили, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію. Головою виконавчого комітету призначили колишнього українського журналіста Дениса Жарких, а Медведчук став очільником ради. 

За даними «Схем», до «політичного руху» «Другая Украина» долучилися втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від «ОПЗЖ» та обвинувачені в державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них утік після 24 лютого 2022 року. 

У грудні 2023-го журналісти «Схем» із посиланням на дані з офіційних реєстрів Сербії повідомили про те, що на території цієї країни зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в РФ створив обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук.

Читайте також: 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 687
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду