Використання телемарафону «Єдині новини» як джерела інформації про війну зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів

Використання телемарафону «Єдині новини» як джерела інформації про війну зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів

18 Квітня 2024
871
18 Квітня 2024
17:35

Використання телемарафону «Єдині новини» як джерела інформації про війну зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів

871
Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.
Використання телемарафону «Єдині новини» як джерела інформації про війну зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів
Використання телемарафону «Єдині новини» як джерела інформації про війну зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів

Між рівнем освіти респондентів та їхньою орієнтацією на ті чи інші джерела інформації про війну є певна кореляція, причому використання телемарафону «Єдині новини» як джерела такої інформації помітно зменшується з підвищенням рівня освіти респондентів. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року.

Зокрема, серед респондентів із середньою чи неповною середньою освітою переважає орієнтація на телемарафон «Єдині новини» (49%) та спілкування з іншими людьми (48%).

Для тих учасників опитування, хто сказав, що має середню спеціальну освіту, у пошуках інформації про війну на першому місці — телеграм-канали (53%), а на другому — канали міжособистісного спілкування (45%).

Респонденти з високим рівнем освіти надають перевагу телеграм-каналам (61%) та YouTube (45%).

Що ж стосується формування довіри до різних джерел інформації, то дослідники не виявили якогось домінуючого способу, ця довіра може формуватися у різні способи.

Як продемонстрували результати опитування, 27% (і це найбільша частка опитаних) респондентів починає довіряти джерелу після певного часу користування і, так би мовити, перевірки.

Майже стільки ж респондентів (24%) починають довіряти чи не довіряти тому чи іншому ресурсу «на льоту», спонтанно, а ще 19% намагаються провести порівняльний аналіз різних джерел, щоб зробити більш достовірні висновки.

За спостереженнями дослідників, у способах формування довіри до джерел інформації також є деякі відмінності залежно від того, який рівень освіти має особа.

Респонденти із високим рівнем освіти критичніше ставляться до вибору джерел інформації. Серед них 24% порівнюють обране джерело з іншими джерелами, тоді як у групах з нижчим рівнем освіти відповідні частки становлять 13% та 18%.

Серед респондентів з вищим рівнем освіти також більш поширена практика формування довіри до джерела лише після певного часу користування ним, і дещо рідша — швидка, ситуативна довіра до джерела. Проте ці відмінності досить незначні.

Довідково

Загальнонаціональне опитування «Джерела інформації про війну» Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою  із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів  за статево-віковими квотами).  Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте також:

Фото: The New York Times

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду