Закон про мобілізацію, конфлікти з ТЦК та російські фейки. Головне з інтерв’ю Зеленського марафону «Єдині новини»

Закон про мобілізацію, конфлікти з ТЦК та російські фейки. Головне з інтерв’ю Зеленського марафону «Єдині новини»

6 Квітня 2024
1134
6 Квітня 2024
22:44

Закон про мобілізацію, конфлікти з ТЦК та російські фейки. Головне з інтерв’ю Зеленського марафону «Єдині новини»

1134
Зустріч президента з журналістами відбулася з нагоди другої річниці звільнення Чернігівщини.
Закон про мобілізацію, конфлікти з ТЦК та російські фейки. Головне з інтерв’ю Зеленського марафону «Єдині новини»
Закон про мобілізацію, конфлікти з ТЦК та російські фейки. Головне з інтерв’ю Зеленського марафону «Єдині новини»

6 квітня Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю журналісту Starlight Media Оресту Дрималовському та журналістці телеканалу «Ми — Україна» Людмилі Добровольській. «Детектор медіа» зібрав головні висловлювання президента, озвучені під час зустрічі:

— Укріплюються навіть ті території, де немає бойових дій. Зводяться три лінії оборони. Незалежно від напрямку, фортифікаційні споруди будують за однаковими стандартами. Фортифікації будуються приблизно в однаковому темпі, але що ближче до гарячих точок — то швидше. Роботи виконані на 92–98%, все буде здано за три місяці.

— У найближчі тижні парламент проголосує за зміни до законодавства про мобілізацію. Росіяни підняли питання мобілізації, зрозуміли його сенситивність та поширили на Заході. Це питання почало ділити суспільство на тих, хто за, і на тих, хто проти… на військових і цивільних. Це велика помилка. Депутати повинні заспокоїтися і не чекати оплесків своєму популізму. І тому вичищати закон не можна, треба дивитися на нього реально. В іншому випадку за резерви буде відповідати не військове командування, а парламент України.

І в чому проблема з цим законом? Росіянам вдалося переконати Захід, що в нас люди нібито не готові далі захищати державу. Сьогодні Захід запитує нас: а якщо ви не хочете мобілізації, парламент не хоче голосувати, то для чого вам допомога? Це головний акцент, який був у дезінформаційній програмі росіян. На жаль, їм вдалося це зробити.

— Щодо мобілізації в Росії: з 1 червня вони планують мобілізувати 300 тисяч бійців, але ця кількість може бути збільшена. Їм потрібен буде місяць на підготовку, тож росіяни можуть не встигнути мобілізувати всіх до 1 червня. Але ми повинні розраховувати на ті дані, що в нас є, та бути готовими. Просто стримувати росіян недостатньо, треба робити відповідні удари по територіях зосередження російських військових, щоб зривати їхні наступальні дії.

— Росія робить різні вкиди, щоб посіяти паніку в Україні, зокрема через наступ окупантів на Харків. Але Харків сьогодні захищений. Росіяни не приховують, що їхня мета — це весь схід і південь нашої держави. І такі міста, як Харків та Краматорськ, їх бажана ціль. Але сьогодні ми захищаємо Харківщину абсолютно впевнено.

— Ми будуємо рубежі й на білоруському напрямку. Росіяни і білоруси повинні знати, що тут будуть три потужні лінії оборони і тут є військо. Що стосується стратегії, то з Білорусі поки що ми не бачимо ніяких на сьогодні планів загроз і потужностей.

— Поки що немає конкретного списку країн, які візьмуть участь у Першому інавгураційному саміті миру у Швейцарії. Найближчими днями ми узгодимо дату проведення. Після цього ми будемо розсилати запрошення в різних форматах лідерам держав світу. Європа, Африка, Латинська Америка, Близький Схід, всі країни Америки, всі країни світу. Ми розраховуємо залучити 80–100 країн світу.

— Щодо ТЦК, українці поважають людей у військовій формі, але дуже складно ходити по вулиці, а жити в тіктоці. Іноді люди не готові нічого сказати публічно про війну, про ТЦК, але можуть зробити це вдома в соцмережах. Перезавантаження ТЦК почалося ще минулого року. Я дуже просив, щоби підтягнули людей з бойовим досвідом, які пройшли фронт. Там багато людей, які втратили побратимів, втратили кінцівки. І дуже важливо ставитися до них з повагою.

— На різних напрямках є ротації. Покращення ротацій та відпусток також передбачено в змінах до закону про мобілізацію. Є бригади сильні, сміливі, професійні, з бойовим досвідом. Їм треба давати більше часу на відпочинок. Ми це проговорюємо з усім військовим командуванням. Ми дивимося на фронт, на якому напрямку були прориви і в яких бригад їх ніколи не було.

— Щоб закрити повністю нашу державу, навіть ті регіони, куди не прилітає, нам потрібно 25 систем Patriot. Якщо росіяни щоденно будуть бити так, як вони били останній місяць, нам може не вистачати ракет. І це партнери також знають.

— Україна розробляє вітчизняну зброю проти російських КАБів, поки що не буду говорити яку. В небі треба боротися також своїми можливостями. Літаків у нас не вистачить. Окрім тих, що в нас є, і тих, що нам готові давати партнери, це 10% від того обсягу, який нам потрібен.

— Що стосується американської допомоги, я вважаю, що ми зможемо отримати позитивне голосування Конгресу Сполучених Штатів. На превеликий жаль, ми трішки заручники цієї ситуації. Питання війни Росії проти України стало на сьогодні внутрішньополітичним питанням США. Хоча це безпека всього світу.

Також Володимир Зеленський повідомив, як росіяни розповсюджують дезінформацію через українські медіа й телеграм-канали.

Фото: Офіс Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду