В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним

В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним

26 Березня 2024
3362
26 Березня 2024
21:52

В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним

3362
Програмний директор «Детектора медіа» Вадим Міський показав, чи складно згенерувати дипфейкове відео, в якому російський диктатор оголошує виведення військ з України.
В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним
В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним

Програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський в ефірі марафону «Єдині новини» показав, чи складно створити дипфейк з російським диктатором Володимиром Путіним, в якому той оголошує виведення військ з України та складає обов'язки президента РФ. 

Фейкове відеозвернення Путіна вдалося створити за п'ять хвилин. Для цього варто було лише надати нейромережі  запис голосу та потрібний текст, а також накласти через безкоштовну програму згенерований звук на відеоряд.  

«Ми вже ввійшли в таку епоху, коли ми не зможемо більше довіряти нічому, що ми бачимо. Все це можна згенерувати: будь-яке обличчя можна замінити, будь-який голос можна згенерувати і накласти. І в цьому немає нічого складного», — резюмував Вадим Міський.

Програмний директор ГО «Детектор медіа» радить звертати увагу на деталі зображення, щоб відрізнити справжнє відео від підробки. За його словами, зазвичай дипфейки відрізняються певною недосконалістю, як-от дивний колір або текстура шкіри, неприродна перспектива, невідповідність тіней чи нечіткі риси обличчя, особливо в ділянці губ.

«Дешевші дипфейки мають погану якість зображення, картинка може "смикатись" чи мерехтіти. Можна також звертати увагу на співпадіння рухів губ зі словами, що говорить людина: якщо губи відстають чи рухаються не в такт, то це вже привід замислитись», — зазначив Вадим Міський.

Щоби перевірити чиюсь сумнівну заяву, варто звернутися до першоджерела: сторінки цієї людини, організації в соцмережах або ж до ресурсів медіа, яке поширило заяву. Окрім цього, важливо налаштувати свій інформаційний фільтр і читати медіа, які мають репутацію та редакційну спроможність перевірити, що вони поширюють.

«Саме тому закликаю відписатися від усіляких анонімних каналів, в описі яких неможливо встановити власника чи медіа, яке його наповнює, і перевірити репутацію», — додав програмний директор ГО «Детектор медіа».

Зазначимо, що такий експеримент в ефірі телемарафону організувала журналістка каналу «Ми — Україна» Людмила Гаврилюк у відповідь на російський дипфейк із зображенням секретаря РНБО України Олексія Данілова, який пропагандисти створили після теракту в підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол». Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту, показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО нібито підтверджує причетність України до інциденту

Нагадаємо, що «Детектор медіа» проаналізував відео НТВ і виявив ознаки того, що це дипфейк, оскільки в ньому не збігалися міміка та мовлення Олексія Данілова. Також «Детектор медіа» з'ясував, що 22 березня вечірній ефір українського телемарафону вели Марічка Падалко і Максим Сухенко, а події в Москві коментував не Олексій Данілов, а представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. Раніше російське видання «Медуза» виявило, що роспропагандисти використали фрагмент з телемарафону за 16 березня, коли в ефірі працювали ведучі каналу «Ми — Україна» Марія Скиба й Олег Білецький. 

Представник ГУР Андрій Юсов у розмові з «ДМ» висловив думку, що російський дипфейк міг готуватися заздалегідь. Про це свідчить використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання. 

Він наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами». 

Фото: скриншот із сюжету телемарафону

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3362
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитро
31 дн. тому
Дуже крута ідея, прикольно реалізували
Олександр
31 дн. тому
Шановне видання! Ви б хоч заголовки примушували своіх редакторів вичитувати... А то всіх вчите, як треба працювати , а правильно слово написати не в змозі..."Дипфеки" ....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду