Більшість росіян не змогла назвати жодної цілі, яку Росія досягнула за два роки війни, — опитування

Більшість росіян не змогла назвати жодної цілі, яку Росія досягнула за два роки війни, — опитування

29 Лютого 2024
1481
29 Лютого 2024
10:29

Більшість росіян не змогла назвати жодної цілі, яку Росія досягнула за два роки війни, — опитування

1481
Про це свідчать результати опитування, яке в лютому провели в РФ соціологи RussianField. При цьому більшість респондентів вважає, що «воєнна операція» йде успішно для РФ, а сама Росія рухається у правильному напрямку.
Більшість росіян не змогла назвати жодної цілі, яку Росія досягнула за два роки війни, — опитування
Більшість росіян не змогла назвати жодної цілі, яку Росія досягнула за два роки війни, — опитування

Абсолютна більшість росіян не змогла назвати бодай одної цілі, яку Росія досягла за два роки повномасштабної війни проти України. Про це свідчать результати опитування, яке в лютому провели соціологи RussianField.

«В той час як російські громадяни масово заявляють про підтримку війни і називають “успішною” операцію проти України, абсолютна більшість не може назвати жодної цілі, яку за два роки зміг досягти президент Володимир Путін», — пише про результати опитування The Moscow Times.

Соціологи поставили своїм респондентам запитання: «Які цілі військові операції досягнуті на поточний момент?».

58,9% опитаних дослідження не змогли назвати жодної такої цілі. Зокрема, 35,8% було «складно відповісти», а ще 23,1% сказали, що «жодні» цілі не були досягнуті.

Ціль «денацифікації» України, про яку на початку вторгнення оголошував Путін, назвали в числі виконаних лише 0,9% опитаних росіян, «демілітаризацію» — тільки 1,5%.

Про те, що Путіну вдалося продемонструвати «силу Росії світу», заявили 2,3% респондентів, «захистити» жителів Донбасу — лише 2,2%, «об’єднати народ» і зберегти його «цілість» — менше 1%.

Натомість, найпопулярнішими серед вказаних досягнутих цілей війни є «звільнення» чи «приєднання / захоплення територій». Такі відповіді дали сумарно 17% опитаних. «Війна, як випливає з опитування, розглядається росіянами як загарбницька», — висновує з цього The Moscow Times.

56% опитаних росіян вважають, що «військова операція» йде успішно для російської армії, а 23% впевнені в протилежному. Частка позитивних оцінок росте від молодих груп до старших. При цьому про позитивний хід «операції» висловилась більшість серед тих, хто підтримує і ні мирні переговори, і серед тих, хто підтримує і ні мобілізацію та продовження війни. Опитані з вищою освітою і читачі онлайн-медіа й телеграм-каналів більш схильні визнавати хід бойових дій неуспішним для Росії, ніж неосвічені та споживачі телебачення.

Як подальшу стратегію «воєнної операції» 64% опитаних росіян підтримали утримання наявних позицій, 60% висловились за наступальні дії і лише 33% — за виведення військ.

При цьому лише 30% опитаних підтримали проведення другої хвилі мобілізації в Росії, а 37% сказали, що підтримають мобілізацію, якщо Путін оголосить її. Натомість 75% підтримають рішення Путіна підписати мирну угоду та припинити «операцію».

Майже половина респондентів відчуває негативні емоції, коли стикається з новинами про війну. 71% опитаних вважає, що терміни «військової операції» затягнулися. З липня 2022 року їх частка зросла з 59% до 71%.

При цьому 68% респондентів вважають, що Росія на сьогодні рухається в правильному напрямку. Таких абсолютна більшість серед аудиторії телебачення і тих, хто орієнтується на інформацію від близьких людей, і більше половини читачів інтернет-ЗМІ. Лише серед аудиторії ютубу переважають негативні оцінки поточного шляху розвитку Росії.

48% опитаних вважають, що їх рівень життя майже не змінився за останні два роки. 35% відзначають зниження рівня життя, 16% кажуть про його зростання.

Найчастіше респонденти відчувають стурбованість через зростання цін чи скорочення асортименту продуктів харчування (40%). Значно рідше згадується брак автомобілів та автотоварів (18%), побутової техніки та електроніки (11%), нерухомості (9%), медичних товарів (9%), брендів одягу (8%). При цьому 38% не відчувають браку будь-яких товарів.

Дослідження проводили 2–9 лютого 2024 року методом ініціативного телефонного опитування. Опитали 1662 респондентів, вибірка репрезентативна за статтю та віком. Контроль якості збору даних здійснювався за допомогою аудіозаписів інтерв'ю для 100% масиву. Максимальний розмір похибки з імовірністю 95% не перевищує 2,45%.

Фото: «Укрінформ», інфографіка: RussianField

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду