«Нинішні історії з утисками журналістів завершаться перемогою медіа, як і раніше». Відбулася дискусія з номінантками на премію Георгія Ґонґадзе

«Нинішні історії з утисками журналістів завершаться перемогою медіа, як і раніше». Відбулася дискусія з номінантками на премію Георгія Ґонґадзе

17 Травня 2024
442
17 Травня 2024
16:55

«Нинішні історії з утисками журналістів завершаться перемогою медіа, як і раніше». Відбулася дискусія з номінантками на премію Георгія Ґонґадзе

442
Номінантки Премії імені Георгія Ґонґадзе провели публічну дискусію про особливості роботи журналістів в умовах війни і їхню відповідальність перед аудиторією та державою.
«Нинішні історії з утисками журналістів завершаться перемогою медіа, як і раніше». Відбулася дискусія з номінантками на премію Георгія Ґонґадзе
«Нинішні історії з утисками журналістів завершаться перемогою медіа, як і раніше». Відбулася дискусія з номінантками на премію Георгія Ґонґадзе

Замовчування окремих корупційних зловживань під час війни може обернутися величезним скандалом після її закінчення. Такий розвиток подій спрогнозувала керівниця незалежної розслідувальної агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець під час відкритої дискусії за участю фіналісток Премії імені Георгія Ґонґадзе 2024, яку організував PEN Ukraine. 

Щоб запобігти цьому, наголосила Бабінець, журналісти продовжують робити свої розслідування, у той час як деякі їхні фігуранти використовують війну для приховування своїх справжніх прибутків. 

Заперечуючи тезу про те, що журналістські розслідування про корупцію можновладців під час війни не на часі, оскільки начебто розхитують човен і працюють проти об’єднання суспільства, керівниця «Слідства.Інфо» сказала: «Прикриватися воєнним станом і ховати справжній прибуток — це нечесно і неправильно. Коли декларації відкрили, ми багато чого побачили і як журналісти показали це суспільству»

Анна Бабінець

Бабінець зауважила, що розслідування завжди «не на часі» саме для фігурантів, натомість від аудиторії, особливо нині, її журналістська команда відчуває сильну підтримку. 

Про те, що аудиторія чутливо реагує не лише на історії, безпосередньо пов’язані з російською агресією, а й на антикорупційні розслідування журналістів, говорили також інші учасниці дискусії.

«Важливо, щоб аудиторія розуміла, що вона не є просто спостерігачем, вона не просто дивиться про те, як класні журналісти роблять класні розслідування або розповідають якісь страшні історії про дуже поганих людей. Важливо, щоб ми намагалися доносити думку про нашу всезагальну відповідальність. Це дуже важко, але ми намагаємося це робити», — зауважила директорка департаменту стратегічного аналізу на Суспільному Тетяна Трощинська, яку також висунуто на Премію імені Георгія Ґонґадзе 2024.

Тетяна Трощинська 

Ще одна номінантка Премії, головна редакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко, коментуючи тезу про тиск влади на журналістів-розслідувачів, нагадала події 2016 року, коли стали публічними Panama Papers. Українські журналісти-розслідувачі зробили на основі тих документів викривальний матеріал про діяльність тодішнього президента Петра Порошенка.

«Влада Порошенка зреагувала на це тим, що вони вирішили, що журналісти — це загроза, це небезпека. І вони почали ліпити з нас у соцмережах ворогів. Тоді здавалося, що наша робота немає сенсу, бо нас всі ненавидять. Але це минуло. Влади, яка це робила, уже немає, а ми, журналісти, все ще є», — сказала Руденко, назвавши ту ситуацію подібною нинішній.

 

Ольга Руденко

За її словами, українська журналістська спільнота дуже витривала та натренована відбивати посягання на свою незалежність і свободу слова. Тому, на думку Ольги Руденко, нинішні історії з утисками журналістів також завершаться їхньою перемогою.  

Також під час дискусії номінантки на Премію імені Георгія Ґонґадзе говорили про те, як журналістам різних досвідів та спеціалізацій об’єднати зусилля для належного інформування суспільства, у чому особливості журналістської роботи для іноземної аудиторії та які виклики сьогодні стоять перед медіаспільнотою загалом. 

Як повідомлялось раніше, церемонія нагородження лауреатки Премії імені Георгія Ґонґадзе відбудеться у вівторок, 21 травня, о 19:00. Церемонію транслюватимуть онлайн на фейсбук-сторінках Премії імені Георгія Ґонґадзе, PEN Ukraine, Києво-Могилянської бізнес-школи та «Української правди», а також на ютуб-каналах Премії імені Георгія Ґонґадзе та Першого каналу.

На церемонії оголосять ім’я лауреатки відзнаки 2024 року. Нагадаємо, що до короткого списку премії ввійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко і Тетяна Трощинська.

Премія імені Георгія Ґонґадзе заснована у 2019 році Українським ПЕН у партнерстві з родиною Георгія Ґонґадзе, Києво-Могилянською бізнес-школою та виданням «Українська правда». Меценатами премії є виключно випускники Києво-Могилянської бізнес-школи, які підтримують цінності Премії та прагнуть змінювати українське суспільство через якісну професійну журналістику. 

Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022), Богдан Логвиненко (2023). У 2022 році також Спецвідзнаку посмертно отримав фотожурналіст Макс Левін.

Фото: Пресслужба Премії імені Георгія Ґонґадзе

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
442
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду