«Слідство.Інфо»: нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв був за кермом напідпитку, потрапляв у ДТП і не задекларував авто

«Слідство.Інфо»: нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв був за кермом напідпитку, потрапляв у ДТП і не задекларував авто

31 Серпня 2023
1454
31 Серпня 2023
16:44

«Слідство.Інфо»: нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв був за кермом напідпитку, потрапляв у ДТП і не задекларував авто

1454
На початку серпня 2023-го на Карандєєва відкрили виконавче провадження про стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху.
«Слідство.Інфо»: нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв був за кермом напідпитку, потрапляв у ДТП і не задекларував авто
«Слідство.Інфо»: нинішній очільник МКІП Ростислав Карандєєв був за кермом напідпитку, потрапляв у ДТП і не задекларував авто

Журналісти «Слідства.Інфо» опублікували матеріал, у якому охарактеризували нинішнього виконувача обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва як «затятого порушника правил дорожнього руху». Дані, які дали підстави розслідувачам так оцінювати поведінку Карандєєва-водія, розслідувачі отримали з Єдиного державного реєстру судових рішень та головного сервісного центру МВС.

«Культура водіння — це теж культура, але Ростислав Карандєєв..., схоже, не розділяє це твердження. Нинішній очільник Міністерства культури та інформаційної політики керував автівкою у нетверезому стані, потрапляв у ДТП та неодноразово отримував штрафи. При цьому ні посадовець, ні його дружина не є власниками жодних транспортних засобів», — йдеться у публікації «Слідства.Інфо». 

За даними журналістів, уже після призначення на посаду виконувача обов’язків  міністра культури, на початку серпня 2023 року, на Карандєєва відкрили виконавче провадження про стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху. Ще одне виконавче провадження було відкрито у 2019 році.

У розмові з журналістами «Слідства.Інфо» очільник МКІП прокоментував серпневий інцидент: «”Це за паркування у невстановленому місці ніби”, — без чіткості відповідає посадовець. На питання, чому чоловік одразу не сплатив штраф, він каже, що просто не встиг»

Згідно з інформацією головного сервісного центру МВС, наразі ні Ростислав Карандєєв, ні його дружина Олена Карандєєва не є власниками жодних транспортних засобів. Проте нинішній очільник Мінкульту продовжує водити авто і отримувати штрафи.

В особистій переписці з журналістами Карандєєв пояснив, що машина, на якій він їздить, належить його тестеві й цю машину їм з дружиною нібито подарували на весілля. 

Однак у Єдиному реєстрі боржників «Слідство.Інфо» не знайшло підтвердження слів Карандєєва про те, що він отримав штраф саме за неправильне паркування.

Як пояснив журналістам експерт, за таке порушення штраф виписують на власника автівки (ким Карандєєв не є). 

Крім цього, «Слідство.Інфо» занурилось у минуле очільника МКІП та дізналося, що в липні 2012 року, перебуваючи за кермом, він не дотримався безпечної дистанції і зіткнувся з іншим автомобілем. За це отримав штраф у розмірі 340 гривень.

Перебуваючи на посаді заступника міністра у березні 2015 року, Карандєєв кермував автівкою у нетверезому стані. Під час судового засідання він не визнав себе винним, але суд за це правопорушення таки позбавив його водійського посвідчення на рік. Коли журналісти попросили його прокоментувати той інцидент, вони також не отримали він посадовця чіткої відповіді.

Журналісти перевірили інформацію в судовому реєстрі та з’ясували, що Ростислав Карандєєв не оскаржував рішення про позбавлення водійського посвідчення — тобто, він рік не мав права керувати автівкою. Проте сам посадовець пам’ятає цю ситуацію не дуже чітко.

Що ж до питання, чому він не задекларував автівку, подаровану дружині її батьками на весілля у грудні 2019 року, Карандєєв сказав, що на момент початку його користування транспортом «декларування припинилося», а ще він консультувався з цього приводу у Нацагентстві з питань запобігання корупції.

«Я взагалі не сильно користувався машиною. Запитував у НАЗК — вказувати чи не вказувати — було зазначено, що все залежить від того, скільки часу я нею користуюсь. Це авто батьків моєї колишньої дружини Алли, машина  не була постійно в моєму користуванні. Знову ж таки — поїхати на дачу, до батьків чи ще кудись — мені сказали, що це не критично. Якщо авто є у власності. Можна і не вказувати», — розповів нинішній очільник Мінкульту.

Однак юрист Центру протидії корупції Вадим Валько в коментарі «Слідству.Інфо» сказав, що якщо машиною користувалися систематично, то її потрібно декларувати.

Нагадаємо, 28 липня Кабінет Міністрів призначив тимчасовим виконувачем обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва.

27 липня 2023 року Верховна Рада України відправила у відставку очільника МКІП Олександра Ткаченка. 

У коментарі Суспільному Карандєєв назвав свої перші кроки на новій посаді: вирішення питання кадрового голоду в апараті МКІП, а також підтримка патріотичного кіно та мистецтва.

У серпні в інтерв’ю «Суспільному Культура» Карандєєв заявив, що «робота Міністерства культури у своїх наративах, у своїх регламентних процедурах, має бути змінена», і пообіцяв невдовзі запропонувати нову структуру міністерства і новий штатний розпис.

Фото: Ростислав Карандєєв / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Читайте також
21.06.2023 21:20
Валерія Буняк
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
4 385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду