«Слідство.Інфо»: Вбити письменника Вакуленка наказав луганець, сестра якого пережила окупацію Ірпеня

«Слідство.Інфо»: Вбити письменника Вакуленка наказав луганець, сестра якого пережила окупацію Ірпеня

22 Листопада 2023
2728
22 Листопада 2023
17:21

«Слідство.Інфо»: Вбити письменника Вакуленка наказав луганець, сестра якого пережила окупацію Ірпеня

2728
Журналісти знайшли рідну сестру й тітку ймовірного вбивці письменника. Сестра виїхала з окупованого Луганська в 2014-му і зв’язку з братом не підтримує. Тітка підтримує окупантів і в злочини родича не вірить.
«Слідство.Інфо»: Вбити письменника Вакуленка наказав луганець, сестра якого пережила окупацію Ірпеня
«Слідство.Інфо»: Вбити письменника Вакуленка наказав луганець, сестра якого пережила окупацію Ірпеня

Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що луганець Владислав Нескородьєв, який за даними правоохоронців, імовірно, віддав наказ убити письменника Володимира Вакуленка під час окупації Харківщини, має рідну сестру, яка пережила окупацію Київщини.

14 листопада правоохоронці повідомили, що встановили двох бойовиків із Луганщини, яких підозрюють у вбивстві Володимира Вакуленка і ще трьох чоловіків. Підозру оголосили командиру однієї з рот «ЛНР» Нескородьєву В. В. із позивним «Лев» і кулеметнику Удоденку С. А. на прізвисько «Удод». 

Слідчі вважають, що ймовірно Нескородьєв віддав наказ солдату Удоденку розстріляти Вакуленка: той убив письменника трьома пострілами, перед цим зламав йому пальці на руках.

Журналісти «Слідства.Інфо» знайшли в російській соцмережі «Одноклассники» сторінку Владислава Нескородьєва. Йому 33 роки, він має дружину Ліну й семирічну доньку, які проживають в окупованому Луганську.

Журналісти «Слідства.Інфо» телефонували Нескородьєву, але його український номер виявився недійсним. 

Крім того, журналісти знайшли рідну сестру й тітку Нескородьєва.

Його рідна сестра Сюзанна, яка після окупації Луганська у 2014 році переїхала в Ірпінь на Київщині, під час розмови з журналістами вперше почула про воєнні злочини, в яких підозрюють її брата. 

Сюзанна розповіла, що її сім’я пережила окупацію в Ірпені, чекаючи на звільнення у підвалі будинку, адже не встигла виїхати з дітьми у безпечне місце. Їхній будинок в Ірпені вцілів, там вікна побило. Зараз вони переїхали в інший будинок.

Із братом Сюзанна посварилася, тому звʼязку не підтримує: «Ми з ним не спілкуємося років сім. Я навіть не знаю, де він, що з ним. Ми завжди спілкувалися не дуже. Востаннє бачилися ще у 2014 році, коли ми були в Луганську».

Жінка каже, що не знала, що брат перейшов на бік окупантів: «Він працював на будівництвах, тітці й дядьку допомагав. Більше нічого такого я й не знаю». 

Сестра Нескородьєва запевнила, що ненавидить російську армію і що сама «ніколи б не пішла на російську сторону». 

Натомість тітка бойовика Наталя Ковальова, яка живе в Луганську, задоволена окупацією і в «Одноклассниках» не приховує прихильності до Путіна й російської армії. Вона переконана, що «російська армія захищає українців», а в ЗСУ служать «американські найманці».

У розмові з журналістами Ковальова заявила, що теж посварилася з племінником, але переконана, що Нескородьєв не здатен убити цивільного:

«Владислав ніколи не зміг би вбити ніякого мирного жителя — це я знаю точно. Я його з дитинства виховувала, він не така людина. Тож те, що публікує українська прокуратура, — це їхні проблеми. Я не вірю й ніколи не повірю», — сказала Ковальова.

Прокуратура України підозрює Владислава Нескородьєва в організації вбивства ще трьох мирних жителів Ізюма: Івана Шабельника, учасника АТО Юрія Кавуна та Леоніда Тарана. 

Наразі невідомо, де перебуває Нескородьєв. В Україні йому загрожує позбавлення волі строком від 8 до 12 років (стаття 438 КК України).

Як пишуть журналісти, російські військові на чолі з Нескородьєвим навесні 2022-го неодноразово приходили в дім Вакуленка. У матеріалах слідства йдеться, що військові РФ викрали письменника разом із сином-підлітком, який має інвалідність. 

Попри добу знущань, Вакуленко не погодився на співпрацю з ворогом. Окупанти спершу повернули його з сином додому, проте через день прийшли по нього знову. Нескородьєв наказав солдатам силоміць витягнути Володимира з дому. Російські військові забрали і його рюкзак з українськими шевронами та нашивками військових частин ЗСУ. Через декілька днів місцеві знайшли рюкзак у Капитолівці, що за 15 хвилин їзди від Ізюма. 

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада 2022 року за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Росіяни захопили Вакуленка в полон наприкінці березня поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для ґурманів»).

Учасник Революції гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі назвали вулицю. У травні цього року письменника посмертно нагородили спеціальною відзнакою Prix Voltaire Award 2023 від Міжнародної асоціації видавців.

У червні 2023-го в межах «Книжкового Арсеналу» в Києві презентували воєнний щоденник убитого російськими окупантами письменника Володимира Вакуленка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші». Всього за три тижні українці розкупили 1500 примірників книжки.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2728
Читайте також
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду