ДБР не навело підстав для обшуку вдома у керівника Харківського антикорупційного центру, — адвокат

ДБР не навело підстав для обшуку вдома у керівника Харківського антикорупційного центру, — адвокат

11 Квітня 2024
2678
11 Квітня 2024
19:16

ДБР не навело підстав для обшуку вдома у керівника Харківського антикорупційного центру, — адвокат

2678
ДБР повідомило, що проводить розслідування ймовірних зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців. Проте чому обшуки у цій справі проходили вдома у військового і який він має процесуальний статус у справі, правоохоронці не пояснили.
ДБР не навело підстав для обшуку вдома у керівника Харківського антикорупційного центру, — адвокат
ДБР не навело підстав для обшуку вдома у керівника Харківського антикорупційного центру, — адвокат

Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України не надали жодних пояснень, чому провели обшук вдома у керівника Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), військовослужбовця Дмитра Булаха. Про це у коментарі «Детектору медіа» розповів адвокат Булаха, член ХАЦ Володимир Рисенко.

Раніше у коментарі Суспільному речник територіального управління ДБР у Полтаві Олександр Білка, коментуючи обшуки у Булаха, повідомив, що працівники ДБР за матеріалами СБУ здійснюють досудове розслідування за фактом можливих зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців.

«У межах цього розслідування Бюро з’ясовує можливе перевищення повноважень командуванням однієї з військових частин Нацгвардії, яка дислокується на Харківщині. 10 квітня 2024 року ДБР та СБУ провели санкціоновані слідчі дії у вказаній військовій частині та за місцем проживання одного з фігурантів, який є представником антикорупційної громадської організації», — повідомив Білка.

Втім адвокат Булаха Володимир Рисенко розповів, що правоохоронці не повідомили підстав, за якими вирішили проводити обшук саме вдома у військовослужбовця.

«Обшук проводився для знайдення відомостей про проходження військової служби Булахом Д.А. Але у військовослужбовця вдома, крім військового квитка та ще висновку ВЛК (якої Дмитро не проходив), жодних документів, пов’язаних зі службою, не може бути. Такі документи перебувають або у військовій частині, або в Міноборони. ДБР всі ті документи могло отримати або спеціальним запитом в рамках кримінального провадження, або виїмкою документів. Але чомусь вирішили одразу проводити обшук, ще й вдома у військового. І підстави цього мені невідомі», — розповів адвокат.

Юрист повідомив також, що Дмитро Булах наразі не має у справі жодного процесуального статусу, адже жодного процесуального рішення не було.

Він підтвердив, що представники Харківського антикорупційного центру розцінюють обшуки у Дмитра як продовження тиску на громадський сектор.

«Це однозначно. Спершу Дмитрові вручають повістку разом з представниками ТЦК представники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції (при чому один з них вів чомусь відеозйомку). Далі пів року проводиться стеженням за одним єдиним військовослужбовцем (не, скажімо, за коригувальниками ворожого вогню у прифронтовому місті) — щоб знайти бодай якесь правопорушення в його діях. Дмитро це помічає, фотографує , підходить до них, розпитує — нічого не міняється. Врешті влаштовується обшук. Сьогодні ДБР повідомляє, що "ця справа не стосується ХАЦ". А кого ж вона тоді стосується?», — каже Рисенко.

Він повідомив, що вчора на обшуку брали участь троє працівників СБУ, з них один у званні підполковника. «Три СБУ-шники вилучали один телефон у військовослужбовця в прифронтовому місті», — іронізує адвокат.

Рисенко також пояснив, що представники Харківського антикорупційного центру наразі не можуть визначити, що саме стало причиною для «зацікавлення» правоохоронцями Дмитром.

«Торік влітку, коли це почалось, ми кожен день писали про якесь правопорушення. Ми моніторимо всі великі закупівлі в Харківській області, ми багато писали про завищення на кошторисах, про нецільове використання коштів тощо. Що саме з цих матеріалів стало причиною — дуже важко встановити», — каже юрист.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань щодо того, в якому статусі проходить Дмитро Булах у розслідуванні, чим він мотивований обшук за адресою проживання військовослужбовця і чи проводились які-небудь слідчі дії щодо Булаха протягом попередніх місяців, зокрема стеження за ним, і очікує на відповідь.

Нагадаємо, напередодні, 10 квітня, працівники ДБР та СБУ провели обшук у помешканні керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Національної гвардії України. Обшук проводився на підставі відповідного рішення суду.

Харківський антикорупційний центр сприймає ситуацію з обшуком у Дмитра як «продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України».

Сам Булах, який добровільно мобілізувався навесні 2023 року, такі дії правоохоронців вважає замовленням. Ще восени 2023-го він помітив за собою стеження. Він каже, що за різними маршрутами його пересування за ним слідувало близько десятка машин з оперативними номерами.

Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Булаха

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2678
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras
17 дн. тому
От у Харкові зараз це саме те чим має займатися ДБР і особливо СБУ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду