Кремінь просить Warner Bros. Discovery створити аудіодоріжку українською на телеканалах компанії, які транслюють в Україні

Кремінь просить Warner Bros. Discovery створити аудіодоріжку українською на телеканалах компанії, які транслюють в Україні

19 Березня 2024
1417
19 Березня 2024
12:17

Кремінь просить Warner Bros. Discovery створити аудіодоріжку українською на телеканалах компанії, які транслюють в Україні

1417
Прохання Уповноваженого із захисту державної мови стосується зокрема Discovery Channel, CNN, Eurosport, Animal Planet, Science Channel.
Кремінь просить Warner Bros. Discovery створити аудіодоріжку українською на телеканалах компанії, які транслюють в Україні
Кремінь просить Warner Bros. Discovery створити аудіодоріжку українською на телеканалах компанії, які транслюють в Україні

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що звернувся до Warner Bros. Discovery з проханням створити українськомовну аудіодоріжку для програм телеканалів компанії, що транслюються в Україні. Йдеться, зокрема, про канали Discovery Channel, CNN, Eurosport, Animal Planet, Science Channel. Про це він написав на своєму офіційному сайті.

За словами мовного омбудсмана, наразі ці мовники пропонують для перегляду в Україні програми лише російською мовою.

У своєму листі, адресованому президенту компанії Девіду Заславі, Кремінь наголосив, що забезпечення доступності інформації державною мовою зміцнюватиме Україну в умовах російської збройної агресії.

«Ми впевнені, що запровадження української мови на зазначених каналах сприятиме не лише забезпеченню прав громадян України на доступ до інформації рідною мовою, а й розширенню аудиторії, підвищенню рейтингів ваших каналів та додасть їм конкурентних переваг на українському ринку», —  йдеться в листі Кременя до керівника Warner Bros. Discovery.

Крім цього, Тарас Кремінь звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо необхідності ініціювати перемовини з провідними іноземними медіакомпаніями з тою ж метою — створення українськомовного звукового ряду для телепрограм міжнародних мовників. 

У своєму повідомленні Уповноважений із захисту державної мови зазначив, що його зверненню до Warner Bros. Discovery передували скарги, які українці надсилали щодо програм з російським озвученням, що провайдери аудіовізуальних послуг включають до своїх пакетів. У скаргах ішлося зокрема про телеканали Eurosport, AMC, History HD, Viasat тощо.

Кремінь нагадав, що порядок використання мови у сфері телевізійного і радіомовлення регулюється Законом України «Про медіа».

«Згідно з частиною 5 статті 4 Закону на території України не обмежується приймання чи ретрансляція радіоканалів, телеканалів, каталогів програм, які походять з країн-членів Європейського Союзу, а також інших радіоканалів, телеканалів, каталогів програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, інших міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також вимогам, установленим цим Законом», — зазначив Уповноважений.

Телеканали Eurosport, AMC, History HD, Viasat є іноземними лінійними медіа, що походять з держав-членів  ЄС: Eurosport походить з Франції (мова програм — російська та англійська),  AMС — з Чехії (мова програм — російська), History HD — з Німеччини (мова програм — російська),  а телеканали Viasat зареєстровані в Естонії.

Тому включення цих каналів, які здійснюють мовлення російською мовою, до пакетів провайдерів аудіовізуальних послуг українським законодавством не заборонене. 

«Водночас варто зазначити, що відповідно до частини 14 статті 40 Закону провайдери аудіовізуальних сервісів зобов’язані забезпечувати в кожному з пакетів телеканалів, доступ до яких надається користувачам, частку телеканалів, що розповсюджуються державною мовою, в обсязі не менше, ніж 60% від загальної кількості телеканалів у такому пакеті», — наголосив Кремінь.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав бізнес прибрати з назв торговельних марок «російськомовні покручі та обсценну лексику».

Читайте також:

На фото: Тарас Кремінь / Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1417
Читайте також
04.12.2023 16:23
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 208
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
39 дн. тому
АМС має українську доріжку повністю. А іноземні канали треба обмежувати в трансляції якщо не мають доріжки. Наразі зі всіх іноземних українська доріжка ж в згадуваного АМС і в Нікельодеон. Все. Нешнл Джіогрефік був дьорнувся років 3-4 тому але останні роки 2-3 взагалі не озвучує нічого українською.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду