Українська мова в радіоефірі: зникли російськомовні пісні, але ведучі та експерти все ще послуговуються недержавною

Українська мова в радіоефірі: зникли російськомовні пісні, але ведучі та експерти все ще послуговуються недержавною

11 Січня 2024
1559
11 Січня 2024
13:46

Українська мова в радіоефірі: зникли російськомовні пісні, але ведучі та експерти все ще послуговуються недержавною

1559
Мовний омбудсман повідомив результати моніторингу цілодобових ефірів 2 і 7 грудня 2023 року 14 радіостанцій, які здійснюють загальнонаціональне радіомовлення.
Українська мова в радіоефірі: зникли російськомовні пісні, але ведучі та експерти все ще послуговуються недержавною
Українська мова в радіоефірі: зникли російськомовні пісні, але ведучі та експерти все ще послуговуються недержавною

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови повідомив, що не зафіксував жодної російськомовної пісні на загальнонаціональних радіостанціях. Такими є результати моніторингу цілодобових ефірів 2 і 7 грудня 2023 року 14 радіостанцій, які здійснюють загальнонаціональне радіомовлення. 

Під час цього моніторингу Секретаріат Уповноваженого не зафіксував жодного випадку трансляції російськомовної пісні. За підрахунками відомства, з 8334 пісень, що були відтворені в ефірі радіостанцій упродовж двох днів, 5599 були українською мовою (67,3%), 2732 — офіційними мовами Європейського Союзу (32,7%), 3 — грузинською.

У Секретаріаті також уточнили, що п’ять мовників транслювали пісні лише українською; в етері ще п’ятьох українськомовних композицій було більше, ніж  50%; чотири мовники транслювали переважно музику мовами Європейського Союзу, а частка українськомовних пісень у їхньому етері становила від 26,5 до 45,5 %.

«Другий рік поспіль ми фіксуємо, що у відповідь на масштабне вторгнення Росії на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й російськомовні пісні. Минулого року з проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою, а цього року з більш ніж 8 тисяч — жодної!» — прокоментував мовний омбудсман Тарас Кремінь.

Разом із цим Секретаріат Уповноваженого зафіксував непоодинокі випадки послуговування недержавною мовою як з боку ведучих, так і експертів в інформаційних та розважальних передачах радіостанцій «Українське радіо», «Радіо NV», «Хіт FМ», «Мелодія FM», «Перець FM».

«На жаль, практика українсько-російської двомовності присутня не лише в ефірах телеканалів, а й радіостанцій. Так, це не є порушенням, — чинне законодавство України дозволяє незначне використання недержавної мови в прямому ефірі українськомовних програм. Проте враховуючи десятиліття війни Росії проти України, вже на часі, не чекаючи на жодні закони, використовувати виключно українську мову в ефірах», — заявив Кремінь.

У Секретаріаті нагадали, що з 1 січня 2024 року радіомовники зобов’язані забезпечувати не менше ніж 90% тижневого обсягу ведення програм, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних програм (ведучими, дикторами радіопрограм) державною мовою.

Крім цього, 17 липня 2024 року набуде чинності пункт 7 частини 8 статті 40 Закону України «Про медіа», відповідно до якого у програмі, виконаній державною мовою, допускається використання інших мов без дублювання або озвучення у спонтанних репліках чи виступах учасників програми, що транслюється у прямому ефірі, крім ведучих (дикторів) програми, якщо загальна тривалість таких реплік, виступів не перевищує 10 відсотків тривалості програми. Під час трансляції програми в записі  такі репліки й  виступи мають бути дубльовані, озвучені або субтитровані державною мовою.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, з 1 січня 2024 року набрали чинності окремі положення статті 40 Закону України «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Читайте також:

Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженого із захисту державної мови

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1559
Читайте також
04.07.2022 08:13
Валерій Степаненко
«Детектор медіа»
5 104
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Та, можна і російською
108 дн. тому
аби ведучі були людьми. Візьміть, для прикладу, телеканал "Київ" і його ведучого такого собі Соломко. Нам його української непотрібно.
Ігор
108 дн. тому
Ці паразити краще пішли б до нашого корумпованого узурпатора влади. Російськомовні щелепи корумпованих юдеїв здатні тільки кілька слів казати українською під час запису брехливих відосиків. Ідіть по вулицях ловіть свою улюблену здобич - таксистів з російськомовними щелепами як у нашого корумпованого Фюрера і його Хунти. Таксисти відкупились від мобілізації їм ховатись не треба їм тіла корумпованих чиновників після важких часів у розкішних ресторанах розвозити по розкішних домівках.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду