З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови в теле- і радіоефірі має становити 90%

З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови в теле- і радіоефірі має становити 90%

2 Січня 2024
1730

З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови в теле- і радіоефірі має становити 90%

1730
В ефірі місцевих телекомпаній української має бути не менше 80%.
З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови в теле- і радіоефірі має становити 90%
З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови в теле- і радіоефірі має становити 90%

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови повідомив, що з 1 січня 2024 року набрали чинності окремі положення статті 40 Закону України «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо.

Стаття 40 закону визначає, що мінімальна частка української мови у програмах на радіо, а також у телевізійних медіа загальнонаціональної та  регіональної категорій збільшується з 75% до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії — з 60% до 80%, роз'яснюють у Секретаріаті мовного омбудсмана.

Згідно з нововведеннями, програми державною мовою, зокрема фільми, у загальному тижневому обсязі мовлення телемовників у кожному з проміжків часу для телеканалів загальнонаціональної і регіональної категорій між 7-ю годиною та 18-ю годиною і між 18-ю годиною та 22-ю годиною мають становити не менше ніж 90%, а для телеканалів місцевої категорії — не менше ніж 80% від загальної тривалості програм (або їх частин).

Крім того, радіомовники тепер зобов’язані забезпечувати не менше ніж 90% тижневого обсягу ведення програм, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних програм, державною мовою.

Також стаття 40 Закону України «Про медіа» передбачає, що тижневий обсяг програм новин державною мовою телемовника або радіомовника, який є ліцензіатом або реєстрантом, має становити не менше ніж 90 відсотків загальної тривалості всіх програм новин, поширених таким мовником у кожному проміжку часу між 7-ю годиною та 18-ю годиною і між 18-ю годиною та 22-ю годиною.

«Такі нововведення — вагомий крок в захисті українськомовного інформаційного простору та прав громадян на отримання інформації державною мовою. За нашими розрахунками частка передач державною мовою в ефірах телеканалів та радіостанцій, зокрема і тих, що мовлять на місцевому рівні, суттєво зросте», — прокоментував Тарас Кремінь.

Як писав «Детектор медіа», 31 березня 2023-го набув чинності Закон України «Про медіа», який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. Після того, як за закон проголосувала Верховна Рада, 29 грудня 2022-го його завізував президент Володимир Зеленський.

З повним текстом документа можна ознайомитись за посиланням.

Читайте також:

Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженого із захисту державної мови


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1730
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду